ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΔΕΥΑΙ- Μετεκλογική κόντρα για τον Γενικό Διευθυντή

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η πρόθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ να προχωρήσει στην πρόσληψη Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης, με την επιλογή της δημοτικής αρχής να συναντά ενστάσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από την επόμενη δημοτική αρχή.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης, με σκοπό να περαιωθεί η διαδικασία μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, αν και πρόκειται για μια εκκρεμότητα ετών, καθώς η ΔΕΥΑΙ λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια με προσωρινά ορισμένους από το Δ.Σ. Γενικούς Διευθυντές, χρονικό διάστημα στο οποίο δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί η πρόσληψη Γενικού Διευθυντή, μέσω του ΑΣΕΠ.
Το ζήτημα ανέδειξε αρχικά ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ, τονίζοντας ότι η διαδικασία, αλλά κυρίως η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε, γεννά προβληματισμούς. «Η ΔΕΥΑΙ, παρόλες τις αυξημένες ανάγκες και τη διεύρυνση των ορίων αρμοδιότητας της με τον νόμο Καλλικράτη το 2010, έχει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό –εκτός από τη διαδικασία πρόσληψης ΑμεΑ- από το 2004! Δηλαδή εδώ και 15 χρόνια! Το μέλημα, λοιπόν, κάθε διοικητικού συμβουλίου θα έπρεπε να είναι νέες προσλήψεις σε τεχνικό και επιστημονικό κυρίως προσωπικό. Με διαδικασίες διαφανείς, με εξάντληση των μέσων και των προθεσμιών δημοσιότητας, με ξεκάθαρο προσοντολόγιο, προσαρμοσμένο στο αντικείμενο της επιχείρησης και στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό. Σχεδιασμός, ο οποίος επικαιροποιείται και εγκρίνεται στην αρχή της θητείας κάθε νέου διοικητικού συμβουλίου. Στα ίδια πλαίσια θα πρέπει να γίνει και η πρόσληψη του νέου Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης. Μια πρόσληψη που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να διακρίνεται τόσο από τα αυξημένα προσόντα που απαιτεί, όσο και από τον τεχνοκρατικό της χαρακτήρα, που θα διασφαλίζει τον αναπτυξιακό και κοινωφελή ρόλο της επιχείρησης και να μην είναι αντικείμενο νέων πειραματισμών. Μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΥΑΙ διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα από άποψη προϋπολογισμού έργα υποδομής στον δήμο Ιωαννιτών», τονίζουν οι εργαζόμενοι.
Τη σκυτάλη πήρε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», η επόμενη δημοτική αρχή δηλαδή, που κάνει λόγο για πολιτικά άστοχη και νομικά έωλη ενέργεια.
Ως προς το νομικό κομμάτι, τονίζεται πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, οπότε και ισχύει η απαγόρευση των διορισμών- προσλήψεων και μεταβολών στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού και των πάσης φύσεως επιχειρήσεών τους.
«Οποιαδήποτε άρση ή εξαίρεση απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της προβλεπόμενης από το νόμο επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται», σημειώνει, προσθέτοντας πως η ύπαρξη απόφασης, που διαθέτει η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για τη συνέχιση της διαδικασίας πρόσληψης Γενικού Διευθυντή και ολοκλήρωσής της μέχρι 9 Ιουλίου, αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρώτου και δεύτερου γύρου και όχι στις βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν στη συνέχεια.
Πέραν αυτού, αναφέρει ότι η υπάρχουσα προκήρυξη πάσχει πολλαπλώς, καθώς χαρακτηρίζεται από νομικές πλημμέλειες, τις οποίες προφανώς γνωρίζει αλλά παραμελεί η απερχόμενη διοίκηση.
Επιπλέον, η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» θεωρεί πολιτικά ανορθόδοξη τη στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία, λίγες ημέρες μετά τη λήξη των δημοτικών εκλογών και δύο μήνες πριν την λήξη της θητείας της, θέλει να πληρώσει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΙ, κάτι που δεν έκανε εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια. Και το πράττει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τις παρατάξεις, που θα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο από την 1η Σεπτεμβρίου και θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας του δήμου. Μάλιστα, σημειώνει ότι μέλη του σημερινού Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, που θα λάβουν την απόφαση στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δεν έχουν εκλεγεί και δε μετέχουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
«Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς προς τι τόση βιασύνη. Εκ μέρους της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες, ώστε η απόφαση αυτή να μην υλοποιηθεί. Αυτό που προέχει, είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ, που θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, τη σχέση εμπιστοσύνης της με τους πολίτες και την εξυγίανσή της, και όχι ενέργειες που προκαλούν ερωτήματα και πιθανόν υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Τι απαντά η ΔΕΥΑΙ

Της επιλογής να προχωρήσει η διαδικασία υπεραμύνθηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, αποδίδοντας την εκκρεμότητα σε καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ και πλέον, λόγω της νέας αλλαγής της νομοθεσίας 2,5 μήνες πριν, η πρόσληψη θα πρέπει να γίνει άμεσα, μέχρι τις 10 Ιουλίου, διαφορετικά η θέση θα «χαθεί» και η νέα διοίκηση θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες από την αρχή.
«Θεωρώ ότι καλώς κάνουμε και προχωρούμε τη διαδικασία. Η ύπαρξη Γενικού Διευθυντή θα ωφελήσει την επιχείρηση και θα αποδεσμεύσουμε έναν άνθρωπο, που είναι μηχανικός και μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Χρυσοστόμου.
Σε ανακοίνωση- απάντηση στους εργαζόμενους, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ επισημαίνει ότι οι διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή ξεκίνησαν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ από το 2017 και τονίζει πως από τότε άλλαξε η νομοθεσία δύο φορές, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν πλέον ανεμπόδιστα με άδεια της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία μάλιστα θέτει ως καταληκτική ημερομηνία την 9η Ιουλίου 2019.
Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, «σχετικά με τις καταγγελίες για δήθεν αδιαφορία σε ότι αφορά την ενίσχυση της Επιχείρησης με προσωπικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καθεστώς προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, επηρέασε φυσικά και τη ΔΕΥΑΙ, με τη διοίκηση να μην έχει καμία δυνατότητα προσλήψεων. Από εκεί και πέρα όμως, η σημερινή διοίκηση ήταν αυτή που με το νέο εγκεκριμένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, το οποίο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της ΔΕΥΑΙ, διασφάλισε την ύπαρξη εννέα κενών θέσεων, διαφόρων τεχνικών ειδικοτήτων, για τις οποίες κινήθηκαν έγκαιρα οι απαραίτητες και προβλεπόμενες διαδικασίες για την πλήρωσή τους με την 1/1/25-01-2017 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ». Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αφορούν αποκλειστικά τον ΑΣΕΠ, επισημαίνει η διοίκηση, στον οποίο έχει υποβληθεί εδώ και πολύ καιρό το πλήρες κείμενο της προκήρυξης (συμπληρωματική της 3Κ/2018).

Και μία ακόμη καταγγελία

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και την ενέργεια της διοίκησης να καλέσει σε απολογία τον προσωρινό Γενικό Διευθυντή, εκφράζοντας απορίες και ερωτηματικά. «Γιατί ο νέος Κανονισμός Προσωπικού δε χρησιμοποιείται από τη διοίκηση σαν εργαλείο διατήρησης της εργασιακής ειρήνης και συνεννόησης –λόγοι για τους οποίους και συντάχθηκε- αλλά χρησιμοποιείται σαν εργαλείο πιέσεων και απειλών σαν και εκείνες που δέχτηκαν συνάδελφοι λόγω των παραταξιακών τους προτιμήσεων πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές; Γιατί εκκινεί πειθαρχικές διώξεις οι οποίες, σε επίπεδο διοίκησης οργανισμών και επιχειρήσεων, αποτελούν την έσχατη λύση για την αντιμετώπιση των τυχών δυσλειτουργιών και παραλείψεων και επιλέγονται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις που έχει εξαντληθεί ο διάλογος και που προκαλείται άμεσος κίνδυνος; Γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη διαδικασία που να τεκμηριώνει τους λόγους που οδήγησαν στην αποστολή του συγκεκριμένου εγγράφου;», τονίζει ο Σύλλογος και επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων και τα συνδικαλιστικά τους όργανα με κάθε διοίκηση και σε κάθε περίπτωση επιζητούν τη συνεργασία και τη συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης, κάτι που επιδιώκουν και τώρα.
Στην απάντησή της, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να δημοσιεύονται ψευδείς και παραπλανητικές απόψεις χωρίς στοιχεία. «Τέτοια», συνεχίζει, «είναι κι αυτή που αφορά τη δήθεν κλήση σε απολογία του Γενικού Διευθυντή. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδει ότι υπάρχει επίσημη κλήση του σε απολογία και καλεί το Σωματείο να δώσει απάντηση με βάση ποιο έγγραφο προχώρησε σε αυτή της την αναφορά».
Όπως σημειώνεται, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει στην πράξη ότι επιζητεί τη συνεργασία και τη συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης.

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση – υπενθύμιση για όσα «ξέχασε» ο Θ. Μπέγκας

Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούνιο ο νέος βιολογικός

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας