ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάει πίσω η έναρξη λειτουργίας

Για αργότερα μετατίθεται η σχεδιαζόμενη έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Αλκοολικών και Χρηστών Ναρκωτικών ως Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης, στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Ο διοικητής του νοσοκομείου είχε ανακοινώσει πως γίνεται προσπάθεια ώστε στις 3 Ιουνίου να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, με μοναδική προϋπόθεση να προχωρήσει η χρηματοδότηση κάποιων τεχνικών παρεμβάσεων για τη συντήρηση του κτιρίου.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος, σε πρόσφατη επίσκεψή του στο νοσοκομείο, έκανε αποδεκτό το αίτημα και δεσμεύθηκε για χρηματοδότηση, ώστε να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και ο εκσυγχρονισμός τους. Για τον σκοπό αυτό θα γίνει προσαύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου της τάξης των 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες, που έχει αιτηθεί το νοσοκομείο, οπότε τα εγκαίνια θα μετατεθούν λίγο αργότερα, εντός του καλοκαιριού ή πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, καθώς θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν εργασίες μέσα στον Αύγουστο.

Το κονδύλιο, αν και έχει γίνει αποδεκτό από την ηγεσία, βρίσκεται ακόμη δεσμευμένο στο Λογιστήριο του Κράτους, οπότε, μόλις «ξεμπλοκάρει», θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις, με βάση τον σχεδιασμό και τη μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Ξεκινά με 26+4 άτομα προσωπικό

Στο μεταξύ, ξεκινούν οι διαδικασίες πρόσληψης του απαιτούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού. Για την πλήρη στελέχωση και ασφαλή λειτουργία της Μονάδας θα αξιοποιηθεί έμπειρο τακτικό (υφιστάμενο) προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς και έκτακτο νέο προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί για χρονικό διάστημα 24 μηνών, με την υπογραφή σύμβασης ΙΔΟΧ.

Το σύνολο του έκτακτου νέου προσωπικού, που θα απασχοληθεί στην εν λόγω δράση, θα αποτελείται από 26 άτομα με τις απαραίτητες ειδικότητες μιας νοσοκομειακού τύπου δομής, που παρέχει και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Σχετικά με τις προσλήψεις των νέων στελεχών, αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσω της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τόσο την πρόσληψη επικουρικών ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ όσο και λοιπού επικουρικού προσωπικού για τις άλλες ειδικότητες.

Συγκεκριμένα, το έκτακτο νέο προσωπικό που θα προσληφθεί, θα αποτελείται από δύο ψυχιάτρους και έναν παθολόγο ΕΒ’ (ιατροί ΕΣΥ), οκτώ νοσηλευτές ΤΕ και οκτώ ΔΕ, έναν ψυχολόγο ΠΕ και έξι φύλακες ΥΕ.

Για τις επιστημονικές ανάγκες του Κέντρου, σε συνέχεια Μνημονίου Συνεργασίας θα διατεθούν και δύο επιστημονικοί συνεργάτες από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και δύο επιστημονικοί συνεργάτες από το ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Η διοίκηση του «Γ. Χατζηκώστα» γνωστοποιεί ότι θα αιτηθεί στην ΥΠΕ την πρόσληψη επαγγελματιών από τις παραπάνω κατηγορίες, που αξιολογήθηκαν και έχουν εγγραφεί στους καταλόγους Επικουρικού Προσωπικού και Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού, και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν στο αιτήματα για να ενταχθούν στους καταλόγους της 6ης ΥΠΕ (σύμφωνα με τις δημοσιευθείσες ανακοινώσεις) έως και ένα μήνα μετά την τρέχουσα ημερομηνία, καθώς μετά από τη λήξη του μηνός η διοίκηση του Νοσοκομείου θα αιτηθεί την έγκριση της κάλυψης των θέσεων προς την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.

Ενημερώσεις και ανακοινώσεις θα γίνονται εγκαίρως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του ιστοτόπου του νοσοκομείου και του Πολυδύναμου Κέντρου και των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης

Η λειτουργία της «Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης στα Ιωάννινα (ΜΣΑ)» έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 1.200.693,15 ευρώ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και της Ελλάδας.

Βασικοί στόχοι της Μονάδας είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης σε χρήστες οπιοειδών και αλκοόλ, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, η προετοιμασία και (η κατά την ιατρική ένδειξη) παραπομπή σε κατάλληλο πρόγραμμα απεξάρτησης.

Η συγκεκριμένη δομή θα περιέχει μονάδα κλειστής αποτοξίνωσης μέσω δύο ξεχωριστών τομέων: Νοσηλείας Αλκοολικών και Νοσηλείας Χρηστών Ναρκωτικών, στόχος των οποίων είναι η αντιμετώπιση του Στερητικού Συνδρόμου και άλλων Παθολογικών Καταστάσεων.

Στη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης αναπτύσσονται πλήθος θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις «νόμιμες» εξαρτήσεις παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό κύκλο τουλάχιστον σε 200 ωφελούμενους, πιθανόν άπορους και οικονομικά αδύναμους πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Σχετικά άρθρα

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων και στο «Χατζηκώστα»

Μια «χαριστική βιβλιοθήκη» στην Παιδιατρική του «Χατζηκώστα»

Άλλοθι για τα απογευματινά χειρουργεία οι λίστες αναμονής