ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπό εξαφάνιση οι… άπορες, ορφανές κορασίδες

Την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου αναμένει ο δήμος Ιωαννιτών μετά την αίτηση για την αλλαγή του σκοπού της διαθήκης της ευεργέτιδας Αγλαΐας Χαραλάμπους που έχει καταθέσει, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να διατεθούν τα ποσά που διαθέτει το κληροδότημα.

Η Αγλαΐα Χαραλάμπους, υιοθετημένη, χωρίς συγγενείς, διέθεσε την περιουσία της για την προικοδότηση άπορων ορφανών κορασίδων της πόλεως των Ιωαννίνων ή αν δεν υπάρχουν, και του νομού. Μάλιστα, το ύψος της ενίσχυσης, στην τελευταία πρόσκληση ενδιαφέροντος πριν λίγους μήνες, ορίζονταν σε 10.000 ευρώ και αφορούσε δέκα δικαιούχους.

Ωστόσο, όπως και τότε είχε αναφέρει η εντεταλμένη για τα κληροδοτήματα δημοτική σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών Γωγώ Γιώτη, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία όσον αφορά τη χορήγηση της ενίσχυσης, καθώς το πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας που απαιτείται εκ του Φ.Ε.Κ., αποκλείει τις ενδιαφερόμενες και την εκπλήρωση του σκοπού.

Μάλιστα, τα αδιάθετα ποσά αγγίζουν τις 200.000 ευρώ, με κάποια να προορίζονται για λειτουργικές δαπάνες, ενώ, συνολικά, από τη λειτουργία του Κληροδοτήματος έως σήμερα έχουν δοθεί λιγότερες από 20 ενισχύσεις, πολλές εκ των οποίων επιστράφηκαν καθώς δεν υπήρξε γάμος εντός πενταετίας, όπως ορίζεται.

Έτσι, η Διαχειριστική Επιτροπή Κληροδοτημάτων, με ομόφωνη απόφασή της, αποφάσισε να προσφύγει εκ νέου στα αρμόδια δικαστήρια, με στόχο την αλλαγή σκοπού του κληροδοτήματος και την ενίσχυση προς ανύπανδρες ή διαζευγμένες ή χήρες μητέρες, ως ετήσιο επίδομα ανατροφής τέκνων. Το 2006, το Εφετείο Αθηνών είχε απορρίψει σχετική αίτηση του δήμου για μεταβολή του σκοπού από προίκιση απόρων σε παροχή συσσιτίων.

Η κ. Γιώτη, στην πέμπτη και τελευταία εκδήλωση στη μνήμη των Ευεργετών της πόλης, αναφέρθηκε στο κληροδότημα της Αγλαΐας Χαραλάμπους, που ήταν μία από τους τιμώμενους ευεργέτες, και ανέλυσε το σκεπτικό της δημοτικής αρχής.

«Οι ανάγκες μιας κοινωνίας διαμορφώνονται ανάλογα με τις εποχές. Εφόσον υπάρχει αδιάθετο ποσό και δεν υπάρχει ζήτηση για το αντίστοιχο βοήθημα, χρέος μας ήταν να εξετάσουμε άλλες κοινωνικές ομάδες και σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, προκειμένου να καλύψουμε ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μετά από προσηλωμένη εξέταση και ενδελεχή έλεγχο, η Διαχειριστική Επιτροπή Κληροδοτημάτων και η Οικονομική Επιτροπή προέβησαν στα δέοντα. Ευελπιστούμε στη θετική κρίση της αίτησης».

Τιμή σε δύο ακόμη ευεργέτιδες

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ακόμη δύο μεγάλες ευεργέτιδες, η Ελένη Σόλωνος Ζωγράφου και η Μερόπη Κοτρότσιου Παπαθεοδώρου. Όλες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Αναστάσιος Παπασταύρος αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικογένεια των Ζωγράφων και συγκεκριμένα στον Χρηστάκη Β. Ζωγράφο από το Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου, εμβληματική μορφή της εποχής του.

Ο μεγάλος ηπειρώτης ευεργέτης, του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την κίνηση για την προαγωγή και διάδοση των ελληνικών, έστησε και χρηματοδότησε το Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη, ενίσχυσε οικονομικά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ίδρυσε τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία στο Κεστοράτι, κάλυψε τη δαπάνη ανέγερσης του κτιρίου της Ιερατικής Σχολής Νήσου Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελένη Ζωγράφου, κόρη του Λύσανδρου Καυταντζόγλου και σύζυγο του Σόλωνα Ζωγράφου, έκανε αναφορά στη διαθήκη και τα περιουσιακά στοιχεία και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την κατασκευή του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας (αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης) στο οικόπεδο που δώρισε η Μερόπη Κοτρότσιου – Παπαθεοδώρου.

Η αντιπρόεδρος του ιδρύματος Ντίνα Μπακόλα σημείωσε ότι ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας οφείλει την ύπαρξή του στην ευεργεσία της Ελένης Ζωγράφου και της Μερόπης Παπαθεοδώρου Κοτρότσιου.

«Δε λησμονούμε και δε θα λησμονήσουμε ποτέ τη μεγάλη προσφορά αυτών των γυναικών. Αποτελεί για εμάς χρέος τιμής και συνείδησης να τις τιμούμε για πάντα, γιατί με το μεγάλο τους έργο στήριξαν τη λειτουργία ενός σπιτιού για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που στη δύση της ζωής τους χρειάζονται τη φροντίδα μας», σημείωσε.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, εφημέριος της ενορίας Σταυρακίου π. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στους ευεργέτες του Σταυρακίου, Μερόπη, Δημήτριο και Περσεφόνη Κοτρότσιου.

Φανερά συγκινημένη η Λαμπρινή Κοτρότσιου, αδερφή της διαθέτιδας, σημείωσε: «Βρίσκομαι ανάμεσά σας σε αυτή την ξεχωριστή τελετή, όπου η πόλη μας θυμάται με ευγνωμοσύνη και τιμά ένα εκλεκτό τέκνο της, τη Μερόπη Παπαθεοδώρου- Κοτρότσιου, καθώς κι άλλους σπουδαίους ευεργέτες της… Εύχομαι το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν κι άλλοι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε».

Η κ. Γιώτη ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο για την τιμή και την άμεση ανταπόκριση και παρουσίασε τα περιουσιακά στοιχεία του Κληροδοτήματος Ελένης Ζωγράφου και το ιστορικό του, έδωσε στοιχεία για την κατάστασή του, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της δημοτικής αρχής. «Οι δύο τιμώμενες μορφές συνδέονται με τον Οίκο Ευγηρίας. Η Μερόπη Κοτρότσιου διέθεσε το οικόπεδο και τα έσοδα από το Κληροδότημα Ζωγράφου και είναι αυτά που έδωσαν τη δυνατότητα ανέγερσης ενός σύγχρονου Οίκου Ευγηρίας», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών