dav
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δύο ακόμη κομμάτια στο παζλ της αποχέτευσης και των ομβρίων

Νέα κομμάτια στο παζλ των υποδομών αποχέτευσης και ομβρίων προσθέτει η δημοτική αρχή, συνεχίζοντας την προσπάθεια για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, αλλά και περιβαλλοντικής θωράκισης της Παμβώτιδας και του λεκανοπεδίου γενικότερα.

Μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 36,2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης σε Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Σεισμόπληκτα, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη και Άμμο Μαρμάρων, η ΔΕΥΑΙ εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για αποχετευτικά δίκτυα σε Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι, αλλά και για νέους αγωγούς ομβρίων σε διάφορα σημεία του δήμου.
Ειδικότερα, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», θα χρηματοδοτηθεί το έργο «Κατασκευή έργων αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Κ. Νεοχωρόπουλου και Σταυρακίου», συνολικού προϋπολογισμού 6,9 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, που αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στους δύο οικισμούς, που είχαν μείνει εκτός του μεγάλου έργου, ενώ το δεύτερο έργο, για το οποίο υπάρχει θετική αξιολόγηση, έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και περιλαμβάνει τις εργασίες εκ νέου κατασκευής αγωγών ομβρίων, σε διάφορες περιοχές.
«Αυτά τα δύο νέα έργα αποτελούν κομμάτι του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, βάσει του οποίου η δημοτική αρχή πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό άλλωστε είναι το νόημα μιας σύγχρονης διοίκησης. Αυτό καταφέρνουμε. Είναι δύο πολύ σπουδαία περιβαλλοντικά έργα, που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την προστασία της Παμβώτιδας», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος ευχαρίστησε το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό της ΔΕΥΑΙ για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν, αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη στους πολίτες των Ιωαννίνων.
Ως το επιστέγασμα μιας τετραετούς προσπάθειας χαρακτήρισε την εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως είχε διαβεβαιώσει πως θα διεκδικηθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για τους δύο οικισμού, ώστε να προχωρήσει η ΔΕΥΑΙ στη συνολική δημοπράτηση του έργου.
«Ήταν με προσπάθεια με πολύ κόπο, δουλειά και αγωνίες, το αποτέλεσμα της οποίας όμως μας δικαιώνει απόλυτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι στόχοι που είχε θέσει στην αρχή της θητείας της η δημοτική αρχή για την περιβαλλοντική θωράκιση των Ιωαννίνων, έχουν υπερκαλυφτεί. Ωστόσο, τόνισε πως ο σχεδιασμός δεν κλείνει εδώ και προανήγγειλε την κατάθεση νέα πρότασης για τα όμβρια στο δίκτυο «Φιλόδημος».
«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας εξασφαλίσαμε με πολλή δουλειά και μεθοδικότητα σύνολο χρηματοδοτήσεων, που υπερβαίνουν τα 51 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική θωράκιση του λεκανοπεδίου, αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων. Το σύνολο έργων και παρεμβάσεων που υλοποιεί σήμερα η ΔΕΥΑΙ, αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ποτέ ΟΤΑ στην Ήπειρο», κατέληξε ο κ. Μανταλόβας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο έργων μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, τόνισε πως είναι δύο έργα, που πραγματικά τα είχαν ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. «Δύο παρεμβάσεις από τις μεγαλύτερες που έχουμε μελετήσει και θα υλοποιήσουμε για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα έργα αποχέτευσης σε Σταυράκι και Νεοχωρόπουλο, προβλέπεται η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς, που ξεκινά από την περιοχή του Νεοχωρόπουλου με κατεύθυνση προς Καρδαμίτσια, ο οποίος θα συλλέγει τα λύματα από τους οικισμούς Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι και θα καταλήγει στο υπό κατασκευή αντλιοστάσιο ακαθάρτων στο Τσιφλικόπουλο. Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται δύο αντλιοστάσια ακαθάρτων. Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι περίπου 23 χλμ. και των καταθλιπτικών αγωγών περίπου 2,55 χλμ. Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή σχεδόν 1.600 ιδιωτικών συνδέσεων.

Για το έργο των ομβρίων, προβλέπονται η κατασκευή δικτύων σε τμήματα των οδών Δομπόλη, Αρύβα, Τέκμωνος, και σε μερικές οδούς των Αμπελοκήπων, η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου σε διάφορες οδούς στην περιοχή των Καρδαμιτσίων, η κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου στην περιοχή της Νέας Ζωής, η κατασκευή πρωτεύοντος αγωγού στην οδό Πηνελόπης Δέλτα στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου σε διάφορες οδούς στην περιοχή της Μπάφρας.

Οι ευχαριστίες

Τις ευχαριστίες τους προς τη δημοτική αρχή για την προώθηση των έργων εξέφρασαν οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Μαρμάρων Κωνσταντίνος Οικονόμου και Νεοχωρόπουλου Αρσένης Κάτσενος.
«Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει υπεραξία στις περιουσίες μας», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, με τον κ. Κάτσενο να σημειώνει πως είναι ένα σημαντικό έργο, που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ», σημείωσε, εστιάζοντας και στην οικονομική διάσταση, καθώς οι κάτοικοι θα απαλλαγούν από τα έξοδα για εκκένωση των λυμάτων.

Σχετικά άρθρα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Συμφωνία για συνέργειες στην τουριστική προβολή

Γεωργία Χαλάτση