Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Απολογισμός και κριτική, σε προεκλογικό φόντο

Σε προεκλογικούς ρυθμούς, αλλά με χαμηλές εντάσεις, κινήθηκε η διαδικασία του απολογισμού στην περιφέρεια Ηπείρου, με τις παρατάξεις να εκτιμούν από διαφορετική σκοπιά η καθεμία, όχι μόνο την περασμένη χρονιά, αλλά το σύνολο της θητείας του περιφερειακού συμβουλίου.

Μακρύς σε χρόνο και περιεχόμενο ήταν ο απολογισμός που έκανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος χαρακτήρισε το 2018 ως μια από τις παραγωγικότερες χρονιές, τονίζοντας ότι το έργο της περιφέρειας τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς της.

«Η Ήπειρος, στα οκτώ χρόνια του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός. Την πραγματικότητα τη βιώνουν οι Ηπειρώτες στις πόλεις και στα χωριά της Ηπείρου. Είναι αυτοί που είδαν να αναβαθμίζεται το επίπεδο της καθημερινότητας και της ζωής τους. Και εν τέλει είναι αυτοί που θα μας κρίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπήρξαν σημεία, όπου ο περιφερειάρχης έκανε αυτοκριτική και απάντησε και σε επικρίσεις ανθυποψηφίων του. «Έγιναν όλα τέλεια θα πει κανείς όλα αυτά τα χρόνια; Όχι ασφαλώς και λάθη έγιναν και ζητήματα παραμένουν άλυτα. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε, ότι δεν ανοίξαμε νέους δρόμους, δεν ξεπεράσαμε τα στενά όρια της περιφέρειας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Μέτρο σύγκρισης για έργα, απορροφήσεις, πρωτοβουλίες είναι οι άλλες περιφέρειες της χώρας», ανέφερε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προεκλογική αντιπαράθεση, κάνοντας λόγο για πρακτικές που δεν υπήρχαν στην Ήπειρο. «Πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με καταγγελίες από ανύπαρκτα πρόσωπα, με μηνυτήριες αναφορές από άτομα που κινούνται περί την πλατεία Κολωνακίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάθεση προς μέσο ενημέρωσης για την παραγωγή βίντεο, με χρηματοδότηση από τον κωδικό για «έκτακτες ανάγκες», θέμα για το οποίο δέχτηκε κριτική. Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε ότι ήταν απόφαση της υπηρεσίας, στην οποία ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή, ενώ σημείωσε ότι σταμάτησε κάθε διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί από την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο της τουριστικής προβολής.

Αντίστροφη από την εικόνα που περιέγραψε ο κ. Καχριμάνης ήταν αυτή που περιέγραψαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με επιμέρους διαφοροποιήσεις. Ο επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας επέκρινε κυρίως τον τρόπο λειτουργίας της περιφερειακής αρχής, κάνοντας λόγο για «αποσπασματικές, ενίοτε εργολαβικές και ατομικές παρεμβάσεις». «Δυστυχώς μας εξωθείτε να είμαστε αρνητικοί με μια απαξιωτική συμπεριφορά για την ίδια τη δημοκρατία», σημείωσε, καταλήγοντας πως «η νέα περιφερειακή αρχή πρέπει να λειτουργήσει με δημοκρατικό, στρατηγικό, αειφορικό και δίκαιο σχεδιασμό».

Ο Γιώργος Ζάψας επικεντρώθηκε στα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat σχετικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιφέρειας, που παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των περιφερειών. «Μπορεί ο περιφερειάρχης να λέει ότι όλα έγιναν καλά τα τελευταία οκτώ χρόνια, όμως διαψεύδεται από την πραγματικότητα». Μάλιστα, ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» ανέβασε τους τόνους, αναφερόμενος στο θέμα της απευθείας ανάθεσης. «Με τις 25.000 ξέρετε πόσες χορηγούμενες διαφημίσεις γίνονται, που με στέλνουν στη Σιγκαπούρη; Επειδή τόλμησα να πω για την απόφασή μας, χωρίς καν να αναφερθώ στον φορέα», σημείωσε.

Τον τίτλο «όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε», έδωσε στον απολογισμό της περιφερειακής αρχής ο Κ. Κωτσαντής από τη Λαϊκή Συσπείρωση, επικρίνοντας την περιφερειακή αρχή ότι η πολιτική της έχει ταξικά χαρακτηριστικά. «Είστε διαχρονικά υφυπουργός, αν θέλετε υπουργός, είτε αυτής της κυβέρνησης είτε της προηγούμενης. Ενδιαφέρεστε για την κερδοφορία, εξωστρέφεια των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων», σημείωσε.

Ο Κ. Αναγνώστου της Ελληνικής Αυγής επέκρινε κυρίως την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φτωχοποίηση του λαού, την οποία ακολουθεί, όπως είπε η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΑΡΠΗ Νίκος Ζήκος έκανε λόγο για υποβάθμιση της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και για απουσία συζήτησης σημαντικών ζητημάτων της περιοχής, όπως η ανεργία. «Ούτε καν τα θεσμοθετημένα οφειλόμενα από τις κυβερνήσεις προς τις περιφέρειες δε διεκδικήσατε. Η ανάπτυξη που λέτε, ταυτίζεται με τα κέρδη των ολίγων», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Ακολούθησαν οι απολογισμοί των αντιπεριφερειαρχών, ενώ τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Δημητρίου, ο οποίος στην παρέμβασή του ζήτησε από την περιφερειακή αρχή να υπάρχει από κοινού σχεδιασμός των δράσεων που αφορούν τον τουρισμό και τους επιχειρηματίες.

Σχετικά άρθρα

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών

Εμπορικές συμφωνίες και ειδική παρουσίαση του κασκαβάλι Πίνδου

Πρόσκληση για συμμετοχή στη BEYOND expo