ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ώρα απολογισμού με… προειδοποιητικές βολές

Δύο συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στο διοικητήριο της περιφέρειας Ηπείρου, στη μία εκ των οποίων θα συζητηθεί ο απολογισμός του 2018.

Η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 2 το μεσημέρι και σ’ αυτή θα τεθούν προς έγκριση περιφερειακά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από έσοδα της περιφέρειας για το 2019, καθώς και η προκαταβολή της ευρωπαϊκής συμμετοχής για τα έργα «APPROVE – Advancing Public Participation and Stakeholder Engagement for the Improvement of renewable energy policies» και «RESOR – Promoting best practices to support energy efficiency and renewable energy in European islands and remote regions», που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, αποκτά η συζήτηση του απολογισμού, για την οποία ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Η ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον «Απολογισμό Πεπραγμένων Περιφέρειας Ηπείρου 2018» θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 το μεσημέρι.
Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας ήδη απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στ. Παργανά, ζητώντας να τηρηθεί με ακρίβεια η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.
«Δηλαδή, να προηγηθεί ο απολογισμός του κ. περιφερειάρχη, όπως ο νόμος προβλέπε,ι και να τοποθετηθούν οι μετέχοντες μετά από αυτόν (οι επικεφαλής παρατάξεων, οι δήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, τα μέλη της επιτροπής περιφερειακής διαβούλευσης). Ακολούθως, οι αντιπεριφερειάρχες έχουν την δυνατότητα να εξειδικεύσουν και να τοποθετηθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Σε κάθε περίπτωση, δε συναινούμε στην ακολουθητέα διαδικασία προηγούμενων χρόνων, όταν προηγούνταν οι απολογισμοί των δέκα αντιπεριφερειαρχών», σημειώνει στην επιστολή, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον της παράταξης συνδέεται ευθέως με το γεγονός ότι η συζήτηση αφορά τον απολογισμό μιας ολόκληρης θητείας και πραγματοποιείται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιότητα της ειδικής αυτής συνεδρίασης, ο κ. Ζάψας ζητά να καταβληθεί προσπάθεια για την υλοποίηση της σχετικής παραγράφου του νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η περιφέρεια μεριμνά για τη μετάδοση (ολόκληρης εννοείται) της συνεδρίασης από τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο, καθώς και για τη χρήση κάθε άλλου μέσου ενημέρωσης των πολιτών. «Και αν η αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου δεν ικανοποιεί αυτή την απαίτηση, να αναζητηθεί άλλος χώρος και επί πληρωμή ακόμα», καταλήγει η επιστολή.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί