ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πάνω από 2 εκ. ευρώ για έργα αγροτικής οδοποιίας στον δήμο Ζίτσας

Έργα που ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ και αφορούν παρεμβάσεις σε αγροτικούς δρόμους υλοποιεί, μέσω του «ΦιλόΔημου» και του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο δήμος Ζίτσας, με στόχο την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την εξασφάλιση εύκολης και ασφαλούς πρόσβασης σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό των προηγούμενων ετών, που δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για τον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας είναι ως το τέλος της επόμενης τετραετίας να μην υπάρχει δρόμος σε αδειοδοτημένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς ασφαλτόστρωση», επισημαίνει ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με αφορμή την ένταξη της πρότασης του δήμου στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Η ένταξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συμβασιοποίηση των δύο έργων αγροτικής οδοποιίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος Ι» εντάχθηκε η «Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Δήμου Ζίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 840.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη mελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος του δήμου, το έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών υφιστάμενων αγροτικών δρόμων και την ασφαλτόστρωση αυτών, συνολικού μήκους 8.540 μ. στις τοπικές κοινότητες Ζίτσας, Πρωτόπαππας, Άνω και Κάτω Λαψίστας, Ροδοτοπίου, Ζωοδόχου και Σουλόπουλου. Θα καλύψει τις ανάγκες 22 ποιμνιοστασίων, τεσσάρων πτηνοτροφείων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων μηδικής και σιτηρών συνολικής έκτασης 1.093 στρ., αμπελώνων συνολικής έκτασης 51 στρ. καρυδιών συνολικής έκτασης 5 στρ. και ενός φωτοβολταικού πάρκου.
Τα έργα που αφορούν βελτιώσεις αγροτικών δρόμων στον δήμο Ζίτσας, εκτός από αυτά στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», είναι η «Αγροτική Οδοποιία Αμπελουργικής Ζώνη Τ.Κ. Ζίτσας» (487.000 ευρώ) και «Αγροτική οδοποιία Τ.Κ. Πρωτόπαππας» (217.000 ευρώ), που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις κατασκευής με τον ανάδοχο.
Επίσης, τα έργα «Ασφαλτοστρώσεις Δρόμων στις Τ.Κ. Αναργύρων και Γραμμένου» (90.000 ευρώ), «Αποκατάσταση Ζημιών Δρόμων στις Τ.Κ. Κληματιάς και Άνω Λαψίστας» (129.900 ευρώ), «Τσιμεντόστρωση δρόμου στην Τ.Κ. Άνω Ζαλόγγου» (45.600 ευρώ) και «Τσιμεντόστρωση Δρόμου στην Τ.Κ. Βερενίκης» (18.000 ευρώ), που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους και την περιφέρεια Ηπείρου και είναι υπό δημοπράτηση.
Παράλληλα, ο δήμος Ζίτσας έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Leader» για το έργο «Αγροτική Οδοποιία Δ.Ε. Εκάλης» (178.000 ευρώ), που αφορά παρεμβάσεις σε δρόμους των Τ.Κ. Πετσαλίου και Ασφάκας.
Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν, αφορούν στην πλειονότητά τους βελτίωση υφιστάμενων αγροτικών δρόμων με ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις, και με την ολοκλήρωσή τους, ικανοποιούνται χρονίζοντα αιτήματά των αμπελουργών, γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά

Βραβείο στον Δήμο Ζίτσας για μια άρτια πρόταση