Επικαιρότητα

Σε «αποστολή» στο Ντουμπρόβνικ οι μαθητές του 7ου Λυκείου

Πρεσβευτές της πόλης μας στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας γίνονται οι μαθητές του 7ου Λυκείου, στο πλαίσιο της σχολικής εκδρομής τους, ενισχύοντας τις προσπάθειες αδελφοποίησης που έχει ξεκινήσει ο δήμος Ιωαννιτών με την Κροατική πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου και όχι μόνο.

Πρόκειται για τη δεύτερη μαθητική εκδρομή στο Ντουμπρόβνικ, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τις επαφές και την συμφωνία ανάμεσα στον δήμο Ιωαννιτών και την κροατική πρωτεύουσα, για την καθιέρωση και «ανταλλαγή» μαθητικών εκδρομών. Η πρώτη έγινε από μαθητές της α’ λυκείου και εκπαιδευτικούς των Εκπαιδευτηρίων Γένεσις, μετά από πρόσκληση που έλαβαν από τον δήμο του Ντουμπρόβνικ.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι εξαιρετικά στοχευμένη, αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα 15.000 μαθητές από την Κροατία. Ωστόσο, λίγες από αυτές τις μαθητικές εκδρομές έχουν προορισμό τα Γιάννενα.
Έτσι, οι μαθητές εντάσσονται στη «διπλωματία πόλεων» και, με αφορμή τη δική τους επίσκεψη στο Ντουμπρόβνικ, έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα Γιάννενα στους συνομηλίκους τους και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που επισκέπτονται, οι οποίοι πιθανότατα δε γνωρίζουν καν την πόλη μας.
Μάλιστα, οι μαθητές ξεκινούν την εκδρομή τους καλά προετοιμασμένοι, ώστε να μεταφέρουν τις ομορφιές και την ιστορία της πόλης κατά τις επαφές τους. Οι μαθητές του 7ου Λυκείου πρόκειται να παρουσιάσουν στο Ντουμπρόβνικ τη δική τους εκδοχή του βίντεο της τουριστικής προβολής που χρησιμοποιεί ο δήμος Ιωαννιτών στις αποστολές του, το οποίο «μελέτησαν» μαζί με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Νίκο Γκόλα και την πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Βούλα Τσίλη.
«Ο δήμος Ιωαννιτών έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εξωστρέφειας με απτά αποτελέσματα για όλη την περιοχή. Ο τόπος μας, όμως, έχει ανάγκη από προβολή και σε εκπαιδευτικό ή ακόμα και ανθρώπινο επίπεδο. Εσείς θα είστε από τους καλύτερους πρεσβευτές μας και μέσα από την παρουσίαση που ετοιμάσατε, θα προβάλετε με τον καλύτερο τρόπο την πόλη μας. Ελπίζω να μεταδώσετε αλλά και να φέρετε εμπειρίες, γιατί η σχέση που ξεκινάμε με την Κροατία πρέπει να είναι αμφίδρομη», είπε, μεταξύ άλλων, στους μαθητές ο κ. Γκόλας.
Παράλληλα, τους έδωσε πληροφοριακό υλικό κι από ένα μπλουζάκι από το γραφείο Τουρισμού του δήμου, με τυπωμένο το όνομα του σχολείου, ενώ τους ευχήθηκε καλή διαμονή.
Από την πλευρά της, η κ. Τσίλη σημείωσε πως η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενθαρρύνει και ενισχύει την κινητικότητα σχολείων σε χώρες της Ε.Ε., τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας «συμμαχίας γνώσης» με τους μαθητές άλλων χωρών. Παράλληλα, έδωσε σε κάθε μαθητή και μαθήτρια από μια πάνινη τσάντα με τυπωμένα τέσσερα εμβληματικά σχολεία των Ιωαννίνων, μαζί με ένα έντυπο για την ιστορία τους, καθώς και ένα βιβλίο με φωτογραφίες από τα Ιωάννινα «για να γνωρίσουν οι Κροάτες συμμαθητές σας τις ομορφιές της πόλης μας», όπως ανέφερε απευθυνόμενοι στους μαθητές.
Στο πλαίσιο της Διπλωματίας Πόλεων, πάντως, ο δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να υποδεχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα εκπροσώπους αδελφοποιημένων πόλεων από την Μακροπεριφέρεια και όχι μόνο, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων συνεργασίας για τον τουρισμό, μεταξύ άλλων.
Όπως είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη στο Ντουμπρόβνικ της αποστολής του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα και τον αντιδήμαρχο Ν. Γκόλα, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση της συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Ντουμπρόβνικ, αλλά και την Τεργέστη της Ιταλίας.
Πέρα από την συνεργασία σε θέματα τουρισμού, βασικός στόχος του δήμου Ιωαννιτών είναι η δημιουργία ενός «φόρουμ» πόλεων Δυτικών Βαλκανίων, που μεταξύ άλλων θα κινηθούν από κοινού για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Γιάννενα –Ντουμπρόβνικ-–Τεργέστη, κατά μήκος των δαλματικών ακτών.

Σχετικά άρθρα

4ο Γενικό Λύκειο VS παντός υπεύθυνου: η πραγματική εικόνα του σχολείου

Ηπειρωτικός Αγών

4ο Λύκειο VS 7ου Λυκείου: το χρονικό ενός προαναγγελθέντος βανδαλισμού;

Τιτίκα Τζάλλα

Λήξαν το θέμα με τις «αμφισβητούμενες» ιδιοκτησίες

Αποστόλης Τζελέτας