Για τους λόγους αυτούς προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του συλλόγου Τίνα Ζέκα, «στον οδοκαθαρισμό έχουν απομείνει μόλις 12 άτομα για να καθαρίσουν τους δρόμους όλης της πόλης… Στη νυχτερινή βάρδια έχει καταργηθεί το πενθήμερο και όλοι οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαήμερα και κάποιες φορές και επταήμερα συνεχόμενα, με αποτέλεσμα να περιμένουν 13 ημέρες για να πάρουν ρεπό. Παρόλα αυτά, στον προγραμματισμό προσλήψεων που βγήκε σήμερα (σ.σ: χθες) για το 2025 από τον Δήμο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ούτε μία πρόσληψη στον τομέα καθαριότητας!».
Αναφερόμενη στις υγειονομικές συνθήκες στο εργοτάξιο, η κα Ζέκα στάθηκε ιδιαίτερα στον καθαρισμό του απορριμματοφόρου των βιοαποβλήτων μέσα στο εργοτάξιο, στην απεντόμωση, όπως και στην αποξήλωση εγκαταστάσεων παιδικών χαρών και στη μεταφορά τους εντός του εργοταξίου, που, μαζί με τα παλιά κάγκελα, κάδους και παγκάκια, δημιουργούν εστίες μόλυνσης στους χώρους δουλειάς των εργαζόμενων. Έκανε λόγο και «για ποντίκια, κατσαρίδες που κάνουν ΄πάρτι’, μολυσμένα κουνούπια», περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες υγιεινής στο εργοτάξιο, ενώ κατήγγειλε πλημμελή αποκομιδή των καφέ κάδων, «που συλλέγονται ανά πενθήμερο, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να δουλεύει τα Σαββατοκύριακα».
«Ένα εργατικό ατύχημα ανά δύο εβδομάδες»
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων υποστήριξε πως, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης εργατικών ατυχημάτων σε συχνότερη βάση.
«Μία συνάδελφός μας κατέρρευσε στη λήξη της βάρδιας της στα τέλη Ιουνίου, ενώ μία άλλη στον οδοκαθαρισμό έπαθε διάστρεμμα κι ένας ακόμη συνάδελφος ρήξη μηνίσκου. Φτάσαμε στα τρία εργατικά ατυχήματα μέσα σε ενάμιση μήνα. Και δε φτάνουν μόνο αυτά. Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι ακατάλληλα. Ζητάμε να γίνει μελέτη από τον τεχνικό ασφαλείας για να προμηθευτούμε κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, ωστόσο εκείνος είναι άφαντος από το εργοτάξιο και τους χώρους δουλειάς, συν τοις άλλοις μας απειλούν με πειθαρχικά μέτρα γιατί δε φοράμε τα ΜΑΠ που μας δίνουν!», κατήγγειλε η κα Ζέκα, η οποία ζήτησε να συμβληθεί ο Δήμος με ιατρεία, ώστε να υποβάλλονται οι εργαζόμενοι στις απαραίτητες εξετάσεις. «Στα νοσοκομεία δεν προλαβαίνουμε να πάρουμε σειρά. Ο γιατρός εργασίας του Δήμου είναι μόλις ένας και εξετάζει 1000 άτομα! Ο νόμος προβλέπει και δεύτερο και τρίτο γιατρό εργασίας για τα απομακρυσμένα σημεία, αλλά η διοίκηση κάνει πως δεν ξέρει ούτε αυτόν τον νόμο», τόνισε.
Όσον αφορά τον καύσωνα, και εδώ τα παράπονα για τη μεταχείριση του προσωπικού περισσεύουν… «Τους είπαμε να πάρουν μέτρα για τις συνθήκες καύσωνα που βιώνουμε καθημερινά τα μεσημέρια και τα απογεύματα όσοι εργαζόμαστε σε ανοιχτούς χώρους και μας απάντησαν πως “στο Πανηπειρωτικό το θερμόμετρο δείχνει 36 βαθμούς”, όταν στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς υψηλότερη… Έπρεπε να πάρουν μέτρα και δεν έκαναν τίποτα. Ούτε ένα μπουκάλι νερό δε μας δίνουν, αν και το επιβάλλει ο νόμος. Τους ζητάμε, επιπλέον, να σταματήσουν τη βάρδια μέχρι να βγει ο Αύγουστος, και μας απαντούν ότι δεν εργάζονται σε αυτές υπάλληλοι από τις ευπαθείς ομάδες! Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η θερμοκρασία των απορριμματοφόρων στα θερμόμετρά τους, ήταν στους 41 βαθμούς Κελσίου, στις πέντε το απόγευμα…».