Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Κατεβάζει η δημοτική αρχή τις προσδοκίες για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Ανοίγει ξανά το θέμα της παραχώρησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στον Δήμο Ιωαννιτών, μετά και τη συνάντηση του Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Κ. Τασούλα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, η δημοτική αρχή εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οδηγούν σε συμφέρουσα για τον Δήμο λύση.

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου, σημειώνοντας με βεβαιότητα πάντως πως δε μιλάμε για παραχώρηση του συνόλου του Στρατοπέδου.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση του Προέδρου της Βουλής, υπήρξε επικοινωνία από τον κ. Μπέγκα, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα μελέτησε τη σχετική αλληλογραφία, και μάλιστα ανέλαβε την πρωτοβουλία, μαζί με τον κ. Τασούλα, να κάνει τις αναγκαίες επαφές για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πάντως ότι, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι μιλάμε για παραχώρηση του 100% του στρατοπέδου. «Και όχι μόνο αυτό, αλλά η αλληλογραφία που υπήρξε μέχρι σήμερα, δε νομίζω ότι οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που είναι υπέρ του Δήμου. Αυτά όμως όλα θα συζητηθούν εντός του δημοτικού συμβουλίου», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαγεωργίου, ανέφερε πως στην αλληλογραφία με το διαπραγματευτικό μέλος της αρμόδιας υπηρεσίας του ΤΕΘΑ αναφέρεται ότι, σε δημόσιες δηλώσεις που έγιναν σχετικά με την παραχώρηση, «έχετε παραποιήσει την πραγματικότητα», με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος κάλεσε τον δήμαρχο να φέρει τη σχετική αλληλογραφία στο δημοτικό συμβούλιο, προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει το θέμα στην ειδική συνεδρία λογοδοσίας. «Να μας πείτε επίσης πως αξιολογείτε τις δύο δηλώσεις του πρωθυπουργού για αυτό το θέμα», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε ρεπορτάζ του «Η.Α.» από το περασμένο καλοκαίρι αναφερόταν πως οι συζητήσεις αφορούν «το σύνολο σχεδόν της έκτασης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη επιχειρησιακά αναγκαία», κάτι που δεν συμπίπτει απαραιτήτως με το σύνολο της έκτασης του Στρατοπέδου.

Είναι γνωστό εξάλλου, πως το ΤΕΘΑ δε λειτουργεί με «πολιτικούς όρους» και αποτελεί «σκληρό διαπραγματευτή», με δεδομένο πως διαθέτει αντίστοιχες εκτάσεις ανενεργών στρατοπέδων σε διάφορες περιοχές, με τις τοπικές κοινωνίες προφανώς να τις διεκδικούν επίσης.

Επιπλέον, όλες οι δημοτικές παρατάξεις, σύμφωνα τουλάχιστον με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών το περασμένο καλοκαίρι, είχαν λάβει τον φάκελο της αλληλογραφίας του Δήμου με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και την Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να ακολουθήσει σύσκεψη των επικεφαλής με τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Η νεότερη τότε εξέλιξη ήταν «η πιθανή εξεύρεση ισοδύναμης και ισάξιας έκτασης σε πολεοδομημένη γη για τη μεταφορά μέρους ή του συνόλου των δικαιωμάτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, εν είδει ανταλλαγής, αλλά και η υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου, που επίσης έχει δεσμευθεί να συμβάλλει», προκειμένου να ακολουθήσει η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά όλες οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη.

Τελικά, ακολούθησαν οι εκλογές, με αποτέλεσμα τώρα, σχεδόν δέκα μήνες μετά, να βρισκόμαστε στο ίδιο -αν όχι σε πιο πρώιμο- στάδιο των συζητήσεων.