Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Κλείνει για προληπτικό έλεγχο η σήραγγα «Μαλακάσι Α»

Τη διακοπή κυκλοφορίας στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων της Εγνατίας Οδού «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα, αποφάσισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, μετά από εισήγηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Αν και δεν προέκυψαν στοιχεία, που να καταδεικνύουν ότι υπάρχουν σοβαρές φθορές στις σήραγγες και αποκλείστηκε κάθε ζήτημα στατικής επάρκειας, ο υφυπουργός έδωσε εντολή να πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικούς, προκειμένου να εκλείψει κάθε ανησυχία, μετά και τις αναφορές του περιφερειάρχη στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής για επικινδυνότητα λόγω ανεπαρκούς συντήρησης.
Ο υφυπουργός Υποδομών επιθεώρησε τις δίδυμες σήραγγες και το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ανηλίου, από το οποίο παρακολουθούνται, με κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με επικεφαλής τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Γιώργο Κωνσταντόπουλο, και μηχανικών της εταιρείας συντήρησης της οδού, συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη. Ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μετσόβου με τη συμμετοχή της δημάρχου Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ.
«Είναι φυσικό, οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στους πολίτες. Από το προηγούμενο Σάββατο έχουμε κινητοποιηθεί, τόσο στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όσο και στη διαχειρίστρια της οδού δημόσια εταιρεία “Εγνατία Οδός Α.Ε.”. Μολονότι στον χρόνο που μεσολάβησε, δεν περιήλθαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στοιχεία, που να δικαιολογούν τις ανησυχίες που αποτέλεσαν το έναυσμα της κινητοποίησης, κάλεσα τον περιφερειάρχη Ηπείρου να επισκεφθούμε από κοινού την επίμαχη σήραγγα, συνοδευόμενοι από έμπειρους μηχανικούς της διαχειρίστριας εταιρείας. Από τον επιτόπιο μακροσκοπικό έλεγχο δεν προέκυψαν νέα δεδομένα πέραν όσων είναι ήδη γνωστά και αφορούν στην εύλογη φθορά σήραγγας κατασκευασμένης την δεκαετία του ΄80. Σε καμία περίπτωση δε διαπιστώθηκε η φερόμενη στατική ανεπάρκεια της κατασκευής», τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Νίκος Ταχιάος, προσθέτοντας πως η βαριά συντήρηση και η ανάταξη γηρασκουσών και φθαρμένων υποδομών της Εγνατίας Οδού είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν συστηματικά και στη βάση των πλέον σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών από τον παραχωρησιούχο, με τον οποίον έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση και υλοποίηση του οδικού χάρτη παράδοσης – παραλαβής του έργου. «Η πιστοποίηση των σηράγγων και η συντήρηση των γεφυρών αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα αυτής της υποχρέωσής του», σημείωσε.
Η κυκλοφορία στον βόρειο κλάδο των δίδυμων σηράγγων «Μαλακάσι Α» με κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα θα διακοπεί, ώστε να πραγματοποιηθεί έλεγχος από εξειδικευμένους δομοστατικούς, των οποίων η έκθεση πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει τη βάση για την επαναπόδοση ή μη της σήραγγας σε κυκλοφορία. «Επειδή κατανοώ πολύ καλά την ανησυχία που δημιουργήθηκε, ειδικά σε μία περίοδο που σχολεία πραγματοποιούν εκδρομές προς μερικούς από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς προορισμούς της πατρίδας και πολλοί συμπολίτες μας, επίσης, προγραμματίζουν τις πασχαλινές διακοπές τους, δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της διαχειρίστριας εταιρείας για την εμπέδωση του αισθήματος. Η συζήτηση με τη δήμαρχο Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ επιβεβαίωσε την ανησυχία μου για τις κλιμακούμενες συνέπειες στην αξιοπιστία μίας τεράστιας επένδυσης και ενός δύσκολου έργου, που κόστισε περισσότερα από 7 δισ. ευρώ και στην ανάπτυξη των περιοχών που αυτό εξυπηρετεί», αιτιολόγησε την απόφασή του.
Στο διάστημα που η σήραγγα θα παραμείνει κλειστή, η κυκλοφορία θα διεξάγεται απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις με αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου. «Επιμένω ότι δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος, που επιβάλλει τη διακοπή της κυκλοφορίας στην σήραγγα, ωστόσο αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πολιτών, με ενσυναίσθηση, σοβαρότητα και τεχνοκρατική επάρκεια. Η αξιοπιστία της πολιτείας και η ασφάλεια των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», κατέληξε ο Ν. Ταχιάος στη δήλωσή του.

Έως τις 19 Απριλίου κλειστό το τμήμα από Α/Κ Μετσόβου έως Α/Κ Παναγιάς

Για επτά μέρες θα μείνει κλειστή η σήραγγα Μαλακάσι Α στην Εγνατία Οδό, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από πραγματογνώμονες.
Η ανακοίνωση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έγινε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, με την απόφαση για διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μετσόβου ως τον Ανισόπεδο Παναγιάς, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος στο βόρειο κλάδο της σήραγγας «Μαλακάσι Α», να έχει ισχύ μέχρι και τις 19 Απριλίου.
Από την πλευρά της, η «Εγνατία Οδός ΑΕ» κάνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας σε μικρό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου μεταξύ των χ.θ. 115+300 και 116+700.

Σχετικά άρθρα

Στον παραχωρησιούχο το αίτημα για ημικόμβο στον Δρίσκο

Αποστόλης Τζελέτας

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Πύργος της Βαβέλ» με τη σήραγγα στο Μαλακάσι