Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Κ. Γάτσιος για Γέφυρα Κοράκου-Έλλειψη αίσθησης προτεραιοτήτων ή «τριάρι»;

Ενστάσεις για την ευκολία με την οποία αποφασίστηκε η διάθεση 16,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου, εκφράζει ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Γάτσιος.

Ο κ. Γάτσιος θέτει ζήτημα προτεραιοτήτων ως προς τα έργα που αποφασίζονται για την Ήπειρο, αλλά φαίνεται να αμφισβητεί και τις προθέσεις της κυβέρνησης για το αν πράγματι το έργο θα προχωρήσει ή είναι μια προεκλογική εξαγγελία, που δε θα έχει αντίκρυσμα.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. συμμερίζεται εν μέρει τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και τα μηνύματα που εκπέμπει, καθώς ανατινάχτηκε κατά την πιο μαύρη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, αυτή του Εμφυλίου.
«Αυτό όμως που δεν είναι αντιληπτό, είναι η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση βρήκε 16,5 εκατ. ευρώ για ένα έργο το οποίο, σε συνθήκες χρεοκοπίας, δεν μπορεί να είναι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της Ηπείρου. Γιατί, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο αυτό δεν έχει εξασφαλιστεί, ούτε καν εν μέρει. Το οποίο σημαίνει ότι όλο το ποσό θα πρέπει να προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πώς, όμως, είναι δυνατόν να δεσμεύεται ένα τόσο μεγάλο ποσό από ένα διαρκώς συρρικνωμένο, προς δόξαν των “πλεονασμάτων”, ΠΔΕ», διερωτάται ο Κ. Γάτσιος και συνεχίζει: «Και πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο ποσό να θεωρείται αποδεκτό, όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών επικαλούνται ως υψηλό το κόστος των 2 εκ. ευρώ για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους στην κατασκευή κόμβου στην Εγνατία Οδό στη θέση Δρίσκος, παρά την προφανή αξία που αυτός προσδίδει, μεταξύ των άλλων, στη Βιομηχανική Περιοχή τού νομού; Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζεται με διαδικασίες εξπρές η υλοποίηση του έργου της Γέφυρας του Κοράκου, όταν η βελτίωση του οδικού άξονα Καλπάκι-Κόνιτσα έχει μείνει σχέδιο επί χάρτου, με την επίκληση πάλι του υψηλού κόστους (27 εκ. ευρώ), ή όταν το Κεντρικό και Δυτικό Ζαγόρι μένουν χωρίς πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομο και η Ιόνια Οδός και ο Ε65 μένουν “κολοβοί” λόγω του ότι η κυβέρνηση δε βρίσκει λύσεις για τη χρηματοδότησή τους;»
Ο κ. Γάτσιος επισημαίνει πως όλα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και απευθυνόμενος στην περιφέρεια, τους δήμους, τα Τεχνικά Επιμελητήρια και το ΕΜΠ, που συνομολόγησαν τη συνεργασία τους για την υλοποίηση του έργου, ερωτά αν υπέγραψαν πράγματι Προγραμματική Συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας, η οποία δεσμεύει το υπουργείο σε καθορισμένες εκταμιεύσεις πόρων και τα υπόλοιπα συμμετέχοντα μέρη σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δράσεις, ή απλώς υπέγραψαν ένα συνηθισμένο μνημόνιο συνεργασίας, που αντανακλά προθέσεις αλλά δε συνεπάγεται δεσμεύσεις.
Γιατί, στην μεν πρώτη περίπτωση, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν έχει καμία αίσθηση προτεραιοτήτων, στη δε δεύτερη περίπτωση το όλο θέμα δεν είναι τελικά τίποτε άλλο παρά ένα προεκλογικό βεγγαλικό –ένα “τριάρι”, όπως σκωπτικά λέμε στην Ήπειρο», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Μήνυμα στήριξης της ΕΛΕΠΑΠ στέλνει ο Κ. Γάτσιος

Επισκέψεις Κ. Γάτσιου σε Τεχνολογικό Πάρκο και επιχειρήσεις πληροφορικής

Στα… θρανία οι υποψήφιοι