ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αγροτική εξέγερση πυροδότησε ο Γ. Στύλιος

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Άρτας, που συνέχισαν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, παρά την προσπάθεια του δημάρχου Αρταίων να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κάθε ηλικίας, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν αρχικά κάτω από το δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια, στις 2 το μεσημέρι, υπήρξε αυτοκινητοπομπή, την οποία η Αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει, κόβοντας την κυκλοφορία της Περιφερειακής Οδού στο ύψος των ΚΤΕΛ. Ωστόσο, αγρότες και τρακτέρ παρέκαμψαν το μπλόκο για να ακολουθήσει κυνηγητό επί της Περιφερειακής Οδού, με τους διαδηλωτές να καταφέρνουν να φτάσουν στον κόμβο του Σκοπευτηρίου, στην είσοδο της πόλης, όπου έστησαν μπλόκο με τα τρακτέρ τους, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο στην κατεύθυνση προς την Ιόνια Οδό, όπου προφανώς θα επιχειρούσαν κάποιον συμβολικό αποκλεισμό.
Ο κύκλος των κινητοποιήσεων, τις οποίες οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, άνοιξε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όταν πραγματοποιήθηκε
συγκέντρωση στο Γεφύρι της Άρτας και ακολούθως στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά να καταλήγουν μπροστά στο Δημαρχείο όπου προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της περιφερειακής οδού.
Το βράδυ της Κυριακής, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας προχώρησε στην πραγματοποίηση νέου μπλόκου μπροστά στο Δημαρχείο, έχοντας και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και άλλων φορέων, με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται και το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Τα αιτήματα

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Άρτας διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής (φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, λιπάσματα) και τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα, την ίδια ώρα που, όπως λένε, οι εμποροβιομήχανοι εξακολουθούν να κρατούν χαμηλά τις τιμές.
Το διεκδικητικό πλαίσιο περιλαμβάνει την άμεση αναπλήρωση του εισοδήματος των καλλιεργητών εσπεριδοειδών για τη διαπιστωμένη ζημιά που έπαθαν το 2020, την άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών από τον πρόσφατο παγετό και την αποζημίωση στο 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, και, τέλος, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Οργή για τον Γ. Στύλιο

Το σκηνικό έντασης στην Άρτα έχει πυροδοτήσει, σε μεγάλο βαθμό, η στάση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Άρτας Γιώργου Στύλιου, ο οποίος με τις δηλώσεις του ρίχνει… λάδι στη φωτιά.
Η δήλωσή του περί «υποκινούμενης κινητοποίησης» με τη συμμετοχή λίγων αγροτοκτηνοτρόφων έβγαλε ακόμη περισσότερα τρακτέρ στον δρόμο, ενώ στο κενό έπεσε και η προσπάθεια του δημάρχου Αρταίων να συμβιβάσει τις αντιμαχόμενες πλευρές, με την πραγματοποίηση δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης τα αγροτικά θέματα της περιοχής, ύστερα και από αίτημα των αγροτών και των δημοτικών παρατάξεων.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Γ. Στύλιος –μέσω τηλεδιάσκεψης, υπεραμυνόμενος των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με τις αναφορές του να χαρακτηρίζονται από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας προκλητικές και να οδηγούν σε απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
«Η σημερινή κινητοποίηση ήταν μία πρώτη απάντηση του αγροτικού κόσμου της Άρτας στην προκλητική στάση της κυβέρνησης, που από τη μία μοιράζει εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου για στήριξη του εισοδήματος, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αφορολόγητο πετρέλαιο και άλλα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Διεργασίες για ένα συλλογικό όργανο εκπροσώπησης

ΞΕΝΙΑ Άρτας – Δεύτερες σκέψεις στο παρά πέντε της δημοπράτησης

Σε σωστή κατεύθυνση τα προγράμματα στήριξης