ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σκέψεις απόκτησης της Οικίας Φιλίδη στο Καπέσοβο

Την παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου για να σωθεί ένα από τα πιο όμορφα και παλιά σπίτια του Καπεσόβου, το οποίο είναι γνωστό ως οικία Φιλίδη, λόγω των σημερινών ιδιοκτητών του, έχει ζητήσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Αυτό έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στην έναρξη της συνεδρίασης της Περιφερειακής Επιτροπής, συνδέοντας το κτήριο και με τον διάλογο που έχει ανοίξει για την εγκατάσταση υπηρεσιών της Επιτροπής παρακολούθησης της ένταξης του Ζαγορίου στον κατάλογο της UNESCO.
Προς το παρόν, βέβαια, προέχει η διάσωση του οικήματος, το οποίο έχει υποστεί μερική κατάρρευση της στέγης, κάτι που επιτρέπεται βάσει νομοθεσίας, παρά το ότι υπάρχει ιδιοκτήτης, από τη στιγμή που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Ενδεχομένως, όμως, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, ενημερώνοντας τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, η Περιφέρεια να προχωρήσει και σε αγορά της οικίας για να τη χρησιμοποιήσει για τις ανάγκες της UNESCO, αν και υπάρχει ενδιαφέρον να γίνει ξενώνας.
Η οικία Φιλίδη συναντάται στο βόρειο όριο του χωριού, εκτείνεται σε δύο επίπεδα και είναι κατασκευασμένη σε αρκετές φάσεις. Το δυτικό του τμήμα θεωρείται ότι οικοδομήθηκε πριν τον 17ο αι. και σε αυτό έγιναν μέσα στα χρόνια αλλεπάλληλες προσθήκες. Το σπίτι κατά τον 20ο αιώνα λειτουργούσε ως ξενώνας, εξηγώντας την ύπαρξη πέντε μεγάλων δωματίων. Η οικία Φιλίδη είχε τοιχογραφημένο διάκοσμο, ο οποίος έχει αφαιρεθεί για να συντηρηθεί από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Σε σχέση, πάντως, με την ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO και τις υποχρεώσεις που απορρέουν, ο κ. Καχριμάνης προανήγγειλε και την πρόσληψη ενός ειδικού συμβούλου.

Σχετικά άρθρα

Στην Περιφέρεια Ηπείρου περνά η οικία Φιλίδη