ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην Περιφέρεια Ηπείρου περνά η οικία Φιλίδη

Την αγορά της Οικίας Φιλίδη στο Καπέσοβο, ως ένα σημαντικό κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με στόχο τη διάσωσή του, αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Για την αποδοχή της αγοράς του κτιρίου απαιτήθηκε η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, κατά τη συζήτηση της οποίας εκφράστηκε συμφωνία από το σύνολο των παρατάξεων πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Η Οικία Φιλίδη του 1811, 570 τ.μ., σύμφωνα με έγγραφο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων, που ανέγνωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό ως δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, και αυτή την περίοδο η στέγη απειλείται με κατάρρευση, όπως και ένας τοίχος του.
Η οικία Φιλίδη συναντάται στο βόρειο όριο του χωριού, εκτείνεται σε δύο επίπεδα και είναι κατασκευασμένη σε αρκετές φάσεις. Το δυτικό του τμήμα θεωρείται ότι οικοδομήθηκε πριν τον 17ο αι. και σε αυτό έγιναν μέσα στα χρόνια αλλεπάλληλες προσθήκες. Το σπίτι κατά τον 20ο αιώνα λειτουργούσε ως ξενώνας, εξηγώντας την ύπαρξη πέντε μεγάλων δωματίων. Η οικία Φιλίδη είχε τοιχογραφημένο διάκοσμο, ο οποίος έχει αφαιρεθεί για να συντηρηθεί από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, ενδιαφέρον για το κτίριο έδειξε και το Υπουργείο Πολιτισμού, ωστόσο, απαιτούνται πολύχρονες διαδικασίες απαλλοτρίωσης και γι’ αυτόν τον λόγο παρεμβαίνει η Περιφέρεια. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι, μετά την αγορά, να ακολουθήσουν εργασίες αναστήλωσης, προκειμένου, πιθανά, να φιλοξενήσει υποδομές της UNESCO ή ακόμη να φιλοξενήσει έργα χιοναδιτών ζωγράφων, που έχουν συντηρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Θετικοί ως προς την αγορά του κτιρίου, με δεδομένο ότι το κόστος είναι μόλις 150.000 ευρώ, εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος, «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας και «Φως» Λάμπρος Γεωργόπουλος, καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Υφαντής από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου».
Αρνητικός, αναμένοντας εγγράφως στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα του κτιρίου, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας, επικαλούμενος λόγους «μη εμπιστοσύνης».
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, πάντως, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ολοκληρώσει μελέτη για το Χάνι Μανέκα, 1600 τ.μ., παραπλεύρως του κτιρίου Γ. Σταύρου, το οποίο απέκτησε, με στόχο να εντάξει στο Interreg την αναστήλωσή του.
Επίσης, συνεχίζεται η διαδικασία για το Χάνι Θανόπουλου, που γειτνιάζει με το κτίριο της Αρχιτεκτονικής, ωστόσο είναι δύσκολο λόγω πολυιδιοκτησίας.

Σχετικά άρθρα

Σκέψεις απόκτησης της Οικίας Φιλίδη στο Καπέσοβο

Αποστόλης Τζελέτας