ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίο με μήνυμα για στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ

Με ένα μήνυμα για την ανάγκη στήριξης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων συνόδευσε τον απολογισμό της θητείας του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ο Χάρης Πεχλιβανίδης, που αποχωρεί από τα Γιάννενα μετά από συνεργασία δύο ετών.

«Τα ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται άμεση οικονομική ενίσχυση από τους κρατικούς φορείς, αλλά και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για τα αρμόδια υπουργεία να λύσουν όλους εκείνους τους κόμπους, που δυσκολεύουν τη λειτουργία τους», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως υπήρξε μια δέσμευση για εξεύρεση λύσεων από τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Δήμα σε πρόσφατη συνάντηση με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ.
Ο Κ. Πεχλιβανίδης ευχαρίστησε όλους όσους στάθηκαν συνοδοιπόροι στην διαδρομή του ως καλλιτεχνικός διευθυντής, σημειώνοντας ότι η βάση του θεάτρου βρίσκεται στην ομαδική δουλειά και τη συνεργασία. «Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει πλέον ταυτότητα θεατρική και αναγνωρίσιμη στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας», σημείωσε και ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Χριστίνα Κωτσαντή, το Δ.Σ., όλους τους εργαζόμενους στα γραφεία, τους εξωτερικούς δυνεργάτες λογιστές και το τεχνικό τμήμα, αναφέροντάς τους μάλιστα με τα μικρά τους ονόματα, καθώς και τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Μαρία Κεβρεκίδου και την Αφροδίτη Αθανασιάδου, που συνέβαλαν και στον σχεδιασμό των καλλιτεχνικών δράσεων, καθώς και στον Στάθη Σαπλαούρα, που του έδειξε τους τρόπους λειτουργίας του οργανισμού, ενώ ειδική μνεία έκανε στον εκλιπόντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, λέγοντας πως αισθάνεται χαρά που τον γνώρισε, «γιατί η αγάπη του για τις τέχνες και το θέατρο οδήγησε στο να καταστεί το ΔΗΠΕΘΕ ένας υγιής οργανισμός».
Στον απολογισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, ενώ αναφορές έκανε στο μίνι φεστιβάλ «Γυναίκα – Ισότητα – Ελευθερία», που οργάνωσε στην έναρξη της θητείας του με την παρουσίαση 16 δράσεων, στα σεμινάρια σύγχρονου χορού και υποκριτικής, καθώς και στη φιλοξενία παραστάσεων στη σκηνή του Καμπέρειου. Το 2022 το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ανέβασε το «Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βέμπερ, το «Μάθημα Ιστορίας» του Σάκη Σερέφα, την παιδική παράσταση «2096: Μια ιστορία από το μέλλον» και το αντιρατσιστικό έργο «Μια γιορτή στου Νουριάν», και το 2023 την παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο «801,5 m», με αφορμή την ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μια θεατρική διασκευή του έργου του Δημήτρη Χατζή «Το τέλος της μικρής μας πόλης» σε σκηνοθεσία του Ορέστη Τάτση και την παιδική παράσταση «Το δίλημμα του αυτοκράτορα» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη.
Η στιγμή που ο ίδιος ξεχωρίζει από τα δύο χρόνια του στο ΔΗΠΕΘΕ δε θα μπορούσε παρά να είναι το ανέβασμα της παράστασης «801,5 m», την οποία σκηνοθέτησε ο ίδιος, και η οποία παίχτηκε και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήταν προτεινόμενη για το βραβείο καλύτερης παράστασης ΔΗΠΕΘΕ από την Ένωση Κριτικών Θεάτρων Ελλάδας.
Τον απολογισμό της περιόδου, που το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων πορεύτηκε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, έκανε η Μαρία Κεβρεκίδου, η οποία επωμίστηκε πολλαπλούς ρόλους στο πλαίσιο συνεργασίας της.
«Ήταν μια πολύ γεμάτη περίοδος, που θα μου μείνει αξέχαστη», σημείωσε και στάθηκε στην προσπάθεια το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων να παραμείνει ενεργό στη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από την προβολή παλαιότερων παραγωγών αρχικά και με την οργάνωση διαδικτυακών δράσεων στη συνέχεια. Σταθμός σε αυτή την περίοδο ήταν η παρουσίαση της περιπατητικής performance «ΠΟΥΚαιρός για έρωτες», ενώ το καλοκαίρι του 2021, με την άρση των περιορισμών, πραγματοποιήθηκε εκ νέου το «Θερινό Μαντείο» και παρουσιάστηκαν οι παραστάσεις «Από γιορτή σε γιορτή», «Βάκχες» και «Εχθροί εξ αίματος».

Χρ. Κωτσαντή: «Ήταν ένας κόντρα ρόλος»

Με έκδηλη τη συγκίνηση, ευχαριστίες εξέφρασε και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Χριστίνα Κωτσαντή, η οποία επίσης ολοκληρώνει τη δική της θητεία στο τιμόνι του θεάτρου.
«Για μένα ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι. Ήταν ένας κόντρα ρόλος. Χρωστάω στον Μωυσή Ελισάφ την τιμή και την εμπειρία», ανέφερε βουρκωμένη. Προηγουμένως είχε ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες και το καλλιτεχνικό δυναμικό, σημειώνοντας ότι έγινε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατόν δε δύσκολες συνθήκες, ενώ πρόσθεσε και ότι η έλευση του καλλιτεχνικού διευθυντή βοήθησε πάρα πολύ.

Ευχαριστίες και από τη Β. Μέγα

Ευχαριστίες προς τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και όλους τους εργαζόμενους του για τη συνεργασία εκφράζει με γραπτή της δήλωση και η Βάσω Μέγα, με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ για τέσσερα χρόνια, εκπροσωπώντας την παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου και πάντα σε συνεργασία με το Δ.Σ. πρότεινα με επιτυχία τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού κόσμου της πόλης μας στην επιλογή των έργων για την επόμενη θεατρική περίοδο για την κεντρική σκηνή. Ως νέα δημοτική αρχή, πρωταρχικός στόχος μας είναι η περαιτέρω προώθηση και ανάδειξη των καλλιτεχνών της πόλης με ουσιαστική συμμετοχή και συνεργεία. Έγινε μια αρχή! Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, για ένα θέατρο ανοιχτό, πλούσιο σε δράση και έμπνευση!», αναφέρει και εύχεται καλή θητεία και πλούσιο καλλιτεχνικό έργο στο νέο Δ.Σ.

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο