Αθλητικά

Πείσμα και πάθος για νίκη στον ΠΑΣ

Το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος για το 2019 θα δώσει τη Δευτέρα ο ΠΑΣ, καθώς θα υποδεχτεί την ΑΕΚ στο στάδιο «Ζωσιμάδες» για την 16η αγωνιστική. Η αναμέτρηση θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα, με τηλεοπτική μετάδοση από το συνδρομητικό κανάλι NOVAsports 1.

Μετά από έναν περίπου μήνα επιστρέφει η ζωή στους αγωνιστικούς χώρους και θα έχουμε ένα τριήμερο με αγωνιστική δράση, κάτι που έλειψε από τον κόσμο το προηγούμενο διάστημα. Το πρωτάθλημα ξεκινά με τους αγώνες της 16ης αγωνιστικής και ο «Άγιαξ» θέλει να κάνει καλό ποδαρικό για το νέο έτος. Μπορεί να μην τα κατάφερε στο Κύπελλο την περασμένη Τρίτη με τον Πανιώνιο (1-1), αλλά οι αγώνες πρωταθλήματος είναι εντελώς διαφορετικοί. Οι ομάδες παίζουν περισσότερο προσεκτικά, οι προπονητές χρησιμοποιούν τους βασικούς παίκτες, για να διεκδικήσουν βαθμούς και να «χτίσουν» στόχους. Ισοπαλία 1-1 έφερε και η ΑΕΚ στα Χανιά με τον Κισσαμικό (ομάδα Β’ Εθνικής), αλλά μεθαύριο τόσο ο ΠΑΣ όσο και ο «Δικέφαλος» θα έχουν καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο. Ο ΠΑΣ θέλει βαθμούς ή βαθμό για να ξεφύγει από τη γραμμή του υποβιβασμού και η ΑΕΚ θέλει μια νίκη εκτός έδρας και σε μια δύσκολη έδρα, για να σβήσει την φωτιά της αμφισβήτησης, καθώς τον τελευταίο καιρό δεν έφερε καλά αποτελέσματα, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια.
Το παιχνίδι της Δευτέρας είναι αμφίρροπο με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Βάσει της προϊστορίας, η ΑΕΚ εκ παραδόσεως δυσκολεύεται πολύ να κερδίσει στα Γιάννινα (τέσσερις νίκες σε 21 παιχνίδια) και το στάδιο «Ζωσιμάδες» είναι δύσκολη και… ανηφορική έδρα γι’ αυτήν. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα. Για να φτάσει ο ΠΑΣ στη νίκη και να είναι το φαβορί, θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ, να αποφύγει τα λάθη, να παίξει προσεκτικά και να τελειώσει καλά τις φάσεις, που θα δημιουργήσει. Μπορεί η ΑΕΚ να μην είναι σε καλό φεγγάρι και να παραπαίει αγωνιστικά τον τελευταίο καιρό (ήττα στο Αγρίνιο, ισοπαλία στη Λάρισα, ισοπαλία στον Κισσαμικό), αλλά δεν παύει να είναι μεγάλη ομάδα και να έχει αρκετούς ποιοτικούς παίκτες, που μπορούν να την πάρουν στις πλάτες τους. Επειδή, όμως, για αρκετό καιρό δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση, όση αντίδραση και αν βγάλει στα Γιάννινα, δεν είναι δυνατόν να μεταμορφωθεί εντυπωσιακά το αγωνιστικό της πρόσωπο προς το καλύτερο από τη μια στιγμή στην άλλη. Έτσι, ο ΠΑΣ, αν το πιστέψει και αν δεν κάνει τα λάθη προηγούμενων αγώνων, μπορεί να φτάσει στη νίκη.
Η προετοιμασία του ΠΑΣ θα ολοκληρωθεί αύριο με προπόνηση, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, είτε στο ΠΕΑΚΙ, αν είναι σε καλή κατάσταση, είτε σε κάποιο άλλο γήπεδο. Στη συνέχεια ο Γιάννης Πετράκης θα επιλέξει τους 20 παίκτες, που θα πάρει στην αποστολή. Τραυματίες είναι οι Λεό και Περιστερίδης, ενώ εκτός θα μείνει πάλι ο Βιδάλ, που χθες με τους Παμλίδη και Μπουκουβάλα έκαναν ατομικό πρόγραμμα. Οι δύο τελευταίοι πιστεύεται ότι θα είναι στη διάθεση του Πετράκη και περισσότερο προληπτικά δεν ακολούθησαν το κανονικό πρόγραμμα, που έγινε χθες το μεσημέρι στο πλαστικό γήπεδο Ανατολής.
Το σχήμα, που παρέταξε στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Πανιώνιο, είναι το επικρατέστερο και για το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το πολύ να γίνουν μία με δύο αλλαγές για λόγους τακτικής. Αλλά ο κορμός θα είναι ο ίδιος, όπως και το σχήμα 4-4-2 που κατά τον Πετράκη ταιριάζει καλύτερα στην τοπική ομάδα.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια από τα Χριστούγεννα και μετά, η ομάδα να μη χάσει τον αγωνιστικό ρυθμό, λόγω της έλλειψης αγωνιστικής δράσης. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προβλήματα στην προετοιμασία λόγω των χιονοπτώσεων, στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, ο ΠΑΣ ήταν ιδιαίτερα δραστήριος με 62% κατοχή μπάλας. Υστέρησε στο δημιουργικό κομμάτι και στην τελική πάσα, αφού είχε μόνο τέσσερις τελικές προσπάθειες. Αυτό επισήμανε στους παίκτες και ο Πετράκης, ζητώντας να βελτιώσουν κάποια πράγματα και να πιστέψουν ότι μεθαύριο μπορούν ακόμη και να κερδίσουν την ΑΕΚ. Χθες στο δίτερμα ο κρητικός τεχνικός έδωσε πολλές οδηγίες στους παίκτες πώς να κινηθούν για να είναι αποτελεσματικοί, ενώ ανέλυσε και το παιχνίδι της «Ένωσης».

Πιθανή ενδεκάδα

Σε ένα σύστημα 4-4-2, ο ΠΑΣ αναμένεται να παραταχτεί τη Δευτέρα με τερματοφύλακα τον Βελλίδη, δεξιό αμυντικό τον Αποστολόπουλο, αριστερό τον Μπουκουβάλα, στο κέντρο της άμυνας τους Μιχαήλ, Τζημόπουλο, αμυντικό χαφ τον Λίλα, κεντρικό τον Γιάκο, από τα πλάγια τους Παμλίδη ή Ξύδα (δεξιά), Νικολιά (αριστερά) και επιθετικό δίδυμο τους Κριζμάν και Αθανασιάδη.

Διαιτητής ο Κουμπαράκης

Τον αγώνα θα διευθύνει ο Στέφανος Κουμπαράκης του συνδέσμου Θράκης. Βοηθοί του οι Γεώργιος Χατζηνάκος (Δράμας), Χρήστος Τζιώτζιος (Θράκης). Τέταρτος διαιτητής ο Κωνσταντίνος Κωτσάνης (Δράμας) και παρατηρητής διαιτησίας ο Γεώργιος Τάμπρατζης (Αιτωλοακαρνανίας). Ο Κουμπαράκης είχε διευθύνει τον αγώνα Κυπέλλου της φετινής σεζόν Ατρόμητος – ΠΑΣ 1-2.

Η προϊστορία

Σε 21 παιχνίδια στα Γιάννινα για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής, ο ΠΑΣ σημείωσε επτά νίκες, τέσσερις νίκες η ΑΕΚ και δέκα παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Τελευταία φορά που συγκρούστηκαν οι δύο ομάδες στο στάδιο Ιωαννίνων, ήταν τη 2η αγωνιστική της σεζόν 2017-18. Το παιχνίδι αυτό έληξε ισόπαλο 0-0.

Το ματς του Α’ Γύρου

Στο ματς του α’ γύρου, που έγινε το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ κέρδισε 2-0 με γκολ των Πόνσε (36’) και Λιβάγια (47’). Διαιτητής ο Σέζος (Κιλκίς).
ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Τσόσιτς, Λαμπρόπουλος, Λόπες, Γαλανόπουλος, Άλεφ, Γκάλο (73’ Κλωναρίδης), Λιβάγια (64’ Μάνταλος), Μπακασέτας, Πόνσε (68’ Γιακουμάκης).
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Βελλίδης, Νικολιάς, Αποστολόπουλος, Σκόνδρας, Μιχαήλ, Τσικάρσκι, Λίλα, Ξύδας, Κάστρο (61’ Τζημόπουλος), Κακούμπα (64’ Μυστακίδης), Γιάκος (46’ Κριζμάν).

Παίζει μόνο η Κ17

Αγωνιστική δράση το Σαββατοκύριακο έχει μόνο η ομάδα Νέων Κ17, η οποία σήμερα, στις 2.30 το μεσημέρι, στο αθλητικό Κέντρο Epirus Sport, θα υποδεχθεί την ομάδα της Λαμίας. Οι ομάδες νέων Κ19 και Κ15 έχουν ρεπό.

Αμφίβολος ο Γαλανόπουλος

Με ένα πρόβλημα συνεχίστηκε χθες η προετοιμασία της ΑΕΚ για την αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα τη Δευτέρα. Ο Κώστας Γαλανόπουλος ακολούθησε για άλλη μια μέρα ατομικό πρόγραμμα και η συμμετοχή του στο ματς με τους Ηπειρώτες κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη. Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες προπονήθηκαν κανονικά, συμπεριλαμβανομένου και του Νέναντ Κρίστιτσιτς, που δεν αποκλείεται να είναι στην αποστολή. Η προετοιμασία θα συνεχιστεί σήμερα με απογευματινή προπόνηση.

Σχετικά άρθρα

Και επίσημα από τον ΠΑΣ στην ΑΕΚ ο Σταύρος Πήλιος

Καπλάνειος, ζητείται ευαισθησία

Νέο ανέλπιστο δώρο 1,2 εκ. ευρώ από Μαυροπάνο!

Ηπειρωτικός Αγών