ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Με πολύ κόσμο και σε γιορτινή ατμόσφαιρα ο τερματισμός στα Γιάννενα

Σε πανηγυρικό κλίμα και με αρκετό κόσμο να βρίσκεται στην παραλίμνια περιοχή για το χειροκρότημα στην τελική ευθεία, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας.

Αναμφίβολα ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τη χώρα μας, με το αγωνιστικό κομμάτι, πάντως, να υστερεί σε προβολή των υπουργικών παρουσιών και κυρίως του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έστησε ένα event κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της προσωπικής του προβολής.
Μία μεγάλη γιορτή στήθηκε στην Ακτή Μιαούλη για τον τερματισμό του 5ου ετάπ, με πλήθος κόσμου και κυρίως μικρά παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να ζωγραφίσουν και να δοκιμάσουν τις ποδηλατικές τους ικανότητες στις πίστες δεξιοτεχνίας, που είχαν δημιουργηθεί με τη βοήθεια των χορηγών του αγώνα.
Στη γιορτινή ατμόσφαιρα συνετέλεσαν και η Φιλαρμονική και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών, κωπηλάτες και ιστιοπλόοι, που έπλεαν στα νερά της Παμβώτιδας με τις λέμβους και τα σκάφη τους, ενώ πόλο έλξης αποτέλεσε για μικρούς και μεγάλους η αψίδα του τερματισμού, που ήταν κομμάτι ενός αυτοκινούμενου λεωφορείου, το οποίο λειτουργούσε και ως κέντρο τύπου.
Για μια «ποδηλατική επανάσταση», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ για τη συμβολή τους.
«Αυτό που έγινε ήταν από τα καλύτερα όνειρα μας, η συστράτευση ήταν μοναδική και συγκινητική. Οι άνθρωποι του Υφυπουργείου Αθλητισμού, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και όλοι όσοι βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο, αξίζουν συγχαρητήρια! Οι άνθρωποι που δούλεψαν, οι ακάματοι και πάντα χαμογελαστοί εθελοντές μας, ο Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Αστυνομία, κάθε φορέας της τοπικής αυτοδιοικησης. Προσωπικά τους ευχαριστώ όλους. Δημιουργούμε ένα τεράστιο γεγονός, όχι μόνο αθλητικό. Χτίζουμε ένα κίνητρο ανάπτυξης για το ποδήλατο, τόσο ως άθλημα, αλλά και ως μέσο ασφαλούς και βιώσιμης κινητικότητας. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε και άλλο για να γίνει το όνειρο πιο… ηχηρό σε όλους. Η Ελλάδα πρέπει να έχει τον δικό της μεγάλο Γύρο στα πρότυπα παρόμοιων διοργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε, μεταξύ άλλων.
Κάθε λόγο για να είναι ικανοποιημένος, είχε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η παρουσία του οποίου ήταν πιο διακριτική.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων παρομοίασε τον Ποδηλατικό Γύρο ως ένα τρένο, με πολλά βαγόνια. «Κάθε βαγόνι και ένας υπέροχος σταθμός, ένα βαγόνι που υπηρετεί το ποδήλατο ως άθλημα, το άλλο βαγόνι το “τουριστικό”, καθώς οι περιοχές που περνάει το πελοτόν, προβάλλονται και δέχονται επισκέπτες από όλον τον κόσμο και ένα βαγόνι για το “περιβάλλον”, που εμείς στο Υπουργείο έχουμε επενδύσει για να αφήσει το οικολογικό του αποτύπωμα», είπε χαρακτηριστικά.
Στα οφέλη για την περιοχή από τη μεγάλη προβολή της διοργάνωσης στάθηκαν στις δηλώσεις τους ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες και δηλώνοντας έτοιμοι να στηρίξουν και κάποια μελλοντική διοργάνωση.
Το παρών στον τερματισμό έδωσαν, επίσης, οι βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφαλά και Σταύρος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Αριστείδης Παππάς, Ιωάννης Αϊβατίδης, Νατάσα Τύρου – Ούζα και Ελένη Ακονίδου, καθώς και ο πρόεδρος Παντελής Κολόκας και άλλα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, το οποίο είχε ένα εντυπωσιακό περίπτερο στον χώρο. Κάποιοι εκ των επισήμων μπήκαν, μάλιστα, στον χορό, ενώ άπαντες επισκέφθηκαν τα περίπτερα που λειτουργούσαν πέριξ του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρη Χατζή».

Πρωταγωνιστής του ετάπ ο Εμίλ Τούνταλ, πρώτος γενικής ο Άαρον Γκέιτ

Η τελευταία πράξη του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, από την Καλαμπάκα στα Γιάννενα, είχε πυκνή ομίχλη, αλλά ξεκάθαρο νικητή τόσο στο βασιλικό ετάπ όσο και στη γενική κατάταξη.
Ο Δανός Εμίλ Τούνταλ της BHS-PL Beton Bornholm αποδείχτηκε ότι είχε πολλές αντοχές στο τέλος, έπειτα από 154,5 χλμ., και κέρδισε στο σπριντ στον παραλίμνιο δρόμο των Ιωαννίνων τους περίπου 20 ποδηλάτες, που κυνήγησαν μέχρι τέλους τη νίκη.
Από την πλευρά του, ο πρωτοπόρος της γενικής Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Black Spoke ακολούθησε και εκτέλεσε με ασφάλεια, μαζί με τους συνοδοιπόρους του στην ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, το πλάνο, που τους χάρισε τη νίκη στον Γύρο της Ελλάδας.
«Είμαι σούπερ ευχαριστημένος που κέρδισα τον πρώτο μου Γύρο στην Ευρώπη, σε μια τόσο όμορφη χώρα. Ο κόσμος, όπου κι αν πήγαμε, ήταν εκπληκτικός και ελπίζω να έρθω εδώ και την επόμενη χρονιά για να υπερασπιστώ τον τίτλο μου», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα.
Σε έναν ετάπ που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να ανατρέψει το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ετάπ στην Κρήτη, η ομίχλη στο πέρασμα της Κατάρας οδήγησε σε ουδετεροποίηση και προσωρινή διακοπή του αγώνα, μια εξέλιξη που δεν άλλαξε τα δεδομένα, κι έτσι η γενική κατάταξη έμεινε αναλλοίωτη.
Εξαιρετική η εμφάνιση του Κύπριου Ανδρέα Μιλτιάδη που πήρε την ένατη θέση στη γενική, ενώ καλύτερος Έλληνας ήταν ο Περικλής Ηλίας που κατατάχθηκε 23ος.

Σχετικά άρθρα

Εκκρεμότητες με χιόνια και εστίες ρύπανσης

Το πιο μικρό σε απόσταση, το πιο εντυπωσιακό σε εικόνες

Μεγάλο αθλητικό γεγονός, μεγάλα και τα οφέλη

Αποστόλης Τζελέτας