«Δεν πρόκειται να ξαναγίνει πρωτάθλημα», εκτιμά ο Τάσος Αμάραντος
Αθλητικά

«Δύσκολα να συνεχιστεί το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής»

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον επί σειρά ετών παράγοντα του ΠΑΣ Πρέβεζα Τάσο Αμάραντο

Στην επαρχία υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν όλες τις δουλειές σε μια ομάδα. Χωρίς το δικό τους μεράκι, δε θα μπορούσαν να σταθούν οι ερασιτεχνικές ομάδες.

Εκεί δεν υπάρχουν εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγάλοι χορηγοί, τηλεοπτικά δικαιώματα, παρά μόνο η φλόγα κάποιων ρομαντικών ανθρώπων που με προσωπική εργασία κρατούν όρθια τα λάβαρα των ομάδων τους. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Τάσος Αμάραντος στην Πρέβεζα. Τα τελευταία 25 χρόνια ήταν μέλος των περισσότερων διοικήσεων της τοπικής ομάδας, διετέλεσε τρεις φορές πρόεδρος, όπως και στην περσινή χρονιά. Φέτος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣ Πρέβεζα που αγωνίζεται στη Γ’ Εθνική. Παράλληλα επειδή έχει σπουδάσει φυσιοθεραπευτής, δε λείπει από τους αγώνες, για να παράσχει πολύτιμες υπηρεσίες και να βοηθήσει τους παίκτες να ξεπεράσουν τραυματισμούς. Σε συνέντευξή του στον «Η.Α» αναφέρει τα εξής:

 Σε καραντίνα και η ομάδα, ο ΠΑΣ Πρέβεζα. Έτσι δεν είναι;

Ναι, ό,τι προβλέπεται από τα μέτρα, εμείς το εφαρμόσαμε. Οι παίκτες πήραν ένα πρόγραμμα από τον προπονητή Άγγελο Μπέκα για να γυμνάζονται ατομικά. Το ερώτημα είναι αν ξεκινήσει εκ νέου και πότε το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και πώς θα είναι τότε οι ομάδες. Αν ποτέ επανεκκινήσει το πρωτάθλημα, εκτιμώ ότι θα υπάρξουν ομάδες που δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν και θα αποσυρθούν. Αφού ήξεραν στην ΕΠΟ ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, γιατί ξεκίνησαν το πρωτάθλημα; Δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει. Μπήκαν οι ομάδες σε έξοδα και σε μια διαδικασία που δεν ξέρει κανείς τι θα βγάλει.

 Ενδιαφέροντα αυτά που μας λέτε.

Το καλοκαίρι έγραψα ένα υπόμνημα, ίδιες θέσεις είχαν και οι ομάδες του τρίτου ομίλου. Θέσαμε τους προβληματισμούς για το αν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αφού οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για νέο κύμα του ιού. Έλεγα λοιπόν τότε ότι δε θα έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Έβαλαν τις ομάδες σε μια διαδικασία να ξεκινήσουν προετοιμασία από τον Ιούλιο ξοδεύοντας κάποιες χιλιάδες και ιδού το αποτέλεσμα. Ήμουν σίγουρος ότι θα διακοπεί το πρωτάθλημα. Πηγαίναμε και παίζαμε με όχι σοβαρά υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς rapid τεστ, χωρίς μέτρα προστασίας. Μόνο με θερμομέτρηση στην πόρτα. Αυτό έθετε σε κίνδυνο μια πολύ μεγάλη ανθρώπινη κοινότητα, όπως ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, γιατρούς αγώνα, αστυνομικούς, φροντιστές. Επίσης, οι ερασιτεχνικές ομάδες δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν έχουν έσοδα από εισιτήρια. Πόσο θα αντέξουν οι παράγοντες για να καλύπτουν από την τσέπη τους τα έξοδα; Εγώ ματώνω 23 χρόνια οικονομικά για τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και οι χορηγίες, αφού από την υγειονομική κρίση και τα λοκντάουν έχει κλονιστεί η αγορά. Εμείς δεν πήραμε φέτος ούτε μία χορηγία. Ούτε εισιτήρια διαρκείας βγάλαμε. Τι να λέγαμε στον κόσμο, αγοράστε εισιτήρια χωρίς να μπορεί να έρθει στο γήπεδο λόγω της απαγόρευσης;

 Η ΕΠΟ δεν τα ζύγισε όλα αυτά που μας λέτε;

Δεν έπρεπε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ήταν λάθος αυτό που έγινε. Εμείς από το καλοκαίρι διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας. Μη βάζεις τις ομάδες σε μια διαδικασία χωρίς να ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εμείς στον ΠΑΣ Πρέβεζα ξοδέψαμε μέχρι τώρα 40.000 ευρώ χωρίς κανένα έσοδο. Αν το πρωτάθλημα δε συνεχιστεί, που προσωπικά εκτιμώ ότι δε θα συνεχιστεί, όλα αυτά πάνε χαμένα. Αν πάλι συνεχιστεί το πρωτάθλημα, είναι πολύ δύσκολο στις ομάδες να ξαναμαζέψουν τους παίκτες και να ξεκινήσουν πάλι προετοιμασία. Πριν από τα Χριστούγεννα αποκλείεται να έχουμε αγώνες. Αν αποφασίσουν από το νέο έτος και μετά να αρχίσει πάλι το πρωτάθλημα, οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε έναν μήνα προετοιμασία. Έχω σπουδάσει φυσικοθεραπευτής, είμαι τόσα χρόνια στο επάγγελμα, ξέρω τι λέω. Μετά από δύο με δυόμισι μήνες καραντίνα, χωρίς προετοιμασία, θα είναι εγκληματικό να βάλεις τους παίκτες να αγωνιστούν.

«Οι ομάδες θα χρειαστεί να κάνουν πάλι προετοιμασία»

Αν υποθέσουμε ότι τον Γενάρη θα μπορέσουν να γίνουν αγώνες, πόσος χρόνος προετοιμασίας θα χρειαστεί;

Τουλάχιστον 40 ημέρες. Οι παίκτες έκαναν κανονικά προετοιμασία το καλοκαίρι, ξεκίνησαν τους αγώνες, με την καραντίνα αδρανοποιήθηκαν και μετά θα χρειαστεί να ξανακάνουν προετοιμασία. Πώς θα βγει αυτό το φορτίο; Η ατομική προπόνηση δεν καλύπτει κάποια στάνταρ που πρέπει να υπάρχουν για να γίνουν αγώνες. Είδατε το καλοκαίρι στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, σε Γερμανία και Αγγλία, όταν ξεκίνησαν μετά την ανοιξιάτικη καραντίνα, καίτοι έκαναν μίνι προετοιμασία, είχαν πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς. Σημείωσε και κάτι άλλο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το καλοκαίρι του 2021, πολλοί αθλητές υψηλού επιπέδου δε θα κατέβουν να αγωνιστούν, γιατί φορμαρίστηκαν για να είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι του 2020, έτος στο οποίο θα έπρεπε να γίνει η Ολυμπιάδα, και το 2021 θα υπάρξει ντεφορμάρισμα.

Ο ΠΑΣ Πρέβεζα με ποιόν στόχο ξεκίνησε το πρωτάθλημα;

Είναι ιστορική ομάδα και πάντα στόχος της είναι η καλύτερη δυνατή πορεία. Στο φετινό πρωτάθλημα θέλουμε να διασφαλίσουμε αρχικά την παραμονή και στη συνέχεια ό,τι καλύτερο έρθει. Έτσι όπως είναι τα πρωταθλήματα Γ’ Εθνικής, να υποβιβάζονται οι οκτώ από τις 14 ομάδες, πρέπει να κάνεις πρωταθλητισμό για να παραμείνεις στην κατηγορία.

 «Η Πρέβεζα έβγαλε σπουδαίους παίκτες»

Ποιες είναι οι παιδικές εικόνες που έχετε;

Δεν πρόλαβα λόγω ηλικίας τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’60 και του ’70 που έπαιξε στη Γ’ Εθνική. Θυμάμαι τον Φόρο Παπαδιώτη, τον Βαγγέλη Γκαρτζονίκα από την παλιά φρουρά, τον Λάμπρο Γεωργιάδη που πήγε στην ΑΕΚ, τον Γιώργο Λαδιά, τους Σπύρο και Κώστα Χατζάρα και πολλούς άλλους, όπως οι Ντίτσος, Παναγιωτίδης, Χρηστιάς. Ο Χρηστιάς ήταν πολύ μεγάλος παίκτης, ανεξάρτητα αν δεν έκανε την καριέρα που μπορούσε να κάνει. Μετά βγήκαν και άλλοι σπουδαίοι παίκτες, ο τερματοφύλακες Πάνος Μασούρας που πήγε στην Παναχαϊκή, και ο Μπάμπης Βουκελάτος που έπαιξε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Στον ΠΑΣ Πρέβεζα αγωνίστηκε για έναν χρόνο ο Γιάννης Αναστασίου που πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό. Επίσης, στη δεκαετία του ’90 ο ΠΑΣ Πρέβεζα είχε πολύ καλή ομάδα στο επαγγελματικό τότε πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής. Τότε φορούσαν τη φανέλα σπουδαίοι παίκτες όπως οι Νίκος Παπανικολάου, Αλέκος Σιχλιμοίρης, Λαϊνάς, Γιάννης Ζώης, Σίσκας, Κλείτσας, Χαρίσης, Γκολφινόπουλος, Κατέρης και άλλοι.

Ποιοι είναι οι προπονητές που άφησαν τη σφραγίδα τους στην ομάδα;

Ο Θωμάς Δημουλίτσας, όσες φορές δούλεψε στην Πρέβεζα, έκανε καλή δουλειά και έβγαλε παίκτες που έπαιξαν σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Σπουδαίος προπονητής ήταν ο Πέτρος Λεβεντάκος, από εδώ ξεκίνησε την καριέρα του ο Σάκης Τσιώλης. Άλλοι αξιόλογοι προπονητές ήταν ο Βαγγέλης Γκαρτζονίκας που βοήθησε δύο φορές την ομάδα να ανεβεί στη Γ’ Εθνική, ο Νίκος Λάππας, ο Νίκος Αργυρούλης, ο Βασίλης Ξανθόπουλος και άλλοι. Αν ξέχασα κανέναν, ας με συγχωρέσει.

Κλείνοντας τη συνομιλία, κάντε εσείς, κ. Αμάραντε, τον επίλογο. Πείτε ελεύθερα ό,τι θέλετε.

Πρώτον θέλω να ευχαριστήσω τον γιαννιώτη γιατρό Σπύρο Σιαράβα, έναν λαμπρό επιστήμονα και εξαίρετο άνθρωπο, γιατί βοήθησε πολλά χρόνια όχι μόνο τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και τον ΠΑΣ Πρέβεζα. Δεύτερον καλώ τους φιλάθλους της Πρέβεζας, του Καναλλακίου, της Λευκάδας, της Άρτας, της Φιλιππιάδας, να στηρίξουν τις τοπικές ομάδες τους. Οι ομάδες είναι τα ζωντανά κύτταρα των περιοχών, δίνουν ζωή στον τόπο και την ευκαιρία να αθληθούν τα παιδιά. Πέντε ευρώ τον μήνα, που ισοδυναμούν αγοραστικά με δύο καφέδες, όλοι μπορούν να δώσουν για να συντηρηθούν οι ομάδες των περιοχών τους.

Σχετικά άρθρα

Καταιγίδα η Θύελλα Κατσικά 4-0 τον Βατανιακό Κατερίνης

Ευχές για καλή πορεία της Θύελλας στην κοπή της πίτας

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Από το Κορωπί στη Θύελλα Κατσικά ο Μουρούτης