Στιγμιότυπο από τον αγώνα πρωταθλήματος ΠΑΣ - ΑΕΚ 1-2
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

VARάτε βιολιτζήδες με τέτοιες διαιτησίες!

Η ΑΕΚ κέρδισε 1-0 τον ΠΑΣ στα Γιάννινα με ανύπαρκτο πέναλτι, που δεν περίμεναν ούτε οι παίκτες της Ένωσης

Φωτογραφίες: Λαμπρινή Σταμούλη

Άδικη ήττα με σκορ 1-0 υπέστη από την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η φάση, που σημάδεψε το παιχνίδι, σημειώθηκε στο 13’, όταν με υπόδειξη του VAR ο διαιτητής Διαμαντόπουλος έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Ανσαριφάρντ.

Έγινε σέντρα από τον Μάνταλο, ο Κνιντ έπιασε κεφαλιά που πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Ο Χουτεσιώτης, που έκανε άστοχη έξοδο, έπεσε πάνω του, αφού ήδη η μπάλα έφυγε από τον Κνιντ. Δεν υπάρχει παράβαση γιατί η φάση είχε τελειώσει και η μπάλα έφευγε πάνω από τα δοκάρια. Λέει ο κανονισμός ότι και ετεροχρονισμένα μπορεί να δοθεί πέναλτι σε παράβαση, όταν η μπάλα είναι εντός παιδιάς, αλλά εννοεί αν η μπάλα είναι διεκδικήσιμη και όχι όταν φεύγει πάνω από τα δοκάρια. Και οι παίκτες της ΑΕΚ ένιωσαν έκπληξη όταν καταλογίστηκε το πέναλτι. Επίσης ο ρέφερι χαρίστηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Ανσαριφάρντ που έδωσε αγκωνιά στο πρόσωπο του Κάργα.

Παρά το σοκ αυτό, ο ΠΑΣ πάλεψε το παιχνίδι μέχρι τέλους. Ήταν καλός στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, πίεσε την ΑΕΚ ειδικά στο β’ ημίχρονο, έβγαλε δύο γκολ με Παμλίδη, Ελευθεριάδη, ανεξάρτητα αν, για χιλιοστά του μικροσκοπίου, ακυρώθηκαν από το VAR ως οφσάιντ, είχε δοκάρι με κεφαλιά του Εραμούσπε (χωρίς να ελεγχθεί αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή, όταν πήγε στα χέρια του Τσιντώτα) και δέχτηκε ένα γκολ από πέναλτι στην αρχή του παιχνιδιού, που υπάρχουν αμφιβολίες αν ήταν.

Αγωνιστικά πήγε πολύ καλά ο ΠΑΣ, με τέτοιες συνθήκες και με τέτοια διαιτησία. Μπράβο στους παίκτες αλλά και στον Γιαννίκη. Το μέλλον είναι μπροστά τους. Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ότι ο Τσιντώτας και ο Ινσούα πήραν στις καθυστερήσεις κίτρινες κάρτες, για να κρατήσουν το 1-0, λέει πολλά. Έχασε από μια μεγάλη ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ και η ήττα αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πτοήσει τους παίκτες του «Άγιαξ». Μπορεί η ήττα να είναι ήττα, αλλά, όταν παίζεις καλό ποδόσφαιρο, θα έρθουν και τα καλά αποτελέσματα. Ελπίζουμε να μην βρει άλλες τέτοιες διαιτησίες μπροστά του. Ως εδώ να είναι το κακό.

Άρεσε ο ΠΑΣ που κυνήγησε την ισοφάριση μέχρι τέλους. Είχε καλύτερη απόδοση στο β’ ημίχρονο απ’ ό,τι στο πρώτο, πράγμα που σημαίνει ότι με την πρόοδο των αγώνων βρίσκει ρυθμό και πατήματα. Το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία. Η ΑΕΚ έπαιζε πολλά πράγματα την Κυριακή στα Γιάννινα. Ήρθε με ανοιχτές πληγές και, αν δεν κέρδιζε, θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου. Το πώς κέρδισε το είδε όλος ο κόσμος. Με διαιτησία και VARίστες.

Από τον ΠΑΣ διακρίθηκαν Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Σιόντης (η αλλαγή έγινε λόγω τραυματισμού), Ελευθεριάδης.

Το γκολ

13’: Φάουλ του Μάνταλου, κεφαλιά Χνιντ πάνω από τα δοκάρια. Προς γενική έκπληξη ο διαιτητής έδωσε πέναλτι μέσω VAR που μετέτρεψε σε γκολ ο Ανσαριφάρντ.

Το δοκάρι

49’: Φάουλ από δεξιά του Σάλιακα, ο Εραμούσπε έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε το δεξί κάθετο δοκάρι και στην αγκαλιά του Τσιντώτα.

Τα ακυρωθέντα γκολ

34’: Σέντρα του Πίρσμαν, κεφαλιά του Παμλίδη στα δίχτυα. Το γκολ ορθώς ακυρώθηκε από το VAR, γιατί για χιλιοστά ο σκόρερ ήταν εκτεθειμένος.

51’: Σέντρα από αριστερά του Καρτάλη, καρφωτή κεφαλιά του Ελευθεριάδη στα δίχτυα. Και αυτό το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Για…  χιλιοστά μικροσκοπίου φαίνεται ότι είναι εκτεθειμένος και με υπόδειξη του VAR ακυρώθηκε.

Οι φάσεις

10′: Τεράστια ευκαιρία για την ΑΕΚ! Ο Μαχαίρας, μετά το γύρισμα του Λόπες από αριστερά, πλασάρει από κοντά με εξουδετερωμένο τον Χουτεσιώτη, αλλά πάνω στη γραμμή διώχνει ο Πίρσμαν.

24′: Ωραίο δυνατό σουτ του Μαχαίρα από θέση έξω δεξιά, ωραία και η απόκρουση του Χουτεσιώτη.

25′: Δυνατό σουτ του Λέο εκτός περιοχής και δεξιά, σε δύο χρόνους μπλοκάρει ο Τσιντώτας.

32’: Κάθετη μπαλιά του Καρτάλη, προ του Λεό απέκρουσε ο Τσιντώτας.

39′: Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ! Ο Λόπες σεντράρει από αριστερά της περιοχής, ο Ανσαριφάρντ σημαδεύει άστοχα με κεφαλιά κι ενώ ήταν και σε αυτή την περίπτωση εξουδετερωμένος ο Χουτεσιώτης.

72′: Ο Μάνταλος εκτελεί φάουλ από αριστερά, κεφαλιά ψαράκι του Λιβάγια από εμφανή θέση, ο Χουτεσιώτης μπλοκάρει.

79′: Μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ. Ο Ολιβέιρα από κόντρες γίνεται αποδέκτης της μπάλας, για να πλασάρει από κοντά και να τη στείλει ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Η διαιτησία

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Διαμαντόπουλος του Συνδέσμου Αρκαδίας με βοηθούς τον Χατζηνάκο του Συνδέσμου Δράμας και τον Καμπερίδη του Συνδέσμου Καβάλας. Υπεύθυνος διαιτητής VAR ήταν ο Γκορτσίλας του Συνδέσμου Μακεδονίας και βοηθός ο Μεϊντανάς του Συνδέσμου Αχαΐας. Κίτρινες: 15′ Χουτεσιώτης, 56′ Καρτάλης, 57′ Σιόντης, 68′ Κάστρο – 46′ Τάνκοβιτς, 51′ Ανσαριφάρντ, 69′ Κρίστιτσιτς, 90’+5 Τσιντώτας, 90’+5 Ινσούα. Ο Διαμαντόπουλος και οι VARίστες υπέπεσαν σε σωρεία λαθών.

Οι συνθέσεις

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Αργύρης Γιαννίκης): Xoυτεσιώτης, Σάλιακας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Κάργας, Κάστρο, Σιόντης (61′ λ. τρ. Νάουμετς), Καρτάλης (65′ Ντομίνγκεθ), Ελευθεριάδης (86′ Λώλης), Λέο, Παμλίδης.

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Παουλίνιο, Λόπες, Νεντελτσιάρου, Χνιντ, Κρίστιτσιτς, Σάκχοφ, Μαχαίρας (70′ Ινσούα), Τάνκοβιτς (56′ Λιβάγια), Μάνταλος, Ανσαριφάρντ (70′ Ολιβέιρα).

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος