ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ursa Trail- Με μειωμένο αριθμό συμμετοχών για λόγους ασφαλείας

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινούν οι εγγραφές για τους αγώνες Ultra Ursa Trail 100 km, Team Race 100 km, Ursa Trail 21 km και Ursa Trail 11 km, που θα πραγματοποιηθούν στις 29-30 Αυγούστου στο Μέτσοβο.

Ο αγώνας Ultra Ursa Trail θα εκκινήσει από την κεντρική πλατεία Μετσόβου στις 6 το πρωί του Σαββάτου 29 Αυγούστου. Ο αγώνας είναι ατομικός, έχει μήκος 100 χλμ. με 5.500 μ. υψομετρική διαφορά, κινείται σε ορεινά μονοπάτια και η διαδρομή είναι ίδια με τις προηγούμενες χρονιές (με κάποιες μικρές αλλαγές κυρίως στην περιοχή του Ζυγού από το 82ο χλμ. μέχρι το 84ο χλμ.), με μεγάλο μέρος της να περνά μέσα από την εθνικό δρυμό της Βάλιας Κάλντα. Το όριο συμμετοχών είναι 150 αθλητές.
Ο αγώνας Team Race θα εκκινήσει την ίδια ώρα με τον ατομικό αγώνα των 100 χλμ. Τρεις αθλητές θα μοιραστούν την απόσταση, με τον πρώτο να καλείται να καλύψει την απόσταση Μέτσοβο -Βοβούσα (38 χλμ. με θετική υψομετρική 1660 μ. και 1810 μ. αρνητική υψομετρική), ο δεύτερος την απόσταση Βοβούσα-Μηλιά (30χλμ. με 1720 μ. θετική υψομετρική και 1525 μ. αρνητική) και ο τρίτος την απόσταση Μηλιά-Μέτσοβο (32 χλμ. με 2220 μ. θετική υψομετρική και 2270 μ. αρνητική). Όριο συμμετοχών 30 ομάδες.
To Ursa Trail 21 km θα εκκινήσει από την κεντρική πλατεία Μετσόβου στις 9 το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου. Ο αγώνας έχει 1150 μ. υψομετρική και το όριο συμμετοχών είναι 200 αθλητές. Είναι η γνωστή διαδρομή που ίσχυε για τον Ursa Trail του Μαΐου, όπως διεξήχθη την προηγούμενη χρονιά.
Τέλος, το Ursa Trail 11 km θα εκκινήσει από την κεντρική πλατεία Μετσόβου στις 10.15 το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου. Ο αγώνας έχει 665 μ. υψομετρική και το όριο συμμετοχών είναι 150 αθλητές. Και αυτή είναι η γνωστή διαδρομή που ίσχυε για τον Ursa Trail του Μαΐου όπως διεξήχθη την προηγούμενη χρονιά.
Οι αθλητές που θα συμμετέχουν στους αγώνες Ultra Ursa 100 km και Team Race 100 km δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της Κυριακής, καθώς η συμμετοχή σε δεύτερο αγώνα αμέσως μετά από Ultra επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του αθλητή.
Επίσης, οι ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει μετά την πανδημία του κορωνοϊού, επιβάλλουν τη λήψη ειδικών μέτρων, όπως είναι ο μειωμένος αριθμός συμμετεχόντων αθλητών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εγγραφές και πληρωμές μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.ursatrail.gr, καθώς και υποχρεωτική συμπλήρωση ηλεκτρονικού ειδικού ερωτηματολογίου 2-3 μέρες πριν τον αγώνα, όπου ο αθλητής θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατάσταση της υγείας του και την προστασία των συναθλητών του. Επίσης, θα σταλεί λίγες μέρες μετά τη λήξη του αγώνα αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, με στόχο την επιβεβαίωση της καλής υγείας των αθλητών και την εύκολη ιχνηλάτηση τυχόν προβλημάτων.
Η διανομή του πακέτου συμμετοχής (νούμερο, τσιπάκι κ.λπ.) θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων και των αποστάσεων τόσο από τη γραμματεία όσο και από τους αθλητές (μάσκες, γάντια κ.λπ.), θα ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε το pasta party να μη χάσει τις ποιοτικές παροχές των προηγούμενων χρόνων αλλά θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Οι εκκινήσεις των αθλητών θα γίνουν τμηματικά (π.χ. δεκάδα ανά 30 δευτερόλεπτα) ανάλογα με τη βαθμολογία τους στην ITRA ή τις επιδόσεις στον αντίστοιχο αγώνα τα προηγούμενα έτη, ενώ θα υπάρχουν ενδιάμεσα περάσματα καταγραφής, ώστε να γνωρίζουν οι διοργανωτές που βρίσκεται κάθε αθλητής στη διάρκεια του αγώνα και με ποιους άλλους ήταν κοντά. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε τυχόν πρόβλημα.
Για την κατάταξη θα μετρήσει ο καθαρός χρόνος του αθλητή που θα καταγραφεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αφού κάθε αθλητής θα φέρει ατομικό τσιπάκι χρονομέτρησης. Επίσης η κατάταξη θα παρουσιάζεται online άμεσα. Στους σταθμούς τροφοδοσίας θα υπάρχει ειδική μέριμνα, ώστε τα υλικά να είναι συσκευασμένα και προστατευμένα σε μικρά σακουλάκια.
Οι εγγραφές και πληρωμές θα διαρκέσουν από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 19 Ιουλίου ή με τη συμπλήρωση του ορίου συμμετοχών. Σε περίπτωση ακύρωσης του αγώνα λόγω έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, εφόσον η ακύρωση γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου θα επιστραφεί το σύνολο του ποσού πλην των τραπεζικών εξόδων. Όσο πλησιάζουμε προς τον αγώνα, η επιστροφή θα είναι αντίστοιχη με τα έξοδα που έχουν γίνει (μετάλλια, μπλουζάκια, τροφοδοσία κ.λπ.), χωρίς η παρακράτηση να υπερβαίνει το 30-40% του ποσού.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους αγώνες στη σελίδα www.ursatrail.gr.

Σχετικά άρθρα

Με συμμετοχή πλέον των 1.200 δρομέων το Ursa Trail 2022

Παράθυρο επανεξέτασης για την αναστολή εκδηλώσεων

Αποστόλης Τζελέτας

Και η ασφάλεια στην ατζέντα της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών