ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παράθυρο επανεξέτασης για την αναστολή εκδηλώσεων

Ισχυρές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο επανεξέτασης της απόφασης αναστολής όλων των εκδηλώσεων στην Ήπειρο μέχρι το τέλος Αυγούστου, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για εκτεταμένη διασπορά του κορωνοϊού μετά την επιβεβαίωση κρούσματος σε άτομο που σχετίζεται με beach bar στη Θεσπρωτία.

Η περιφέρεια Ηπείρου κινήθηκε άμεσα και προχώρησε στην απόφαση –καθ’ υπόδειξη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας- πιθανολογώντας ένα αρνητικό σενάριο, που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε. Βέβαια, επειδή η ανησυχία είναι έντονη και ο κίνδυνος διαρκής δεν έσπευσε άμεσα να ανακαλέσει την απόφαση, κάτι που θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία.
Ερωτηθείς σχετικά, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης πρόσθεσε ότι «θα έχουμε συζητήσεις με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις».
Ήδη, πάντως, από χθες άρχισαν να ακούγονται φωνές για να επιτραπούν οι εκδηλώσεις, από τη στιγμή που το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή παραμένει μικρό και η κατάσταση σε ελεγχόμενα επίπεδα. Πέραν, βέβαια, αυτού του επιχειρήματος υπάρχουν και άλλα, όπως η αυστηρή τήρηση των κανόνων στις περισσότερες εκδηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, το ότι δεν υπάρχουν εκδηλώσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου, ενώ τίθεται και το θέμα του ότι η περιφέρεια Ηπείρου δεν αγγίζει τους χώρους διασκέδασης όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Αιτήματα από ΠΕΔ και Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου

Την αναθεώρηση της απόφασης με την οποία ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου αναστέλλει τις εκδηλώσεις στην Ήπειρο έως τις 31 Αυγούστου, έσπευσε να ζητήσει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης.
Σε επιστολή του αναφέρει ότι πέραν της έλλειψης πραγματικού και νόμιμου ερείσματος αλλά και του αρνητικού θεσμικού αντίκτυπου στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, με την απόφαση εκπέμπονται λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία και στους επισκέπτες, ότι έπαψε η περιφέρεια Ηπείρου να αποτελεί ασφαλή προορισμό, προκύπτει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των καλλιτεχνών και συντελεστών των εκδηλώσεων και της τοπικής οικονομίας, αλλά και ακύρωση της εικόνας των δήμων, οι οποίοι υπέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά και εφάρμοσαν όλα τα μέτρα κατά τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων, στέλνοντας παράλληλα το σωστό μήνυμα στην κοινωνία. Ως απόδειξη αυτών αναφέρει ότι δε συνδέθηκε κρούσμα με την πραγματοποίηση κάποιας εκδήλωσης δήμου.
Την ανάκληση της απόφασης ζήτησε και το νεοϊδρυθέν καλλιτεχνικό σωματείο «Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου».
«Λαμβανομένου υπόψη ότι μέχρι στιγμής στις εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στους κατά τόπους δήμους της Ηπείρου, έχουν τηρηθεί ευλαβικά όλα ανεξαιρέτως τα μέτρα προστασίας, όπως ακριβώς έχουν νομοθετηθεί από την ελληνική Πολιτεία, τόσο από τους θεατές όσο κι από τους καλλιτέχνες, χωρίς να παρατηρηθεί ούτε συνωστισμός ούτε κάποια παρατυπία (σε αντίθεση με ορισμένες επιχειρήσεις εστίασης ή διασκέδασης), πιστεύουμε ότι είναι άδικο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να μην πραγματοποιηθούν – ειδικότερα αυτές που προγραμματίσθηκαν να παρουσιαστούν σε ελεγχόμενους χώρους, αφενός αφήνοντας την Ήπειρο πολιτιστικά ανενεργή και απονεκρωμένη, αφετέρου αποτελειώνοντας τοιουτοτρόπως τον ήδη καταβεβλημένο και ισχυρώς πληττόμενο κλάδο των καλλιτεχνών», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του και ζητά τόσο από τον υπουργό κ. Χαρδαλιά όσο και από τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη την ανάκληση της απόφασης που απαγορεύει οριζοντίως τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή.

Στάση αναμονής για τις αθλητικές εκδηλώσεις

Αναστάτωση στους διοργανωτές των αγώνων Ursa Trail που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Μέτσοβο στις 29 και 30 Αυγούστου, αλλά και σε όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή και ήδη προετοίμαζαν τη μετάβασή τους στην περιοχή, προκάλεσε η ανακοίνωση του διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου περί αναστολής προγραμματισμένων εκδηλώσεων στα όρια της περιφέρειας Ηπείρου.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τη διεξαγωγή των αγώνων. Άπειρες ώρες εργασίας έχουν αφιερωθεί στη συντήρηση των μονοπατιών. Όλες οι παραγγελίες και αγορές έχουν γίνει. Οι αθλητές έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους και περιμένουν με χαρά τη συμμετοχή τους. Δεν γίνεται να μπαίνουν στη ίδια ζυγαριά κάποια πάρτι σε παραλίες της Ηπείρου με τη διεξαγωγή οργανωμένου αθλητικού αγώνα σε απομονωμένα ορεινά μονοπάτια», αναφέρεται σε ανακοίνωση στη σελίδα της διοργάνωσης και συνεχίζει: «Οι αθλητές συμμετέχοντες έχουν αυξημένη συνείδηση της ατομικής τους ευθύνης και διακρίνονται για την εγκράτεια και τον τρόπο ζωής που προάγει την υγεία. Έχουμε ευθύνη και πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε με νέους τρόπους και συμπεριφορές που θα επιτρέπουν την συνέχιση της κοινωνικής ζωής. Το εύκολο είναι να τα κόψουμε όλα και να κρυφτούμε. Το μεγάλο στοίχημα είναι να λειτουργήσουμε και να βοηθήσουμε στην συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με ασφαλή τρόπο».
Το αν θα γίνει ή όχι ο αγώνας είναι κάτι που δεν είναι αυτή τη στιγμή ξεκάθαρο και αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρεται ότι θα υπάρξουν νεώτερα στις επόμενες μέρες. Με δεδομένο, πάντως, ότι οι διοργανωτές έχουν υποβάλει υγειονομικό πρωτόκολλο στην αρμόδια επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το οποίο έχει εγκριθεί, ενδεχομένως να υπάρξει εξαίρεση, ακόμη και αν δεν ανακληθεί η απόφαση της περιφέρειας συνολικά.
Κανονικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Ioannina Lake Run, που είναι προγραμματισμένο να διοργανωθεί στις 19-20 Σεπτεμβρίου, εκτός δηλαδή της ημερομηνίας της αναστολής των εκδηλώσεων. Και σε αυτή την περίπτωση οι διοργανωτές έχουν έγκαιρα προχωρήσει στην εκπόνηση ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο κατέθεσαν στην Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εγκρίθηκε με ελάχιστες παρατηρήσεις.
«Είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να οργανώσουμε έναν αγώνα απόλυτα ασφαλή, τηρώντας όλα τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί για την προστασία των δρομέων και των εθελοντών, ενώ έχουμε λάβει μέριμνα και για πρόσθετα μέτρα, τα οποία είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλες διοργανώσεις. Μέχρι στιγμής και με δεδομένο ότι ο Νομός Ιωαννίνων μετρά ελάχιστα κρούσματα, ο προγραμματισμός δεν αλλάζει. Άλλωστε, σύμφωνα και με την τελευταία επίσημη θέση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για αναβολή αθλητικών διοργανώσεων. Γι’ αυτό και παρά τις αναβολές κάποιων αγώνων τις τελευταίες ημέρες, δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός για τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και φυσικά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, τις κορυφαίες δρομικές διοργανώσεις της χώρας, στις οποίες συγκαταλέγεται και το Ioannina Lake Run», αναφέρεται σε σχετικό κείμενο στην ιστοσελίδα της διοργάνωση, με τη σημείωση, ωστόσο, ότι αν η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας κατά τη περίοδο διεξαγωγής του Ioannina Lake Run, οδηγήσει σε αναστολή των αγώνων δρόμου, θα αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι. Εννοώντας προφανώς ότι θα γίνει κάποιος εικονικός αγώνας δρόμου (virtual run), όπως πολλές διοργανώσεις έχουν ήδη κάνει.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας