Ο Νίκος Αλέφαντος πανηγυρίζει μία από τις πολλές επιτυχίες του ΠΑΣ τη σεζόν 1973-74, με τους Γραμμενιάτη, Βογιατζή, Κοντογιωργάκη, ενώ αριστερά είναι ο Θαυμαστός. Αυτή η ομάδα τον Ιανουάριο 1974 συνέτριψε στη Λεωφόρο 4-0 τον Ηλυσιακό και κλείδωσε την άνοδο πολλές αγωνιστικές πριν από το τέλος.
ΑθλητικάΠαλιά Γιάννενα

Μήνα Γενάρη έκανε ο ΠΑΣ μεγάλες επιτυχίες

Ο ΠΑΣ, στα 54 χρόνια της ιστορίας του, κατέγραψε μεγάλες επιτυχίες, ειδικά στη δωδεκαετία 1972-84 που ήταν μια πανίσχυρη ομάδα. Συνέπεσε μάλιστα κάποια παιχνίδια, που ακόμα θυμούνται οι φίλαθλοι, να γίνουν μήνα Γενάρη, σαν καλή ώρα τις μέρες που περνούμε τώρα, που όσα χρόνια να περάσουν, πάντα θα συζητιούνται.

Αν ξεφυλλίσουμε με προσοχή την κάθε σελίδα, θα δούμε παντού επιτυχίες, σπουδαίες νίκες επί μεγάλων ομάδων, μεγάλες εμφανίσεις που ξεσήκωναν τον κόσμο, που άλλες χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και άλλες παρέμειναν αναλλοίωτες στις μνήμες των παλιών φιλάθλων. Συνέπεσε όμως κάποια παιχνίδια, που ακόμα θυμούνται οι φίλαθλοι, να γίνουν μήνα Γενάρη, σαν καλή ώρα τις μέρες που περνούμε τώρα, που όσα χρόνια να περάσουν, πάντα θα συζητιούνται.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη νίκη με 3-0 επί του Ολυμπιακού στις 25-1-1976 και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες από το α’ ημίχρονο με γκολ των Κοντογιωργάκη, Αλβαρέζ, Μπρεντάνου. Λέγεται ότι στο ημίχρονο ο Παναγιώτης Κελεσίδης είχε επεισόδιο με τον προπονητή Γιώργο Δαρίβα και μετά το 3ο γκολ του ΠΑΣ ήθελε να πετάξει τα γάντια και να φύγει από το παιχνίδι!

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις απανωτές νίκες με 4-1 στο πρωτάθλημα και με 2-1 στο κύπελλο επί του Παναθηναϊκού, όταν η δαιμονισμένη επιθετική τριπλέτα Κοντογιωργάκη, Σεϊταρίδη, Τσιριμώκου έκανε όργια στο γήπεδο! Το 4-1 ήταν στις 9-1-1980 με τα γκολ των Τσιριμώκου (2), Παπαχρήστου, Σεϊταρίδη, ενώ το γκολ της τιμής των πράσινων ο Κόβης. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης κοκκίνισε από την οργή του και ζήτησε να… συλληφθεί ο Τσιριμώκος! Λίγο μετά στις αρχές Φεβρουαρίου πάλι ο Παναθηναϊκός έχασε στα Γιάννινα 2-1 για το κύπελλο και αποκλείστηκε.

Κι αν πάμε πιο παλιά, ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το πρωινό παιχνίδι με τον Ηλυσιακό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 20-1-1974, όπου δεν έπεφτε μέσα καρφίτσα, ενώ απ’ έξω άλλοι 20.000 Ηπειρώτες έψαχναν στη μαύρη αγορά για ένα εισιτήριο; Το ματς ήταν ντέρμπι για το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, αλλά έγινε περίπατος του «Άγιαξ», που πέρασε σαν σίφουνας 4-0 με γκολ των Γκλασμάνη (2), Νικολαΐδη, Αλβαρέζ. Αρχιτέκτονας αυτής της μεγάλης ομάδας ο Νίκος Αλέφαντος, που οι φίλαθλοι τον σήκωσαν στους ώμους και τον πήγαν μέχρι την Ομόνοια.

Στη δεκαετία του ’80 αξέχαστο είναι και ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό μέσα σε χιονοθύελλα (26-1-1986), όπου ο ΠΑΣ κέρδισε 3-1 με γκολ των Μανέφσκι, Παρασκευόπουλου, Χαρίση, ενώ το γκολ του Ολυμπιακού σημείωσε με πέναλτι ο Αναστόπουλος. Αλλά και στα νεώτερα χρόνια, ποιος μπορεί να ξεχάσει στο διάβα του χρόνου το τι έπαθε ο Ολυμπιακός στο κύπελλο από τον ΠΑΣ τον Ιανουάριο του 2007; Σε διπλούς αγώνες κυπέλλου στα προημιτελικά, έχασε 2-0 στα Γιάννινα (17/1) και στο Καραϊσκάκη (31/1) κέρδισε στην παράταση 2-1, αλλά το γκολ του Κοντογουλίδη έστειλε στα ημιτελικά τον ΠΑΣ.

Και κάποια άλλα σημαντικά παιχνίδια που έγιναν μήνα Γενάρη.
16 Ιανουαρίου 1977: Ο ΠΑΣ συνέτριψε μέσα στο Ηράκλειο τον ΟΦΗ με σκορ 1-2.
20 Ιανουαρίου 1978: Συντριβή της Παναχαϊκής με 6-3 στα Γιάννινα.
17 Ιανουαρίου 1982: Ισοπαλία 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ.
16 Ιανουαρίου 1983: Παναθηναϊκός – ΠΑΣ 2-2 μέσα στη Λεωφόρο.
15 Ιανουαρίου 1984: Νίκη με 1-0 επί της ΑΕΚ στα Γιάννινα.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος