Αθλητικά

Διαφορά 6-9 βαθμών θέλει στα πλέι οφ ο ΠΑΣ

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ξεπέρασε το σοκ με τον Λεβαδειακό, «άλωσε» την έδρα του Εργοτέλη και πάει φουλ για άνοδο.

Απομένουν ακόμη οκτώ αγωνιστικές για τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ 2 και στόχος του ΠΑΣ είναι όχι απλώς να «κλειδώσει» την πρώτη θέση, αλλά να πάει στους αγώνες των πλέι οφ που θα ακολουθήσουν, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά βαθμών από τον Απόλλωνα Σμύρνης, που τον ακολουθεί στη βαθμολογία.

Η γιαννιώτικη ομάδα θέλει να κάνει το απόλυτο νικών μέχρι το τέλος, καθώς θα παίξει εκτός έδρας με Απόλλωνα Καλαμαριάς, Δόξα Δράμας, Α.Ε. Καραϊσκάκη Άρτας, Πλατανιά και εντός έδρας με Χανιά, Απόλλωνα Σμύρνης, Κέρκυρα και Απόλλωνα Λάρισας. Ήδη έχει διαφορά έξι βαθμών από τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον οποίο θα υποδεχτεί μετά από τρεις αγωνιστικές στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Αν κερδίσει την «Ελαφρά Ταξιαρχία», καθώς στο ντέρμπι αυτό θα υπάρχει και πολύς κόσμος στο γήπεδο, η βαθμολογική διαφορά θα γίνει μεγαλύτερη. Μπορεί να φτάσει ακόμη και στους εννέα βαθμούς, αν δεν παραπατήσει στις υπόλοιπες οκτώ αγωνιστικές. Σε μια τέτοια περίπτωση ο θρυλικός «Άγιαξ της Ηπείρου» Θα πάει στα πλέι οφ με ένα σημαντικό αβαντάζ και εκ των πραγμάτων θα είναι το πρώτο φαβορί για την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Δύσκολο οπωσδήποτε το εγχείρημα να μη χάσει άλλους βαθμούς, αλλά όχι ακατόρθωτο, καθώς μιλάμε για μια ομάδα που έδωσε τις εξετάσεις της και έδειξε μέχρι τώρα ότι δικαίως είναι στην πρώτη θέση. Το πρόγραμμα για τη συνέχεια είναι ισορροπημένο και τα εκτιμούμενα ως δύσκολα παιχνίδια είναι στα Γιάννινα.

Την περασμένη αγωνιστική επέστρεψε στις επιτυχίες, καθώς κέρδισε 2-1 στο Ηράκλειο τον Εργοτέλη, σβήνοντας έτσι την άσχημη παρένθεση της ήττας από τον Λεβαδειακό 0-1 στα Γιάννινα. Με τους Βοιωτούς ο ΠΑΣ ήταν απογοητευτικός, τραγικός και σε τίποτα δε θύμισε τον καλό εαυτό του. Πίκρανε πολύ τον κόσμο, καθώς έχασε το ματς στις καθυστερήσεις, μην μπορώντας να κρατήσει ούτε την ισοπαλία. Του δόθηκε η ευκαιρία να ανεβάσει στους εννέα βαθμούς τη διαφορά από τον Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά την κλώτσησε. Ο Λεβαδειακός που αγωνίστηκε ψυχωμένα, βασικά να μη χάσει, όχι μόνο πέτυχε αυτό, αλλά πήρε και ένα ανέλπιστο τρίποντο. Εκ παραδόσεως παίρνει καλά αποτελέσματα στα Γιάννινα, είναι ο «κακός δαίμονας» της τοπικής ομάδας.

Το ματς με τον Εργοτέλη την περασμένη αγωνιστική ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για τον ΠΑΣ. Η νίκη ήταν μονόδρομος, γιατί με δεύτερη συνεχόμενη αποτυχία θα μειώνονταν στους τρεις βαθμούς η διαφορά από τη δεύτερη θέση και θα άνοιγαν στα Γιάννινα οι ασκοί του Αιόλου. Μπορεί στο γήπεδο να μην πάει πολύς κόσμος όπως παλιά, σε κάποια ματς η εικόνα στις εξέδρες ήταν απογοητευτική, αλλά με τον ΠΑΣ ασχολούνται σε καθημερινή βάση χιλιάδες άνθρωποι. Ασκείται πίεση από τον κόσμο και αυτή η πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο δυσάρεστες καταστάσεις αν δεν κέρδιζε στο Ηράκλειο. Ο ΠΑΣ πήγε πιεσμένος στην Κρήτη και αποφασισμένος να μη χάσει. Η νίκη φάνταζε ως μονόδρομος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο γιατρικό είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Διώχνει άγχος, πίεση, ανεβάζει την ψυχολογία. Η νίκη στο Παγκρήτιο με 2-1 δεν έδωσε μόνο τους τρεις πολύτιμους βαθμούς, αλλά έδιωξε τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί λόγω της ήττας από τον Λεβαδειακό και ξανάφερε πάλι χαμόγελα και τόνους αισιοδοξίας.

Σημειωτέον ότι ήταν και η πρώτη νίκη στην ιστορία επί του Εργοτέλη στο Ηράκλειο, σπάζοντας μια κακή παράδοση που ήθελε τον ΠΑΣ συνεχώς να χάνει. Οι Γιαννιώτες σε επτά ματς είχαν επτά ήττες εκτός έδρας, στο Παγκρήτιο και παλιότερα στο «Μαρετινέγκο». Μια κακή προϊστορία που κρατούσε από το 1967, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι δύο ομάδες, μέχρι και την περασμένη αγωνιστική. Μπορεί ο ΠΑΣ στο παρελθόν να κέρδισε τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ», μπορεί να σημείωσε νίκες και στις πιο δύσκολες έδρες των μεγάλων ομάδων (Καραϊσκάκη, Τούμπα, Χαριλάου, Λεωφόρος, Φιλαδέλφεια κ.λπ.), αλλά στην έδρα του Εργοτέλη αδυνατούσε να περάσει. Μέχρι την Κυριακή, που ο Ζαν Μπατίστ Λεό με τα δύο καταπληκτικά γκολ που σημείωσε, άλλαξε τη φορά των πραγμάτων και γκρέμισε ένα «άβατο» 53 ετών που υπήρχε για τους Γιαννιώτες.

Σπουδαίος παίκτης ο Μπατίστ Λεό

Ο Λεό είναι πραγματικά σπουδαίος ποδοσφαιριστής και στο Ηράκλειο ήταν το πρόσωπο του αγώνα. Η εκτέλεση του πρώτου τέρματος ήταν υποδειγματική, ασχέτως αν η φάση ξεκίνησε από λάθος διώξιμο του τερματοφύλακα. Και τα λάθη μέσα στο ποδόσφαιρο είναι. Η προσποίηση του γάλλου επιθετικού σε αντίπαλό του και το αριστερό σουτ στη γωνία της εστίας των Κρητικών, στο «μικρό παραθυράκι» όπως λέμε, ήταν ενέργειες που κάνουν μόνο δεξιοτέχνες ποδοσφαιριστές. Πέρσι ο Λεό είχε ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, αλλά φέτος είναι μια σπουδαία μονάδα για τους πρωτοπόρους του πρωταθλήματος.

Πολύ καλός ήταν ο Χουτεσιώτης που έσωσε την ομάδα στο 0-0 σε μια μεγάλη ευκαιρία για τον Εργοτέλη και με τη σταθερότητά του έδινε σιγουριά και στους υπόλοιπους. Φιλότιμος όπως πάντα ο Παμλίδης που ήταν μέσα στις περισσότερες φάσεις, δραστήριος ο Μπουκουβάλας, μαχητικοί οι Καρτάλης, Παντελάκης και Σκόνδρας. Στο παιχνίδι αυτό, δικαιολογημένα ο Γιαννίκης έθεσε εκτός ομάδας τον Κριζμάν, που ήταν πεσμένος τον τελευταίο καιρό και απογοητευτικός στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό.

Ωφελήθηκε από τον Ολυμπιακό ο Χουτεσιώτης

Όσον αφορά τη γενικότερη εικόνα της ομάδας στις 15 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ορατό είναι το σημείο της καλής αμυντικής λειτουργίας της. Μπορεί να δέχτηκε γκολ στα δύο τελευταία παιχνίδια με Λεβαδειακό και Εργοτέλη, κόβοντας το σερί των οκτώ αγωνιστικών που είχε προηγηθεί με ανέπαφη την εστία του γκολκίπερ Χουτεσιώτη, αλλά εξακολουθεί να έχει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, μαζί με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Οι Παντελάκης και Χουτεσιώτης αποδείχθηκαν μεταγραφές διαμάντια, οι καλύτερες του καλοκαιριού. Ο πρώτος έδεσε πολύ καλά με τον Σκόνδρα στο κέντρο της άμυνας, λες και παίζουν χρόνια μαζί, ενώ ο δεύτερος αποτελεί εγγύηση κάτω από τα δοκάρια. Να μην αδικήσουμε και τον Γιαννίκογλου, που στα ματς Κυπέλλου και στα πρώτα του πρωταθλήματος ήταν καλός. Όμως επιλογή του Γιαννίκη είναι να παίζει τερματοφύλακας ο Χουτεσιώτης, που ήρθε στα Γιάννινα το καλοκαίρι ως ελεύθερος από τον Ολυμπιακό. Η παρουσία του στην ομάδα των ερυθρόλευκων τα προηγούμενα χρόνια, έστω και ως τρίτος γκολκίπερ με πολύ λίγες συμμετοχές, και η δουλειά που έκανε δίπλα σε σπουδαίους τερματοφύλακες όπως οι Ρομπέρτο, Προτό και Σα, τον βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξή του. Η άμυνα «κούμπωσε» πολύ καλά και με τους έμπειρους πλάγιους μπακ Μπουκουβάλα και Αποστολόπουλο. Η καλή άμυνα που λειτουργεί ως κυματοθραύστης δίνει σιγουριά στους υπόλοιπους παίκτες να κάνουν το παιχνίδι στο δημιουργικό κομμάτι, που είναι και αυτό σημαντικό, έχοντας ο ΠΑΣ και την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα.

Ο Αργύρης Γιαννίκης πολλές φορές έχει συμβουλέψει τους παίκτες να μη βλέπουν τι θα γίνει μετά από 3, 4, 5 ή 6 αγωνιστικές, αλλά να κοιτάζουν μόνο το ματς που έχουν μπροστά τους και πάνω σ’ αυτό να επικεντρώνουν την προσοχή. Συνεπώς η σκέψη όλων είναι επικεντρωμένη στο παιχνίδι της Κυριακής με τα Χανιά στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Νίκη στο παιχνίδι αυτό και μετά έχει ο Θεός για το άλλο ματς που ακολουθεί. Κατά τον Γιαννίκη, το πρωτάθλημα δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας μαραθώνιος που θέλει υπομονή και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όλα θα γίνουν πάνω σε στέρεες βάσεις, με σταθερά βήματα και βάσει ενός ορθολογιστικού προγραμματισμού.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος