ΑπόψειςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Κλιματική κρίση και Δήμος Ιωαννιτών

Γράφει ο Σπύρος Κ. Ζαφείρης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου)

Το φωνάζουν με κάθε ευκαιρία οι επιστήμονες. Το φωνάζει ο Ο.Η.Ε. και κάθε σχετικός υπερεθνικός επιστημονικός οργανισμός: δεν μιλάμε πλέον για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση. Το επίπεδο έχει αλλάξει. Έχει γίνει πλέον επείγουσα η ανάγκη παγκόσμιας κινητοποίησης για να ληφθούν μέτρα που θα μετριάσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ίσως πλέον δεν θα προλάβουμε, ως ανθρωπότητα, να μην περάσουμε κρίσιμα κατώφλια περιβαλλοντικών δεικτών που θα ανέστρεφαν το κακό που έχει κάνει ο άνθρωπος στη Φύση.

Σαφώς και δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας η μεταβολή του κλίματος. Οφείλεται και σε φυσικές διεργασίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων μιλούν πλέον με σιγουριά για τις ευθύνες των ανθρώπων ως τις βασικές αιτίες.

Όλος ο πλανήτης επηρεάζεται από αυτές τις αλλαγές. Υπάρχουν όμως περιοχές που αναμένεται να εξελιχθούν οι αλλαγές αυτές γρηγορότερα. Μία από αυτές είναι και η περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου. Η χώρα μας είναι στη ζώνη αυτή και αισθάνεται ήδη τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να ενταθούν. Να εμφανίζονται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση.

Η ελληνική πολιτεία και σε αυτό το θέμα εμφανίζεται ανέτοιμη. Διαχρονικά, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Η κακή οργάνωση, ο ελλιπής ή και ανύπαρκτος στρατηγικός σχεδιασμός, η αδυναμία ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί, η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η αναξιοκρατία στον κρατικό μηχανισμό στελεχών σε νευραλγικές θέσεις, κτλ., είναι από τους βασικούς παράγοντες που το αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων είναι τόσο ευρύ στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά με τη δική μας.

Η Πολιτική Προστασία είναι αυτή που έχει βασικό σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών, σε μια απλή απόδοση. Ο Εθνικός σχεδιασμός έχει κάθετη οργάνωση: Κεντρική Διοίκηση ➔ Περιφέρειες ➔ Δήμοι.

Στον Δήμο Ιωαννιτών υπάρχει Γραφείο Πολιτικής Προστασίας το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Συντήρησης Έργων και Πρασίνου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου που συντάχθηκε και ισχύει από το 2011! Καταλαβαίνει κανείς τον βαθμό αντίληψης και κατανόησης της ελληνικής Πολιτείας για το επείγον και σημαντικό της λειτουργίας αυτής.

Με το νόμο 4662/2020 προβλέφθηκε η δημιουργία αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους. Για την πρόταση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) που έφερε η Δημοτική Αρχή προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο, υπήρξαν αντιδράσεις από το σύλλογο εργαζομένων και η αντιπολίτευση καταψηφίζοντας (13 ψήφοι υπέρ, 18 κατά), χάιδεψε μεν τους υπαλλήλους (εν όψει εκλογών), έστειλε δε τον ΟΕΥ για επανεξέταση στο – άδηλο- μέλλον. Με μια σημαντική λεπτομέρεια, που αφορά το θέμα μας, να ακολουθεί την μοίρα του ΟΕΥ: στην πρόταση αυτή η Δημοτική Αρχή έκανε χρήση της πρόβλεψης του νόμου και δημιουργούσε αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Από τα «βάθη» των υπηρεσιακών υπογείων που είναι σήμερα, το αναβάθμιζε σε αυτοτελές τμήμα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την οργάνωση και απόδοσή του.

Έτσι, το επείγον αυτό θέμα για την προστασία ανθρώπινων ζωών, ζωικού κεφαλαίου και φυσικού πλούτου του Δήμου μας, κρατείται υποβαθμισμένο για άγνωστο χρόνο, όταν, καθημερινά, βλέπουμε τις καταστροφές που αντιμετωπίζουν άλλοι Δήμοι στη χώρα μας. Αλήθεια, έχουμε την πολυτέλεια, στις έτσι κι αλλιώς χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου, να προσθέτουμε επιπλέον καθυστερήσεις σε ένα τόσο σημαντικό και επείγον θέμα; Δικαιολογεί τον εφησυχασμό το ότι δεν έχουμε βιώσει κάποια τόσο μεγάλη καταστροφή μέχρι τώρα στα Ιωάννινα; Μας εξασφαλίζει αυτό για το αύριο;

Κλείνοντας, παραθέτω τις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, έτσι όπως αυτές ορίζονται στην πρόταση ΟΕΥ που καταψηφίστηκε, για ενημέρωση των αναγνωστών.

Διατυπώνει εισηγήσεις για το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας της περιοχής του Δήμου, στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού και μεριμνά για την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων, μέτρων και δράσεων στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Υποστηρίζει το συντονισμό και επιβλέπει το έργο της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στην περιοχή του Δήμου.
Μεριμνά για την διάθεση και συντονίζει την δράση του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόσληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή του Δήμου.
Επεξεργάζεται ειδικότερες προτάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των δασικών περιοχών του Δήμου, συμμετέχει στην οργάνωση της πυροπροστασίας των δασών και διατυπώνει προτάσεις για την αποκατάσταση των δασών.
Ενημερώνει τους κατοίκους με κάθε μέσο, για τις οδηγίες αντιμετώπισης προβλημάτων που δημιουργούνται από έκτακτες ανάγκες.

 

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών