Απόψεις

Νόμος είναι η άποψη της εξουσίας

Είναι γνωστή η έκφραση: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη». Ατυχώς σήμερα είναι γράμμα νεκρό. Πολλοί φταίνε γι’ αυτό. Το βλέπουμε καθημερινά από απλές υποθέσεις όπου έξω από τα δικαστήρια, και εδώ στα Γιάννενα, μαζεύονται συνδικαλιστές και λοιποί με πλακάτ προφανώς για να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, αφού «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», μέχρι σύνθετες πολιτικές όπως της Novartis, όπου μαζεύονται στα τηλεοπτικά πάνελ παράγοντες και «αναλυτές» διαλαλώντας την πραμάτεια τους με κυβερνητική επωδό: «Νόμος είναι η άποψη της εξουσίας».

«Υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη επί 40 χρόνια και σήμερα με κατηγορούν για δωροδοκία, επειδή κλήθηκα να βοηθήσω τη χώρα ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Περίμενα λίγο σεβασμό», είπε στη συγκινητική ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος στην Προανακριτική της Βουλής τον Φλεβάρη του 2018 για την υπόθεση Novartis. Δεν έχει σημασία ότι για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό η υπόθεση πήγε τώρα στο αρχείο, σημασία έχει ότι ο άνθρωπος διασύρθηκε, ταλαιπωρήθηκε άδικα γι’ αυτό και τα «πικραμένα» λόγια του! Δυστυχώς στη χώρα μας η δικαιοσύνη χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από την εκάστοτε κυβέρνηση για τους δικούς της σκοπούς, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί το κύρος της. Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί γι’ αυτό. Ιδιαίτερα τελευταία και κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί έδωσαν την αφορμή.

Με τη δικαιοσύνη η στήλη ασχολήθηκε πολλές φορές, τις περισσότερες όχι θετικά. Δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Περιττό να επιμείνουμε στο τι έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια με τα πρόσωπα, που κλήθηκαν να υπηρετήσουν τον θεσμό, και τα δεινά που υπέστη ένας από τους πυλώνες της σύγχρονης δημοκρατίας. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι ανεξάρτητη μόνο. Πρέπει και να φαίνεται ανεξάρτητη. Θυμίζουμε την δήλωση του αν. υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου ότι η υπόθεση Novartis είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», χωρίς ακόμα τότε να ασχοληθεί ούτε η δικαιοσύνη, ούτε η Βουλή. Η προηγούμενη εισαγγελέας διαφθοράς κ. Ράικου παραιτήθηκε και κατήγγειλε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Για να μην αναφερθούμε εκτενώς στην πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Αρκεί μόνο το όνομα: Βασιλική Θάνου.

Η υπόθεση Novartis πάλι στο προσκήνιο, με το αίτημα για άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, και έπεται συνέχεια. Ακολούθησε πόλεμος χαρακωμάτων και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις στο έπακρο ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Ένα θέμα σοβαρό -αυτό των φαρμάκων- έχει κονιορτοποιηθεί από τον πόλεμο των κομμάτων. Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε και ήταν μια καλή ευκαιρία να ελεγχθεί αν αυτό έγινε λόγω αναγκών των ασθενών ή υπερσυνταγογράφησης με παρέμβαση φαρμακευτικών εταιρειών για ευνόητους λόγους. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο ανεύρεσης της αλήθειας, που δεν πείθει. Με περίεργους προστατευόμενους, μάρτυρες και συζητήσιμα αποδεικτικά μέσα.

Τι συνέβη ακριβώς και οι φαρμακευτικές εταιρείες επί χρόνια τώρα αποκόμιζαν κέρδη μαμούθ, τόσο οι ξένες μητρικές όσο και οι εγχώριες; Πόσοι και με ποιο κόστος γιατροί -ή όποιοι άλλοι υπηρετούντες την υγεία από οποιοδήποτε πόστο- γύριζαν τον κόσμο με χρήματα φαρμακευτικών εταιρειών ή είχαν με διάφορους τρόπους κάθε είδους οφέλη που οι εταιρείες τα μετακυλούσαν φυσικά στην αξία του φαρμάκου; Και καλά τα δύο παλαιά μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Γνωστή η κριτική που δέχονται. Ποια ήταν η παρέμβαση των μικρών κομμάτων -και ιδιαίτερα της αριστεράς, που τώρα εκτελεί χρέη κατήγορου; Έφερε κάποια παράταξη στο παρελθόν το θέμα στη Βουλή για συζήτηση; Επενέβη κάποιος εισαγγελέας μετά από καταγγελία, όταν το φάρμακο ήταν κοινό μυστικό ότι αποτελούσε μέσο κερδοσκοπίας των φαρμακευτικών εταιρειών με «δωράκια» με πολλούς αποδέκτες άλλα αθώα (;) και άλλα ποινικά επιλήψιμα; Ποιο το πολιτικό κόστος και ποιος το πλήρωσε, αν το πλήρωσε κανένας; Όλα χωρίς εξαίρεση τα κόμματα έχουν υποχρέωση ελέγχου. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Όλοι γνώριζαν χρόνια τώρα τον χορό που είχε στηθεί. Μην τα ρίξουμε όλα σωρηδόν κατά δικαίων και αδίκων. Τι έγινε τελικά με τις υπερκοστολογήσεις των φαρμάκων; Κανείς δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμη, ούτε θα το πει. Τα ρίξαμε όλα στον Λοβέρδο π.χ. και καθαρίσαμε; Όπως προσπαθήσαμε να κάνουμε με τον Πικραμένο. Και να πάμε ήσυχοι για ύπνο;

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Καλά το πολιτικό μας σύστημα χωλαίνει. Είναι σίγουρο. Η δικαιοσύνη όμως; Είναι γνωστή η έκφραση: «Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη». Ατυχώς σήμερα είναι γράμμα νεκρό. Πολλοί φταίνε γι’ αυτό. Το βλέπουμε καθημερινά από απλές υποθέσεις όπου έξω από τα δικαστήρια και εδώ στα Γιάννενα, μαζεύονται συνδικαλιστές και λοιποί με πλακάτ προφανώς για να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, αφού «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», μέχρι σύνθετες πολιτικές όπως της Novartis, όπου μαζεύονται στα τηλεοπτικά πάνελ παράγοντες και «αναλυτές» διαλαλώντας την πραμάτεια τους με κυβερνητική επωδό: «Νόμος είναι η άποψη της εξουσίας». Αλλά ατυχώς και η άποψη της αντιπολίτευσης, του καθένα μας τελικά. Ψάξτε μετά για ανεξαρτησίες, δικαιοσύνη, και άλλα τέτοια «ψιλά γράμματα».

Σχετικά άρθρα

Πολιτική, Δικαιοσύνη και το όπλο του πολίτη

Σελίδα 28… θάνατοι

Ηπειρωτικός Αγών

Πού είναι το κράτος;

Ηπειρωτικός Αγών