Απόψεις

Σελίδα 28… θάνατοι

Η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα διαβάζει μια σελίδα... θανάτων σε ένα τοπικό περιοδικό, διορθώνει ένα λάθος σε μια στήλη της εφημερίδας και σχολιάζει την υπόσχεση ότι θα κατεδαφιστεί ένα κτίριο του παλιού Χατζηκώστα για να φιλοξενηθούν δύο νηπιαγωγεία, την άκυρη διαμαρτυρία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρδαμιτσίων, την αποτροπή επιβολής αμερικανικών δασμών στη φέτα, την υπόθεση Novartis και τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά. Τη συνοδεύει ένα κακοποιημένο πεζοδρόμιο...

«Παρακαλώ σε σταυραετέ για χαμηλώσου λίγο και δωσ’ μου τις φτερούγες σου και πάρε με μαζί σου. Πάρε με πάνω στα βουνά τι θα με φάει ο κάμπος».

Οι στίχοι του Κώστα Κρυστάλλη, η φιγούρα του κι ένας αετός, που πετά πάνω από τα βουνά, κοσμούν το οπισθόφυλλο του περιοδικού «Φωνή των Παλαιοχωριτών». Επί ώρα το μάτι στυλώνεται στην εικόνα. Και την έχω δει άπειρες φορές, όσες έχουν την καλοσύνη να μου στέλνουν οι άνθρωποί του το περιοδικό τους. Αυτή τη φορά είναι ο σταυραετός που παίρνει μορφή ανθρώπου, σαν να κινείται μια μπρος, μια πίσω και με εμποδίζει να γυρίσω τις σελίδες. Ανάμεσα από τις φωτογραφίες εκείνων που χάθηκαν για πάντα, είσαι κι εσύ Ντίτα μου. Αφροδίτη Οικονόμου με ένα σταυρό δίπλα και ακολουθούν τα λόγια των δικών σου ανθρώπων που σ’ αγάπησαν πολύ στη σελίδα 28. Κι αν στο μαρτύριό σου ποτέ δεν ήρθα να συμπαρασταθώ, καθώς η ζωή είναι αυτή που μας παρασέρνει στην πορεία της, όμως μένουν εκείνες οι στιγμές οι αγαπημένες στα εφηβικά μας χρόνια, η καλοσύνη σου η απέραντη, η χωρίς όρια και σύνορα αγάπη σου. Καλό βράδιασμα.

Λ.Τ.

Φωτογραφία: Στην οδό Ανεξαρτησίας, λίγο μετά το Γυαλί Καφενέ, υπάρχει αυτό το κατεστραμμένο πεζοδρόμιο, ίσως πιο πληγωμένο από άλλα πεζοδρόμια της πόλης. Βρίσκεται σε έναν δρόμο που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των Ιωαννίνων. Και επικίνδυνο είναι το ανάχωμα με το ανασηκωμένο φρεάτιο και αισθητικά δεν είναι ωραίο. Είναι μια κακοτεχνία που πρέπει να φτιαχτεί.

Ταξίδι στο παρελθόν

Στη στήλη «Άσπρο-μαύρο» δημοσιεύουμε πολλές φορές φωτογραφίες για τις οποίες δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Προσπαθούμε τότε να αναγνωρίσουμε πρόσωπα, τοποθεσίες και να εικάσουμε ποια εικονίζονται, πότε και πού. Πολλές φορές δείχνουμε τις εικόνες σε ανθρώπους που επισκέπτονται τα γραφεία, ευελπιστώντας ότι θα αντλήσουμε πληροφορίες. Όταν αυτό καθίσταται αδύνατον, τις δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη. Αν λοιπόν υποπίπτουμε σε λάθη ως προς τη χρονολογία, όπως έγινε με πρόσφατη φωτογραφία, όπου απεικονίζεται ο Ανδρέας Παπανδρέου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, ζητάμε συγγνώμη κι  ευχαριστούμε για τις επισημάνσεις σας, όταν έχετε ακριβείς πληροφορίες.

Λ.Τ.

Μία ακόμη υπόσχεση

Με μία υπόσχεση ότι θα προχωρήσει η κατεδάφιση ενός παλιού κτιρίου στο παλιό «Χατζηκώστα» για να τοποθετηθούν στη συνέχεια οι προκάτ κατασκευές για τη φιλοξενία των δύο νηπιαγωγείων της Παπαζόγλειου και του Σχολείου Ανάπηρων Παιδιών, που παραμένει στην ΕΛΕΠΑΠ, έφυγαν τα μέλη της Ένωσης Γονέων Μαθητών, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα. Όπως τους είπε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Παντελής Κολόκας, η άδεια κατεδάφισης εκδόθηκε και προχωρούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να υπάρξει σαφής δέσμευση ως προς το χρονοδιάγραμμα. Με δεδομένο πως για το συγκεκριμένο θέμα έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αλλά δεν έχει κουνηθεί ούτε… λιθαράκι, δεν τους αδικούμε για το ότι η νέα υπόσχεση αντιμετωπίστηκε με περισσή επιφύλαξη.

Α.Τ.

Άκυρη (;) διαμαρτυρία

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδαμιτσίων πόσταρε στο facebook την αίτησή του προς το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για τη δρομολόγηση λεωφορείων και την Κυριακή και τις αργίες στη συνοικία, επισημαίνοντας πως τις μέρες αυτές δεν υπάρχουν λεωφορεία ούτε έως το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Στο περιθώριο, όμως, χθεσινής συνέντευξης στο δημαρχείο για άλλο θέμα, όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, απάντησε πως από την περασμένη Κυριακή δρομολόγια γίνονται κανονικά, μετά από συνεννόηση και με τον δήμαρχο, τον οποίο προέτρεψε να κάνει σχετικές δηλώσεις ή να βγάλει ανακοίνωση. Επομένως, το πρόβλημα λύθηκε και η διαμαρτυρία είναι άκυρη, γιατί φανταζόμαστε πως από τη στιγμή που το λεωφορείο φτάνει μέχρι το «Χατζηκώστα», δεν είναι πρόβλημα να διανύσει λίγες εκατοντάδες μέτρα ακόμη και να εξυπηρετήσει και τους κατοίκους των Καρδαμιτσίων.

Α.Τ.

Φέτα εναντίον Τραμπ

Τρία υπουργεία χρειάστηκε να συνεργαστούν και να παρέμβουν, αλλά κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν την αύξηση των αμερικάνικων δασμών στη φέτα, που θα ισοδυναμούσε με ένα (ακόμη) σημαντικό πλήγμα στο εθνικό μας προϊόν. Οι αμερικανικές αρχές είχαν σχεδιάσει την ανακατάταξη της φέτας σε δασμολογική κλάση, στην οποία οι δασμοί ανέρχονται στο 9,6% από μηδενικοί που είναι σήμερα. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, ανακοινώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP) «η ανάκληση της πρόθεσης δασμολογικής ανακατάταξης εισαγόμενων πρόβειων τυριών στις ΗΠΑ, λόγω κριθείσης επαρκούς της υφιστάμενης κατάταξης» Μια εξέλιξη σίγουρα θετική για τον κλάδο και την Ήπειρο, αφού μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Δωδώνη Α.Ε., παρουσιάζουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Γ.Χ.

Λασπολογία

Η υπόθεση της Noνartis τείνει να αποτελέσει μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καρπωθεί οφέλη, σπιλώνοντας πολιτικούς αντιπάλους, και αυτό είναι πιθανό να αποδειχτεί τις επόμενες μέρες. Οι «κατηγορούμενοι» είτε μπαίνουν στο αρχείο, είτε θα μπουν, αλλά η ουσία δεν είναι εκεί. Η λάσπη, που πετάχτηκε, θα τους ακολουθεί προσωπικά και για να ξεπλυθούν θα περάσει πολύς καιρός. Η από το κυβερνών κόμμα συντήρηση του μυθεύματος πως «οι προηγούμενοι φταίνε για όλα» είναι το ζητούμενο εν όψει εκλογών. Αλλά η κοινωνία ζητά άλλα πράγματα. Όπως να μπει φρένο στη φορολογική αφαίμαξη και να ξεκινήσουν οι επενδύσεις, να ανασάνει, δηλαδή, ο πολίτης και ο τόπος μαζί. Να λυθούν τα ουσιαστικά προβλήματα, να πάρει μπροστά η οικονομία. Κι όσο για τους λασπολόγους, θα δώσουν λόγο εν καιρώ.

Π.Ζ.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Γαβράς

Η ταινία «Ενήλικοι στο δωμάτιο» του Κώστα Γαβρά, θα μας πάει πίσω, στο 2015 όταν Βαρουφάκης και Τσίπρας κόντεψαν να μας καταστρέψουν ολοσχερώς. Για την προσπάθειά τους αυτή, η ταινία επιχορηγείται με 630.000 ευρώ από το υστέρημα που ελληνικού λαού, γιατί μια τέτοια διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσε να μη γίνει ταινία και, ως επακόλουθο, να αποτελέσει και πολιτιστική παρακαταθήκη. Για να μάθουμε όλοι. Συνεπώς ο ελληνικός λαός θα έχει την εξής εικόνα: 2015, διαπραγμάτευση και capital controls, οικονομική αφαίμαξη, κινηματογραφική αναπαράσταση αλά Γαβρά, ο λαός στο ταμείο για τον Γαβρά.

Π.Ζ.

Σχετικά άρθρα

Μόνο το Σχολείο Αναπήρων Παίδων χωράει στα προκάτ

Αποστόλης Τζελέτας

Στην αντεπίθεση με εξηγήσεις για το «πανηγυράκι»

Η θερμομόνωση αιτία της καθυστέρησης