ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην αντεπίθεση με εξηγήσεις για το «πανηγυράκι»

Μέσα στο επόμενο δίμηνο προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ρευματοδότησης και υδροδότησης των νέων κτιρίων στο παλιό «Χατζηκώστα», όπου θα στεγαστούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο και το Σχολείο Αναπήρων Παίδων, με τη δημοτική αρχή να περνά στην αντεπίθεση, αποκρούοντας την κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα του χώρου, ο δήμος έχει προχωρήσει στην ανάθεση των εργασιών για την περίφραξη και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ξεκαθάρισε πως η όποια μομφή ακούστηκε από τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, και ιδιαίτερα η λέξη «πανηγυράκι», δεν αφορά τους γονείς των παιδιών σε καμία περίπτωση, αλλά εκείνους που χρησιμοποιούν το θέμα αυτό για πολιτικές σκοπιμότητες. «Ορισμένοι κακοήθεις είπαν ότι το “πανηγυράκι” αφορούσε τους γονείς παιδιών ΑμεΑ, πολύ μακριά από μένα αυτά. Απευθυνόταν σε όσους θέτουν και ξαναθέτουν ένα θέμα, για το οποίο έχουν δοθεί σαφείς και κατηγορηματικές απαντήσεις… Όσοι δεν έκαναν τίποτα, εγκαλούν εμάς, που, με καθυστερήσεις, που είναι εύλογες αυτή την περίοδο και κατανοώντας πλήρως ότι πρέπει να αποδοθούν γρήγορα, προχωράμε το έργο. Το “πανηγυράκι” λοιπόν πήγαινε σε αυτούς, που κάνουν μικρόψυχη αντιπολίτευση, όταν οι ίδιοι δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα και προφανώς δεν απευθύνεται στους γονείς των παιδιών, που δικαίως διαμαρτύρονται και ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Επίσης, αναφέρθηκε στις πολύπλοκες διαδικασίες και τα ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν, προκειμένου το έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί. Μεταξύ αυτών, το ιδιοκτησιακό, οι υποδομές αποχέτευσης, ρεύματος, ύδρευσης, η συνεργασία με το νοσοκομείο «Χατζηκώστα», την 6η ΥΠΕ και άλλους φορείς. «Μπορεί να φαίνεται απλό, βάζουμε δύο προκάτ, αλλά δεν είναι έτσι», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, εστάλη σε όλους του δημοτικούς συμβούλους, αναλυτική ενημέρωση για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής πάνω στο θέμα αυτό, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις, κυρίως προς την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα».
«Την ώρα που οι εργασίες στο παλιό “Χατζηκώστα” για την ανέγερση των νέων νηπιαγωγείων έχουν περάσει στο τελευταίο στάδιο, ορισμένοι εξακολουθούν να καταλογίζουν ευθύνες στη δημοτική αρχή για καθυστερήσεις ή για έλλειψη συνεννόησης με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ευσεβείς πόθοι. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που έβγαλε από τα συρτάρια την υπόθεση των νέων νηπιαγωγείων, δρομολόγησε τις ενέργειες για την επίλυση ενός προβλήματος που χρόνιζε και σήμερα δέχεται τα βέλη ακόμη κι από κείνους, που επί πέντε χρόνια δεν είχαν κάνει απολύτως τίποτα. Μέγιστη υποκρισία», σημειώνει η δημοτική αρχή και καταλήγει: «Όλα τα έργα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η ολοκλήρωσή τους είναι πλέον θέμα λίγων μηνών. Η δημοτική αρχή ούτε αδιαφόρησε, ούτε ολιγώρησε. Με ευαισθησία απέναντι στα παιδιά προχώρησε βήμα βήμα τη διαδικασία για την ανέγερση των νέων νηπιαγωγείων. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και πέραν αυτών ουδέν».

16 χρόνια προσπάθειας

Προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα για όσα προηγήθηκαν και για το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, η δημοτική αρχή παραθέτει βήμα προς βήμα τις ενέργειες που έγιναν.
2006: Ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για παραχώρηση των κτιρίων και της έκτασης που τα περιβάλλει για την κατασκευή σχολικών κτιρίων.
09-09-2009: Τα κτίρια και η έκταση που τα περιβάλλει (Ο.Τ 222α) παραχωρήθηκαν για χρήση 20 ετών στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων για την εγκατάσταση σχολικών κτιρίων υπό όρους. Βασικός όρος ήταν η κατεδάφιση του πυρόπληκτου κτιρίου σε διάστημα μίας τετραετίας.
13-06-2018: Μετά από αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών, συνεχείς παρατάσεις της ΚΥΑ, τροποποίηση του Ρ.Σ Ιωαννίνων στο Ο.Τ 222α και διαρκή αλληλογραφία μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΕΛΕΠΑΠ, Νοσοκομείου Χατζηκώστα, 5ου Νηπιαγωγείου και ΣΑΠ, η χρήση της έκτασης , με νέα ΚΥΑ, παραχωρήθηκε με όρους στον Δήμο Ιωαννιτών για την εγκατάσταση σχολικών μονάδων. Η νέα ΚΥΑ προβλέπει ως χρόνο παραχώρησης της έκτασης τα 30 έτη και βασικός όρος για την ισχύ της είναι η κατεδάφιση του πυρόπληκτου κτιρίου, ενώ ως χρόνος εφαρμογής του σκοπού της παραχώρησης ορίζονται τα 10 έτη.
17-10-2019: Εκδόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου η οικοδομική άδεια κατεδάφισης για το πυρόπληκτο κτίσμα .
29-10-2019: Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου απέστειλε έγγραφο στη ΔΕΗ, με το οποίο ζητούσε την διακοπή κάθε ηλεκτρικής παροχής στο κτίσμα που επρόκειτο να κατεδαφιστεί. Την ίδια ημέρα η ΔΕΔΔΗΕ διαπίστωσε ότι στο κτίριο δεν τηρούνται οι όροι ασφαλείας λόγω διέλευσης ηλεκτρικών δικτύων και ενημέρωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο αυθημερόν επέβαλε διακοπή των οικοδομικών εργασιών λόγω κινδύνου ατυχημάτων από ηλεκτροπληξία.
30-10-2019: Η ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε το Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» ότι πρέπει να μετατοπίσει και να διευθετήσει τις ηλεκτρικές παροχές που διέρχονται από το κτίριο προς κατεδάφιση και ηλεκτροδοτούν εγκαταστάσεις του.
05-11-2019: Ο Δήμος ενημερώθηκε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» ότι είναι αδύνατη η κατεδάφιση του πυρόπληκτου κτιρίου χωρίς τη διευθέτηση του δικτύου αποχέτευσης που υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο του. Επίσης, δήλωσε αδυναμία να υλοποιήσει το έργο αυτό με δικούς του πόρους και ότι η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δομές του οποίου στεγάζονται σε κτίρια εντός της έκτασης του παλαιού Νοσοκομείου, έχει αρχείο με σχέδια από το δίκτυο αποχέτευσης που υπάρχει εντός της παραχωρημένης έκτασης.
08-11-2019: Με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Δήμου προς την Υποδιεύθυνση Τεχνικού του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» ζητήθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα επίχωσης του υπάρχοντος βόθρου που προαναφέρθηκε.
27-04-2020: Η ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε το ΣΕΠΕ ότι ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις της και μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες.
08/2020: Αποπερατώθηκαν τα έργα διευθέτησης του αποχετευτικού δικτύου και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του πυρόπληκτου κτιρίου και επιχώθηκε ο υπάρχων βόθρος.
18/12/2020: Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών για την «Ανέγερση σχολικών μονάδων στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου “Γ. Χατζηκώστα” για τη μεταστέγαση και λειτουργία δύο σχολικών μονάδων (1ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και ΣΑΠ) στο Ο.Τ 222α στα Γιάννενα», όπου περιγράφονται επακριβώς οι υποχρεώσεις κάθε φορέα στην διαδικασία αυτή.
Σήμερα: Μετά την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των οικοδομικών εργασιών.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών