Δέντρο του κέντρου που κλαδεύτηκε σχετικά πρόσφατα. Δεν ξέρουμε αν πρέπει να κλαδεύονται τα δέντρα τόσο, έτσι, κ.λπ., όπως συχνά συμπολίτες διαμαρτύρονται. Δεν είμαστε ειδικοί. Το συγκεκριμένο δίνει, όμως, τη εντύπωση ότι διαθέτει τα κλαδιά του για να ξαποσταίνουν τα περιστέρια του δημαρχείου. Όχι απαραίτητα κακό.
Απόψεις

Τα Γιάννενα στον κινηματογράφο

Η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Βαδαλούκα, η παραίτηση του Βασίλη Μασσαλά και από τη ΔΗΜΑΡ, η δυναμική παρουσία της Νατάσας Τύρου-Ούζα, η αναβολή της δίκης για τα αγριόγιδα, η Σαρακοστή και η παρουσία μάνικας στη Σικελιανού τράβηξαν την προσοχή της σημερινής Τσιμπίδας του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύει ένα δέντρο του δημαρχείου.

Βρέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ εκεί στην αίθουσα του πολιτιστικού χώρου Δημ. Χατζής, θα μπορούσαμε χωρίς υπερβολή να πούμε, τα μισά Γιάννενα. Ήταν το θέμα του βιβλίου του Νίκου Βαδαλούκα «Τα Γιάννενα στον κινηματογράφο», που συνετέλεσε ώστε να παραβρεθούν τόσοι πολλοί Γιαννιώτες στην παρουσίαση, ήταν η γνωστή οικογένειά του που διέγραψε μια πορεία στην πόλη, ήταν οι ίδιοι οι ομιλητές; Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι,  παρακολουθήσαμε την πιο ουσιαστική παρουσίαση βιβλίου. Όλοι  όσοι πήραν το λόγο να  αναφερθούν στο ενδιαφέρον αυτό βιβλίο ήταν σύντομοι και περιεκτικοί με το συγγραφέα να κλείνει την εκδήλωση με λίγα κατατοπιστικά λόγια, τόσα όσα έπρεπε. Σε μια ώρα όλα είχαν τελειώσει κι έτσι πρέπει πάντα να γίνεται. Εμείς είχαμε έναν παραπάνω λόγο να χαρούμε για την συγγραφέα, καθώς πέρασε κι εκείνος ένα φεγγάρι από τα κατατόπια του Ηπειρωτικού Αγώνα. Και να χαρούμε επίσης διπλά, γιατί ακούσαμε τον Μωϋσή Ελισάφ όχι ως πολιτικό και υποψήφιο δήμαρχο, αλλά όπως ως χθες τον απολαμβάναμε  σαν δεινό ομιλητή και λόγιο. Ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο.

Λ.Τ.

Δεν το άντεξε

Από αποχαιρετισμό σε αποχαιρετισμό το πάει ο Βασίλης Μασσαλάς, καθώς μετά το αντίο που είπε στο Κίνημα Αλλαγής στα τέλη Ιανουαρίου, λόγω της αποπομπής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, χθες αποχαιρέτησε και τους συντρόφους του στο κόμμα, μην ακολουθώντας τους στον ΣΥΡΙΖΑ. «Από το 2010 που δημιουργήσαμε τη ΔΗΜΑΡ, προσπαθώ να μετρήσω πόσα κομμάτια γίναμε. Προσωπικά παρέμεινα στο κόμμα, παραμένοντας βέβαια σταθερός ιδεολογικά και πολιτικά στις απόψεις που έκαναν αναγκαία την δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, και παρά τις πολλές διαφωνίες που είχα με την κυρίαρχη κάθε φορά γραμμή. Τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ πλέον να την αντέξω. Καλό ταξίδι σύντροφοι», αναφέρει ο πολιτικά ανέστιος πλέον Βασίλης Μασσαλάς.

Α.Τ.

Προσθέτει πολλά συν

Σε υποψηφιότητα «κλειδί» αναδεικνύεται η Νατάσα Τύρου-Ούζα για την παράταξη Ελισάφ και όχι μόνο γιατί σηματοδοτεί τη διείσδυση στον χώρο της κεντροδεξιάς. Η πρώην αντιπεριφερειάρχης έχει ιδέες και γνωριμίες, που δίνουν πολλά συν στα «Γιάννενα Νέα Εποχή». Δική της πληροφορούμαστε πως είναι η πρόταση για την πρωτοβουλία ένταξης του Νησιού στον κατάλογο της UNESCO, γι’ αυτό και ήταν από τους υποψηφίους, που βρέθηκαν την Κυριακή στην περιοδεία στο Νησί. Τον Μ. Ελισάφ, όμως, συνόδευσε και σε μια άλλη επίσκεψή του χθες, στα γραφεία της πολυεθνικής εταιρείας λογισμικού P&I στο Τεχνολογικό Πάρκο. Η Νατάσα Τύρου-Ούζα ήταν μεταξύ των ανθρώπων, που είχαν καίρια συμβολή να επιλεγούν τα Γιάννενα για την ίδρυση θυγατρικής της εταιρείας, ενώ πρωτοστατεί και στην προσπάθεια τον δρόμο της να ακολουθήσει και η TeamViewer που ανήκει στο ίδιο fund.

Α.Τ.

Από αναβολή σε αναβολή

Για πέμπτη φορά αναβλήθηκε η δίκη των υπαιτίων της σφαγής των αγριόγιδων στη Βόρεια Πίνδο, που σημειώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Οι δράστες εξόντωσαν έξι από τα πανέμορφα προστατευόμενα ζώα, πέντε από αυτά θηλυκά σε προχωρημένη κύηση και ένα μικρό, ενός έτους. Δεν έχουμε ενημερωθεί για τον λόγο της αναβολής αυτή τη φορά, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης πάει για ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 2020 και, αν δεν πάρει ξανά αναβολή, μπορεί και να εκδικαστεί πριν παραγραφεί. Μια υπόθεση που, πέρα από την απανθρωπιά που ενέχει ως ενέργεια, στάθηκε αφορμή για τη δυσφήμιση και της περιοχής και των νόμιμων και ηθικών μελών της κυνηγετικής οικογένειας. Όσο και να θέλει κανείς να υπερασπιστεί την ελληνική δικαιοσύνη, με τα χίλια προβλήματα, τις ελλείψεις δικαστών και προσωπικού, δυστυχώς δεν βρίσκει πάντα επιχειρήματα.

Γ.Χ.

Η κυρά Σαρακοστή

Κρατώ στα χέρια μου την κυρά Σαρακοστή, ένα ποίημα που μοίρασε η δασκάλα σε ένα δημοτικό σχολείο κάπου στη Μακεδονία. Περιγράφει πως έφτιαχναν οι γιαγιάδες την Κυρά Σαρακοστή με αλεύρι και νερό, αφού της φορούσαν στο κεφάλι έναν σταυρό. Δεν της έβαζαν στόμα, «μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό. Και τις μέρες τις μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά, κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά».

Τι όμορφα που ο λαός τραγουδά τα έθιμα και πώς πρέπει να το έχουν αυτό στο νου τους οι δάσκαλοι και να το μεταφέρουν στους μαθητές τους!

Υπάρχει ελπίς

Στην Ανατολή οι δρόμοι είναι χάλια και τα αυτοκίνητα σπάνε τις ζάντες τους, ισχυρίζονται οι οδηγοί. Στα Γιάννενα συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα, αντιλέγουν άλλοι. Όμως οι περίοικοι στην οδό Σικελιανού αντίκρισαν ένα μεσημέρι αυτοκίνητο του δήμου, που με τη μάνικα κατάβρεχε το δρόμο τους. Αν βγήκαν κι οι μάνικες στους δρόμους να καταβρέχουν τώρα, πριν ακόμα σφίξουν περισσότερο οι ζέστες, τότε κάτι καινούριο ανατέλλει στα Γιάννενα.

Σχετικά άρθρα

Αποχαιρετούν τον Β. Μασσαλά ΤΕΕ/ΤΗ και «Κοινό των Ηπειρωτών»

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Μασσαλάς

Αποστόλης Τζελέτας

«Δώρο» στη Δημοτική Πινακοθήκη ένας «Φτερωτός» του Φασιανού