Έξι φορείς της Ηπείρου, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ιωαννίνων, η Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου και το Σωματείο Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις», υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη μέσω της γαστρονομίας της υψηλής προστιθέμενης αξίας των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων.
Η ιδέα είναι απλή και πλέον δοκιμασμένη, καθώς εφαρμόστηκε με το κασκαβάλι Πίνδου. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή των προϊόντων. Σε αυτή τη φάση έχουν επιλεγεί πέντε ακόμη προϊόντα: το κρέας της φυλής προβάτων Ορεινό Ηπείρου (Μπούτσικο), η πέστροφα, το κεφαλοτύρι Πίνδου, η ούρδα (τυρί τυρογάλακτος) και η πατάτα Χρυσοβίτσας. Το Πανεπιστήμιο θα αναλάβει την τεκμηρίωση της διατροφικής τους αξίας, η Περιφέρεια Ηπείρου θα κινήσει της διαδικασίες για την κατοχύρωσή τους ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), η Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου μέσω των μελών της θα διαμορφώσει μια σειρά συνταγές με βάση τα προϊόντα αυτά και το Σωματείο Κάφε Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» θα κληθεί να τα εντάξει στο μενού των εστιατορίων, ώστε να τα γεύεται ο καθένας. Ο ρόλος του Δήμου Ιωαννιτών είναι περισσότερο συμβολικός και έχει να κάνει με την προβολή της όλης προσπάθειας.
«Ξεκινάμε κάτι δυνατό για την Ήπειρο. Ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία… Όλα αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται σε καταστήματα που θα έχουν ειδικό σήμα. Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά και μεγάλες προοπτικές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάζονται σε αυτή την προσπάθεια.
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού, ακούει την κοινωνία, έρχεται κοντά στην Περιφέρεια και τον Δήμο, και προσφέρει υπηρεσίες με κύριο στόχο την καινοτομία. Ερχόμαστε εδώ σήμερα να δώσουμε την τεχνογνωσία, την ερευνητική εμπειρία και τη μεγάλη προσπάθεια μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Χημείας/Εργαστήριο Τροφίμων ώστε να μπορέσουμε και εμείς να συμβάλλουμε στο να προωθηθεί αυτή η προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας», σημείωσε από την πλευρά της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου.
«Στο εργαστήριό μας προσπαθούμε να εργαζόμαστε σκληρά στη σιωπή, αφήνοντας τα αποτελέσματα να κάνουν τον θόρυβο», τόνισε εισαγωγικά η καθηγήτρια στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας Αναστασία Μπαδέκα, σημειώνοντας πως υπάρχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα από την κοινή προσπάθεια για το τυρί Κασκαβάλι Πίνδου, το οποίο σήμερα πολλοί πολίτες γνωρίζουν, το προμηθεύονται και το γεύονται. «Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε την πρώτη φάση της Ηπειρώτικης γαστρονομίας, ίσως και το branding των εν λόγω προϊόντων, και περίπου σε έναν χρόνο ελπίζουμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε και να έχουμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Στην πορεία της προσπάθειάς θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάζουμε περιοδικά αποτελέσματα του έργου μας», κατέληξε.
Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Χρήστος Τάτσης, που είχε ουσιαστικό ρόλο στο ξεκίνημα της όλης προσπάθειας ως πρώην πρόεδρος του Σωματείου Κάφε Μπάρ – Εστιατορίων, τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία. «Είναι μια συνεργασία που είχε αρχίσει δειλά- δειλά πριν δύο χρόνια με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Σωματείο Καφέ Μπαρ- Εστιατορίων, και σήμερα θα πάρει σάρκα και οστά με το σήμα της Ηπειρώτικης Γαστρονομίας. Σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, τα οποία θέλουμε σιγά- σιγά να τα εντάξουμε και να συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέα για να τους δώσουμε αξία», πρόσθεσε.
Στον ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει η Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, εστίασε ο πρόεδρός της Ανδρέας Γεωργούλης, τονίζοντας ότι άμεσος σκοπός είναι η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη χρήση των τοπικών προϊόντων, τα οποία θα προβληθούν και θα αναδειχθούν από διάφορες δράσεις. Η αρχή θα γίνει με τα πέντε προϊόντα και στην πορεία «θα συνεχίσουμε, θα ανακαλύπτουμε και θα δημιουργούμε νέες τάσεις για ανάδειξη προϊόντων αξίας».
Τη χαρά της συμμετοχής τους στο όλο εγχείρημα εξέφρασαν ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπάρ- Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» Δημήτρης Τάτσης και η υποδιευθύντρια της Δημόσιας Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων Μαρία Βελογιάννη.
Την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ακολούθησε και μια γευστική δοκιμή εδεσμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν ως υλικό το Κασκαβάλι και το Κεφαλοτύρι Πίνδου. 
Με σήμα τη γάστρα, τον πλάστη και το σινί
Επίσημο χαρακτήρα πήρε η άτυπη μέχρι σήμερα συνεργασία τοπικών φορέων, που ξεκίνησε εδώ και 1,5 χρόνο περίπου με την ανάδειξη του τυριού κασκαβάλι Πίνδου και πλέον επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα, τα οποία θα συνθέσουν την ηπειρώτικη γαστρονομία.
