Αιολικό πάρκο στην Αισύμη Έβρου
Τρίτη άποψη

Οφέλη από τα αιολικά πάρκα της GaiaComm στην Ήπειρο: Περιβαλλοντικά οφέλη – κάλυψη ενεργειακών αναγκών

Η GaiaComm, με άρθρο της στον Ηπειρωτικό Αγώνα και το agon.gr, εξηγεί τα οφέλη των αιολικών πάρκων για το περιβάλλον, αλλά και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Α. Περιβαλλοντικά οφέλη – κάλυψη ενεργειακών αναγκών

Η ετήσια ενεργειακή παραγωγή των αιολικών πάρκων της εταιρείας καλύπτει τις ηλεκτρικές καταναλώσεις 164.400 νοικοκυριών ανά έτος (3.750 kWh/νοικοκυριό).

Με τη λειτουργία τους τα δύο αιολικά πάρκα αποφεύγεται η έκλυση των παρακάτω αερίων ρύπων από τη χρήση συμβατικών μονάδων στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα:

Tα αιολικά πάρκα των 264MW με την ενεργειακή τους παραγωγή ετησίως υποκαθιστούν την κατανάλωση 1.042.357 βαρελιών πετρελαίου ή 440.378 τόνων λιγνίτη.

Η αποφυγή έκλυσης ετησίως 524.050 τόνων CO2 ισοδυναμεί με έκταση 806.230 στρεμμάτων δάσους ή 40.300.000 δέντρων.

Για να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο αποφεύγεται η ετήσια έκλυση CO2, 94.060 αυτοκινήτων που διανύουν 30.000 χλμ/έτος.

 Επισημαίνεται ότι τέτοιου είδους επενδύσεις βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για αυτό προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ελληνική Πολιτεία.

Τέλος, το 0,3% του ακαθάριστου εσόδου των αιολικών πάρκων κατευθύνεται στο Πράσινο Ταμείο, περίπου 200.000 ευρώ/έτος. Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

Β. Γιατί όχι φωτοβολταϊκά αντί αιολικά πάρκα; 

Επίσης για λόγους μόνο σύγκρισης με ένα φωτοβολταϊκό έργο, όπως έχει αναφερθεί αναλυτικά στις απαντήσεις μας, ο απαιτούμενος χώρος για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών των δύο αιολικών πάρκων είναι περίπου 190 στρ. και η εκτιμώμενη ετήσια ενεργειακή παραγωγή θα είναι ίση με 616.529 MWh (616.529.000 kWh).

Για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα απαιτούνταν ένα έργο

ισχύος 474,3 MW το οποίο θα καταλάμβανε χώρο ίσο με 5691 στρ.

Οπότε τα δύο αιολικά πάρκα καταλαμβάνουν το 3,3% του χώρου που απαιτεί ένα φωτοβολταϊκό έργο και σίγουρα δεν μπορεί να παρέχει ενέργεια τις νυχτερινές ώρες. Άρα η θέση των αντιδρώντων στα αιολικά πάρκα και η «πρόταση» τους για εναλλακτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σίγουρα δεν είναι μελετημένη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειαζόμαστε ως χώρα έναν συνδυασμό χρήσης τεχνολογιών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ώστε να έχουμε ισχυρή αειφόρο ανάπτυξη με διαγενειακή δικαιοσύνη. 

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αξιόπιστα και ακριβή, θα εμπεριέχονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα που ετοιμάζεται αυτή τη περίοδο.

Βασικό μέλημα της εταιρείας μας είναι η τεκμηριωμένη και αντικειμενική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας των φορέων, συλλόγων, οργανώσεων αλλά και των κατοίκων για τα οφέλη, τις προκλήσεις αλλά και όλες τις σύγχρονες πρακτικές που ακολουθούνται για την υλοποίηση των εν λόγω επενδύσεων και που έχουν σαν μοναδικό σκοπό την ελαχιστοποίηση του οικολογικού αποτυπώματος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

H GaiaComm καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλη την τοπική κοινωνία να αναγνώσουν προσεκτικά τις θέσεις της εταιρείας καθώς και τις πληρέστατες απαντήσεις που δίνουν σε όλες τις ανησυχίες και ερωτήσεις και ακολούθως να λάβουν θέση αφού ενημερωθούν πλήρως, ορθά και τεκμηριωμένα.

Eπιπλέον, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες απο το site της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (www.eletaen.gr) αλλά και το ενημερωτικό site της ask4wind (www.ask4wind.gr).

Τέλος, για επικοινωνία με την εταιρεία, για ερωτήσεις αναφορικά με τα έργα μπορείτε να στείλετε email στο ipeiros@gaiacomm.gr

Σχετικά άρθρα

Η πόλη φθίνει, επικίνδυνα. Μια πρόταση για το μέλλον της περιοχής 

Κώστας Κυριαζής

«Όχι» στα mega-αιολικά με πρόσθετα επιχειρήματα

Δεν πείθεται από τη φραστική αντίθεση στα αιολικά πάρκα

Αποστόλης Τζελέτας