Τρίτη άποψη

Τα προβλήματα του δήμου, η δημοκρατία και οι πολιτικές συγγένειες

Τη δημοκρατία που απειλείται και τη ζημιά που προκαλούν οι τακτικισμοί της μετωπικής αντιπολίτευσης στον δήμο Ιωαννιτών σχολιάζει στο σημερινό άρθρο του στον Ηπειρωτικό Αγώνα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Για συσπείρωση των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών –Νέα Γιάννενα» και «Ιωάννινα_2023», με στόχο τη φθορά της εξουσίας σε βάρος της επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη κάνει λόγο και καταλήγει δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθαμε για να μείνουμε και να δρομολογήσουμε, παρά και τις δικές μας ολιγωρίες, ανεπάρκειες και καθυστερήσεις...»

Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα των συνεργασιών της Δημοτικής Αρχής με την επίκληση των πολιτικών συγγενειών. Όμως αγνοείται ότι οι εθνικές εκλογές δεν είναι ταυτόσημες με τις δημοτικές. Όπως και οι δημοτικές δεν είναι ταυτόσημες με τις συνδικαλιστικές και ούτε με εκείνες για την ανάδειξη Δ.Σ. στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ενός συγκεκριμένου σχολείου. Και δεν είναι ταυτόσημες, γιατί δεν είναι όμοιο το έργο των παραπάνω αρχαιρεσιών. Είναι άλλο, για παράδειγμα, το φορολογικό σύστημα της χώρας και είναι πολύ διαφορετικό το θέμα της καθαριότητας ενός συγκεκριμένου δήμου. Το ίδιο ισχύει σχετικά με το κυκλοφοριακό της χώρας ή το κυκλοφοριακό ενός συγκεκριμένου δήμου.

Αγνοείται ακόμη ότι η τήρηση των εξαγγελιών της δημοτικής αρχής που εξελέγη τη 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική. Είναι το λιγότερο που επιβάλλει η δημοκρατία. Και κάτι ακόμη: οι δεσμεύσεις δημόσια εξαγγέλθηκαν και οι δημότες έκριναν και την ορθότητα, αλλά, αν θέλετε, και την πολιτική τους διάσταση. Οι δημότες γνώριζαν ποιους ψήφιζαν και γνώριζαν και τις πεποιθήσεις τους. Γνώριζαν επίσης ότι ο υποφαινόμενος στη μεγάλη πλατεία προεκλογικά δήλωνε: «Υπάρχουν εκείνοι της μιας όχθης, υπάρχουν και οι άλλοι της απέναντι, υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που ψηλά από τη γέφυρα, θέλουν να ενώσουν τις δυο όχθες». Και με αυτή τη δέσμευση ψηφίστηκε. Δεν είπε ότι θα φέρει το εθνικό κοινοβούλιο στον δήμο. Τα προβλήματα του δήμου υποσχέθηκε να προσπαθήσει να λύσει.

Υπάρχουν και οι διαφωνούντες. Μα η δημοκρατία είναι αδιανόητη χωρίς τους διαφωνούντες. Αρκεί να αναλαμβάνουν τον πολύ σπουδαίο ρόλο που η δημοκρατία τους αναθέτει: Να ελέγχουν την εξουσία στο αν εφαρμόζει τα εξαγγελθέντα ακόμη και να συμβάλουν με τις δικές τους θέσεις στην καλύτερη δυνατή λύση. Ο ρόλος των διαφωνούντων δεν είναι ο ακήρυκτος πόλεμος με στόχο την κατάληψη της εξουσίας. Γιατί εν προκειμένω η παράταξη Ενότητα Πολιτών –Νέα Γιάννενα δεν μπόρεσε ακόμη να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και πιστεύει ότι αποτελούμε μια παρένθεση μέχρι την παλινόρθωση στην εξουσία που τόσο στερήθηκε. Αν αναφερθούμε στην παράταξη της κας Καλογιάννη και μόνον ο τίτλος «Ιωάννινα_2023» υποδηλώνει ότι η ετυμηγορία των πολιτών είναι μια παρένθεση. Οι υποστηρικτές της καλούνται να περιμένουν, προκειμένου να καταλάβουν το 2023 ακάθεκτοι την εξουσία. Δεν αντιλαμβάνονται λοιπόν και οι δυο παρατάξεις ότι έτσι ουσιαστικά έχουν αρχίσει ένα μετωπικό προεκλογικό αγώνα από την επομένη των εκλογών; Μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την οποία φοβάμαι πως κανένας δημότης δεν τους εξουσιοδότησε.

Η αναζήτηση πλειοψηφιών σε μια δημοκρατία, δεν είναι το πρόβλημα. Πρόβλημα γίνεται όταν η επίκληση της δημοκρατίας εργαλειοποιείται με στόχο τη φθορά της εξουσίας, δηλαδή τη μη λύση των προβλημάτων του, ή το ακόμη χειρότερο, όταν αυτή στόχο έχει τη συσπείρωση των, κατά την άποψη τους, ηττημένων για ρεβανσιστικούς σκοπούς, με τη βοήθεια της κατασκευής ενός εχθρού. Τότε η επίκληση της δημοκρατίας κινδυνεύει να εξομοιωθεί με τους τακτικισμούς και τις άγονες διχοτόμους, τις οποίες άλλωστε η παράταξη μας προεκλογικά κατήγγειλε και που τόσο ταλάνισαν και ταλανίζουν τη χώρα μας. Λέγω, κατά την άποψή τους, γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνον όταν ηττάται η ίδια η δημοκρατία, τότε είμαστε όλοι ηττημένοι. Και οι διαφωνούντες.

Πολιτικές προτιμήσεις έχουμε όλοι ως πολίτες. Η ώρα τους, όμως, είναι εκείνη των εθνικών εκλογών. Διεκδικώντας τη διαχείριση των κοινών του δήμου αναλάβαμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του δήμου μας και όχι να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Και τα προβλήματα ήταν και είναι γνωστά. Δεν ήταν η κατανομή του εθνικού εισοδήματος, και ούτε, βέβαια, η πολιτική στα εθνικά θέματα.

Οι θεσμοί, τέλος, για να είναι βιώσιμοι, προαπαιτούν τη συναίνεση και τη συγκατάθεση του μεγαλύτερου τουλάχιστον μέρους των πολιτών. Εκείνο συνεπώς που πρυτανεύει την ώρα αυτή είναι να λύσουμε τα προβλήματα του δήμου. Διεκδικήσαμε τη διαχείριση των κοινών και η πλειονότητα των πολιτών μάς την ανέθεσε, όχι για να συνεχίσουμε τις καταστροφικές διχοτόμους του παρελθόντος που είδαμε πού μας έφτασαν. Αντίθετα, τη διεκδικήσαμε με μοναδικό στόχο να ανοίξουμε ένα παράθυρο προς την ελπίδα ότι μπορούμε και την εύρυθμη συνύπαρξή μας, τουλάχιστον σε επίπεδο δήμου, να επιτύχουμε, και τη δημοκρατία να εμβαθύνουμε. Τη δημοκρατία και όχι ετερόκλητες συμπαρατάξεις που οδηγούν σε μετωπική σύγκρουση. Και θα το πράξουμε αταλάντευτα στα τρία χρόνια που μας απομένουν. Και να είναι σίγουροι ότι δεν θα αποτελέσουμε παρένθεση. Ήρθαμε για να μείνουμε και να δρομολογήσουμε, παρά και τις δικές μας ολιγωρίες, ανεπάρκειες και καθυστερήσεις, παρά τις αγκυλώσεις των υπηρεσιών, το στρεβλό εκλογικό σύστημα, τη μετωπική αντιπολίτευση και όλα τα απρόβλεπτα προβλήματα που ανέκυψαν (υγειονομική κρίση) και θα το κατορθώσουμε. Και θα κάνουμε το άλμα πάνω από τη φθορά.

ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ
Δήμαρχος Ιωαννίνων

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας