Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Κατάρτιση με στόχο την επανένταξη

Έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, που συμβάλλουν στην επανένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων ευάλωτων και ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι κρατούμενοι αλλά και οι ωφελούμενοι θεραπευτικών προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων, δίνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Μέσω των ΚΕΚ που διαθέτει στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η ΔΥΠΑ συνεχίζει την υλοποίηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για κρατούμενους, με στόχο την προετοιμασία τους για την κοινωνική και την εργασιακή επανένταξή τους. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, η ΔΥΠΑ έχει υλοποιήσει πάνω από 15 προγράμματα στα καταστήματα κράτησης Ελαιώνα Θήβας, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Τρικάλων και Χανίων, με τη συμμετοχή περισσότερων από 260 κρατουμένων.

Μάλιστα, χθες ξεκίνησε το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ιωαννίνων, με 20 ωφελούμενους, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα ακολουθήσει και στις φυλακές της Κέρκυρας, από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ. Τα τρία προηγούμενα αφορούσαν τη συντήρηση κτιρίων, γυψοσανίδες και ελαιοχρωματισμούς, ενώ το νέο πρόγραμμα αφορά τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη.

Εκτός από την κατάρτιση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων των κρατουμένων, η ΔΥΠΑ έχει σχεδιάσει προγράμματα απασχόλησης, που δίνουν ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να προσλάβουν αποφυλακισμένους, με επιχορήγηση 75% του μισθού για διάστημα 24 μηνών. Οι αποφυλακισμένοι έχουν συμπεριληφθεί στο νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να ενισχυθούν και να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού τους.

Επιπρόσθετα, για να αυξηθούν οι ευκαιρίες πρόσληψής τους, μειώθηκε η απαιτούμενη διάρκεια του χρόνου εκτίσεως ποινής φυλάκισης, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα, από έξι σε δύο μήνες, ενώ για κάθε ημέρα κατάρτισης πέρα των 90 ημερών, αφαιρείται και μια ημέρα ποινής, όπως εξήγησε ο Διευθυντής του ΚΕΚ ΔΥΠΑ Ιωαννίνων Αργύρης Κύρκος. «Βλέπω ότι οι ωφελούμενοι, μετά το πρόγραμμα, εφόσον παραμένουν κρατούμενοι, απασχολούνται σε τεχνικές ειδικότητες μέσα στην φυλακή. Στόχος είναι βέβαια να συνεχίσουν και μετά», σημείωσε. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πιστοποίηση των ΚΕΚ ΔΥΠΑ κατά ISO, απαραίτητη προϋπόθεση για την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά άρθρα

Μετά τη μελισσοκομία… τα αρωματικά φυτά

Άφησαν πίσω την εξάρτηση

Σταθερό σημείο αιμοδοσίας: Έγινε πράξη ένα αίτημα ετών

Αποστόλης Τζελέτας