Αίθουσα Σύνταξης

«Αγκάθια» ΣΜΑ και ανακύκλωση

Μπορεί η μονάδα αστικών στερεών αποβλήτων, η δοκιμαστική λειτουργίας της οποίας ξεκίνησε πρόσφατα, να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και για τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο απαιτούνται πολλά περισσότερα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σε πρώτη φάση, βέβαια, το στοίχημα είναι να τεθεί σε κανονική λειτουργία το εργοστάσιο απορριμμάτων και να δέχεται το σύνολο των σκουπιδιών της Ηπείρου, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα και ενδεχομένως να μη συμβεί ούτε με την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής λειτουργίας. Όπως ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Γιάννης Λώλος, σήμερα κάποιοι δήμοι εξακολουθούν να προτιμούν τους ΧΥΤΑ, λόγω του ότι το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης είναι απαγορευτικό.
Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λυθεί με τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με τον κ. Λώλο να εκτιμά πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το μεγαλύτερο ζητούμενο, ωστόσο, είναι να αποφασίσουν και οι πολίτες να αποτελέσουν κρίκο στην αλυσίδα της μείωσης των απορριμμάτων, που καταλήγουν στο εργοστάσιο απορριμμάτων και εν συνεχεία στους ΧΥΤΥ. Με απλά λόγια, πρέπει να αυξηθεί η ανακύκλωση αποβλήτων χαρτιού, γυαλιού, μετάλλου και πλαστικού από το 10% σήμερα στο 65% έως το 2020.
«Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει βίωμα και όχι απλά μια θεσμική υποχρέωση υπό την απειλή κάποιου προστίμου. Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, αλλά όχι αυτά που θα θέλαμε. Είμαστε στον μέσο όρο πανελλαδικά, αλλά όχι στις πρώτες πόλεις. Με τις δράσεις που θα ακολουθήσουν, ευελπιστώ να πιάσουμε τους στόχους μας», τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών Δημήτρης Κατηρτσίδης.
Πέρα, βέβαια, από τις καμπάνιες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σημαντικό είναι να αντιληφθούν οι πολίτες και το όφελος για την τσέπη τους, καθώς είναι επιβεβλημένο να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων στους πράσινους κάδους, διαφορετικά θα υπάρξει αναπόφευκτα αύξηση των δημοτικών τελών, αφού το κόστος διαχείρισης έχει τριπλασιάζεται με τη λειτουργία του εργοστασίου. «Όσο μεγαλύτερη ανακύκλωση κάνουμε, τόσο μικρότερο κόστος θα προκύπτει. Το κοστολόγιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης οδηγεί σε τριπλασιασμό του κόστους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Αντιδράσεις για την ανάθεση σε ιδιώτες

Ανακύκλωση και μικροσυσκευών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο