Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

«Βράζει» ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος

Με κατεβασμένα ρολά, εξαιτίας του lockdown που συνεχίζεται στο λιανεμπόριο, βρήκε τα εμπορικά καταστήματα και στα Γιάννενα η πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων.

Οι έμποροι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους, καθώς ακόμη και η διαδικασία click away, που είχε επιτραπεί την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τώρα με τις εκπτώσεις, είναι κάτι που δεν επιτρέπεται.

Παράλληλα, το γεγονός ότι στην Ήπειρο αφενός δεν καταγράφονται πολλά κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, αφετέρου το σύστημα υγείας έχει αποσυμφορηθεί πλήρως σχεδόν, έχει δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό για την αναγκαιότητα συνέχισης τόσο αυστηρών μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Επιμελητήρια της Ηπείρου έχουν ζητήσει να ξεκινήσει η λειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων σε περιφέρειες όπου δεν υπάρχει επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, όπως η Ήπειρος.

Με έντονο λόγο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου ζήτησε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το που εδράζεται η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα του εμπορίου στις περιφέρειες που δεν υπάρχει πρόβλημα.

«Δεν μπορεί μια περιφέρεια με μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπου η διαχείριση το προηγούμενο διάστημα και από τους πολίτες και από τους επιχειρηματίες αξιολογήθηκε με άριστα, να είναι κλειστή», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δε γνωρίζουμε δείκτες, δε γνωρίζουμε τα πραγματικά και ενεργά κρούσματα, ώστε να δικαιολογείται το κλείσιμο. Όταν δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση και απλά μένουμε κλειστοί, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι στο τέλος να μην υπάρχουμε ούτε σαν οικονομία, ούτε σαν κοινωνία», σημείωσε.

Μάλιστα, έβαλε στο «στόχαστρο» και τον υπουργό Ανάπτυξης, αφενός για τις αντιφατικές δηλώσεις του λίγο πριν το τελευταίο Lockdownαλλά και για την απάντησή του στο θέμα που του έθεσε ο ίδιος, σχετικά με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε επίπεδο περιφέρειας. Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, η απάντηση ήταν ότι δεν το επιτρέπουν οι λοιμωξιολόγοι. «Ρωτάμε τους λοιμωξιολόγους και μας λένε ότι ποτέ δεν είπαν κάτι τέτοιο. Τελικά ποιος κυβερνά;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνος με την πρόταση των Επιμελητηρίων είναι και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με τα μέλη του να βρίσκονται σε απόγνωση. Ο πρόεδρος Γιώργος Πραμαντιώτης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι έμποροι με τα χρέη να συσσωρεύονται και να πολλαπλασιάζονται, αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση στην κυβέρνηση.

Οι έμποροι παραδοσιακά ανέμεναν τις περιόδους των εκπτώσεων, ώστε να διαθέσουν τα εμπορεύματα τους επιτυγχάνοντας αύξηση των τζίρων. Ωστόσο, τη δεδομένη χρονική στιγμή ούτε τζίρους μπορούν να κάνουν, αλλά ούτε καν να διαθέσουν τον όγκο των εμπορευμάτων τους.

Και αυτό γιατί η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δε διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αποκλείεται από τις φετινές εκπτώσεις. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες, έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τις προσφορές στα προϊόντα τους με εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 60%.

«Τα μικρά καταστήματα πιάστηκαν στον ύπνο. Είναι οι μεγάλοι χαμένοι», τόνισε ο κ. Πραμαντιώτης, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να μετατεθεί η περίοδος των εκπτώσεων ώστε να γίνουν όταν όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

Επεσήμανε δε πως την περίοδο των εορτών τοclickawayαπέδωσε ελάχιστα. «Οι τζίροι ήταν χαμηλοί, σχεδόν μηδενικοί» ανέφερε ο κ. Πραμαντιώτης, προσθέτοντας ότι και ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας λειτούργησε προς όφελος των εμπορικών αλυσίδων και των μεγάλων καταστημάτων, που ήταν προετοιμασμένοι.

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Κατεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα για το φορολογικό