Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Δε βάζει εμπόδια το πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχει ζήτημα κωλυσιεργίας από την πλευρά του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην προώθηση των διαδικασιών λειτουργίας του Αγροδιατροφικού Πάρκου στους Κωστακιούς της Άρτας, υποστήριξε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, απαντώντας στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Άρτας, αλλά και σε πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη.

Ο κ. Αλμπάνης, επισημαίνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Αρταίων για το θέμα αυτό και αναγνωρίζοντας πως είναι ο μόνος που διαθέτει μέχρι στιγμής κονδύλια για τη λειτουργία του Πάρκου, απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη χρηματοδότησης από την πλευρά του υπουργείου.

Ωστόσο, και ο ίδιος, όπως και οι φορείς της Άρτας, εντοπίζουν την αλληλοεπικάλυψη αντικειμένων μεταξύ του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου και των τεσσάρων Κέντρων Καινοτομίας, που προωθεί η περιφέρεια Ηπείρου.

Το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο έχει ιδρυθεί τυπικά από το 2012 και υπαγόταν στο ΤΕΙ Ηπείρου, έστω και αν δε λειτούργησε ποτέ. Περιλήφθηκε ακολούθως στον νόμο Γαβρόγλου για την ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, περιλαμβάνοντας τρία Κέντρα (Κρέατος, Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και Φαρμακευτικών Φυτών).

Ωστόσο, σε ανύποπτο χρόνο και με βάση το ΕΣΠΑ, το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου με το περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας προχώρησαν στον σχεδιασμό και ίδρυση τεσσάρων Κέντρων, που θα λειτουργούν με ευθύνη της περιφέρειας,καθώς και σε χωροθέτηση αυτών. Πρόκειται για το Κέντρο Κρέατος με έδρα τη Φιλιππιάδα, το Κέντρο Αρωματικών-Φαρμακευτικών με έδρα τον Κατσικά και παράρτημα στην Κόνιτσα, το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης στον Κατσικά και το Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής στο ΠΓΝΙ.

Τα Κέντρα αυτά, όπως σημείωσε ο κ. Αλμπάνης, θα λειτουργήσουν με ευθύνη της περιφέρειας,με τη συμμετοχή και του πανεπιστημίου και του νοσοκομείου και άλλων συλλογικών και ιδιωτικών φορέων.

«Εδώ υπάρχει μια αλληλοεπικάλυψη σε σχέση με το Αγροδιατροφικό Πάρκο και είναι ένα θέμα που δεν έχει αντιμετωπιστεί, αν δηλαδή οι αλληλοκαλυπτόμενες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ενιαιοποιηθούν. Αυτό όμως είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων και όχι δικών μας.Σε κάθε περίπτωση, το Αγροδιατροφικό Πάρκο υπάγεται στο πανεπιστήμιο και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Γεωπονικής, σύμφωνα με τον νόμο», πρόσθεσε ο κ. Αλμπάνης.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση, ο πρύτανης σημείωσε πως για το Αγροδιατροφικό Πάρκο, όπως και για το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με τα έξι Ινστιτούτα που ιδρύθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου, δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το υπουργείο.

«Το πανεπιστήμιο προσπαθεί κατά προτεραιότητα να βοηθήσει τα έξι Ινστιτούτα, με βάση το ΠΔΕ του πανεπιστημίου και με βάση τη λειτουργία του ΕΛΚΕ ώστε να ξεκινήσουν, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμή κάποια χρηματοδότηση από το υπουργείο ή άλλο φορέα για το Αγροδιατροφικό Πάρκο. Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος συνεργασίας και οικονομικής ενίσχυσης προέρχεται από τον δήμο της Άρτας και αυτό είναι κατανοητό.Δεν υπάρχει κάτι που το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σταματάει», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.

Συνεχίζει την πίεση ο δήμος Αρταίων

Με μοναδικό θέμα συζήτησης την άμεση λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα, συνεδριάζει, στο μεταξύ, το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Αρταίων,  με φυσική παρουσία αλλά και με τηλεδιάσκεψη.

Η συνεδρίαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της ομόφωνης απόφασης κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για πρόσκληση στους πολιτικούς φορείς του νομού Άρτας να τοποθετηθούν σχετικά. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προσκληθεί οι βουλευτές του νομού Άρτας, ο περιφερειάρχης  Ηπείρου, ο αντιπεριφερειάρχη Άρτας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Άρτας, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή