PostsΠαλιά ΓιάννεναΦωτογραφία Ημέρας

Ζίτσα, Μάρτιος 1945. Διανομή ρουχισμού από την UNRRA

Κάθε μέρα συλλέγουμε ιστορίες και φωτογραφίες από το ίντερνετ με ενδιαφέρον για τα Γιάννενα.

Ο συνάδελφος Θωμάς Νούσιας ανεβάζει στο facebook τη φωτογραία από τη Ζίτσα όπου η O Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών μοιράζει ρούχα στους κατοίκους της περιοχής.

Η UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) ήταν πρωτοβουλία των Αμερικανών με τη συμμετοχή 44 χωρών συνολικά.Δόθηκε οικονομική στήριξη με ρούχα, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μετά το τέλος του πολέμου. Από τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, οι Αμερικανοί συνεισέφεραν τα 2,7 και ακολούθησαν οι Βρετανί με 625 εκατομμύρια και οι Καναδοί με 139 εκατομμύρια. Η Ελλάδα δέχθηκε ενίσχυση 416 εκατομμυρίων δολαρίων, η μεγαλύτερη ενίσχυση που δόθηκε σε χώρα μετά τους «μεγάλους»: Κίνα, την Πολωνία, την Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία.

«Θυμάμαι, πολύ μικρός, τη δεκαετία του ’50, την UNRRA στα χωριά που ήταν δάσκαλος ο πατέρας μου. “Ήρθαν οι Αμερικάνοι», έλεγαν οι κάτοικοι. Μοίραζαν δέματα με ρούχα, σοκολάτες και βιταμίνες και εκπαίδευαν τους ντόπιους σε σύγχρονες μεθόδους γεωργίας και κτηνοτροφίας. Στην UNRRA συμμετείχαν διάφορες οργανώσεις από Ευρώπη και Αμερική. Μία από αυτές, η Υπηρεσία Ξένων Εκκλησιών, είχε γραφεία στην αρχή της οδού Δεσποτάτου Ηπείρου, κοντά στον Πλάτανο», γράφει ο Θωμάς Νούσιας στο σχετικό post στο facebook.

Σχετικά άρθρα

215.000 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για αναπλάσεις στη Ζίτσα

Σε δημοπρασία το δημοτικό καφενείο και ο ξενώνας Ζίτσας

Με προσανατολισμό στην πρωτογενή παραγωγή