Πολιτισμός

«Διπλή ταυτότητα» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Διπλή ταυτότητα» (Double indemnity, ΗΠΑ, 1944, 107’) του Μπίλι Γουάιλντερ συνεχίζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φίλμ Νουάρ.

Το 1938, ο Γουόλτερ Νεφ (Φρεντ ΜακΜάρεϊ), ένας έμπειρος ασφαλιστής, συναντά τη Φύλις Ντίτριχσον (Μπάρμπαρα Στάνγουικ), σύζυγο ενός από τους πελάτες του, με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση. Η Φύλις του προτείνει να τη βοηθήσει να σκοτώσει τον σύζυγό της, κάνοντας τον φόνο να φανεί ως ατύχημα, προκειμένου να ξεγελάσουν τις αρχές και την ασφαλιστική εταιρία, ώστε να λάβει την αποζημίωση που της αναλογεί από την ασφάλεια ζωής του συζύγου της. Ο Γουόλτερ σκαρφίζεται ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η γυναίκα πρόκειται να λάβει διπλή αποζημίωση, με βάσει μια δικλείδα του συμβολαίου του συζύγου της. Όταν ο κύριος Ντίτριχσον (Τομ Πάουερς) βρίσκεται νεκρός στις ράγες του τρένου, η αστυνομία δέχεται ότι ο φόνος προκλήθηκε από ατύχημα, αλλά o Μπάρτον Κις (Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον), φίλος και συνεργάτης του Νεφ στην ασφαλιστική εταιρία, έχει άλλη άποψη, καθώς υποπτεύεται ότι η Φύλις σκότωσε το σύζυγό της με τη βοήθεια ενός άλλου άνδρα.
Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέιμς Μ. Κέιν, που ήταν εμπνευσμένο από ένα αληθινό συμβάν, το οποίο είχε αναστατώσει την κοινωνία κάμποσα χρόνια πριν.
Ο Κέιν είχε παρακολουθήσει τις λεπτομέρειες του περιστατικού, καθώς, ως νεαρός ρεπόρτερ, είχε καλύψει τη δίκη του σατανικού ζευγαριού για μια μεγάλη εφημερίδα. Η κατηγορούμενη Ρουθ Σνάιντερ είχε πείσει τον σύζυγό της να συνάψει μια μεγάλη ασφάλεια, βάζοντας σαν δικαιούχο την ίδια. Μετά, έπεισε τον εραστή της Τζουντ Γκρέι να σκοτώσει τον σύζυγο, προκειμένου να εισπράξει τη σημαντικότατη αποζημίωση.
Η «Διπλή Ταυτότητα» θεωρείται αρχέτυπο του Φίλμ Νουάρ, που αναπτύχθηκε εκείνη την εποχή (μέσα της δεκαετίας του 40), διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην διαμόρφωση του είδους. Η ταινία έλαβε επτά υποψηφιότητες για τα Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α’ γυναικείου ρόλου.
Θα γίνουν δύο προβολές, την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Το χρήμα της οργής» (The killing, 1956) του Στάνλει Κιούμπρικ), «Ο Άρχων του τρόμου (Touch of evil, 1958) του Όρσον Γουέλς και «Η λεωφόρος της δύσεως» (Sunset boulevard, 1950) του Μπίλι Γουάιλντερ.

Σχετικά άρθρα

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

«Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» από την Εξαύδα

Ποδαρικό με «Τσάιναταουν» για την Εξαύδα