Αίθουσα Σύνταξης

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Μακριά» (Uzak, 2002,110’) του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν συνεχίζεται το αφιέρωμα στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο, που παρουσιάζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα».

Λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Γιουσούφ εγκαταλείπει την επαρχία και μετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη, με όνειρο να μπαρκάρει σύντομα ως μούτσος σε κάποιο πλοίο και να γνωρίσει τον υπόλοιπο κόσμο. Φιλοξενείται από τον συγγενή του Μαχμούτ, που ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη ως φωτογράφος. Ο μοναχικός και απομονωμένος Μαχμούτ παρατηρεί τη ζωή από απόσταση, ενώ ο Γιουσούφ διέπεται από την ανησυχία και την ανάγκη να αλλάξει τη ζωή του. Η συγκατοίκηση των δύο ανδρών θα αποβεί μοιραία, αφού οι διαφορετικοί τους κόσμοι αδυνατούν να βρούνε κοινό σημείο επαφής.
Ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου τουρκικού σινεμά Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν κατάφερε με την τρίτη-μόλις- δημιουργία του να αποσπάσει το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, αλλά και το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας εξ ημισείας στους δύο πρωταγωνιστές του, Μουζαφέρ Οζντεμίρ και Μεχμέτ Τοπράκ.
Η ταινία «Μακριά» θα προβληθεί την Κυριακή 6 και τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31). Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν οι ταινίες «Λεβιάθαν» (Leviathan, 2014) του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ στις 13-14 Νοεμβρίου και «45 χρόνια» (45 years, 2015) του Άντριου Χέι στις 20-21 Νοεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Ποδαρικό με «Τσάιναταουν» για την Εξαύδα

«Ida» του Παβλικόφσκι στην «Εξαύδα»

Συνέχεια με τη «Νιότη» στην «Εξαύδα»