Πολιτισμός

«Ο τρίτος άνθρωπος» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Ο τρίτος άνθρωπος» (The third man, 1949, 104’) του Κάρολ Ρίντ συνεχίζει το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα τις κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φίλμ Νουάρ.

Ο Χόλι Μάρτινς, ένας αποτυχημένος αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων της Αγριας Δύσης, ταξιδεύει στη μεταπολεμική Βιέννη, προσκεκλημένος του παλιού του φίλου Χάρι Λάιμ, που του έχει υποσχεθεί στέγη και μια ευκαιρία για δουλειά. Μόνο που φτάνοντας στην πόλη, ο Μάρτινς θα ανακαλύψει ότι ο φίλος του σκοτώθηκε σε δυστύχημα και θα μείνει με συντροφιά την ηθοποιό ερωμένη του Λάιμ και την ανησυχητική υποψία ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν στην κακή τύχη.
Σε μια Βιέννη διαλυμένη από τον πόλεμο, κυριολεκτικά και ηθικά, οι συμμαχικές δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Αμερικής παρατηρούν τη μαύρη αγορά των προϊόντων και των συναισθημάτων να εκκολάπτεται και δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανθρώπινη προδοσία.
Μια χούφτα άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν, μαχαιρώνοντας ο ένας τον άλλον πισώπλατα, αφήνοντας την καχυποψία και το συμφέρον να τους διαβρώσει, ενώ οι «από πάνω», οι κυβερνήσεις του κόσμου, εκμεταλλεύονται την αδυναμία τους. H ταινία είναι μια μαγική ιστορία μυστηρίου και αγωνίας, με τις ανατροπές στη δράση και στους χαρακτήρες των ηρώων να μην αφήνουν το θεατή ν’ ανασάνει μέχρι (ή και μετά) το τέλος.
Άνθρωποι που, όπως λέει ο καθοριστικός στη δράση θυρωρός του Χάρι Λάιμ, προορίζονται ή για την κόλαση, που βρίσκεται πάνω, ψηλά, στις θέσεις των επιτυχημένων, ή για τον παράδεισο, κάτω, χαμηλά, μαζί με τους υπόλοιπους κακομοίρηδες. Μια ιστορία απόλυτα κυνική, όπου οι άνθρωποι, μαριονέτες εν αγνοία, αποδεικνύουν με τις πράξεις τους ότι στη σύγχρονη εποχή η πίστη σε οποιαδήποτε αξία ισοπεδώνεται εύκολα, με το σωστό αντάλλαγμα. Εκείνο για το οποίο δεν υπάρχει κοστολόγιο, είναι η συγχώρεση.
«Ο Τρίτος Ανθρωπος» κέρδισε, στην εποχή του, τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη βρετανική ταινία του 20ού αιώνα από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και μπαίνει τακτικά σε όλες τις έγκυρες λίστες αναγνώρισης των κινηματογραφικών ταινιών. Πρωταγωνιστούν οι Τζόζεφ Κότεν, Αλίντα Βάλι, Όρσον Γουελς, Τρέβορ Χάουαρντ.
Θα γίνουν δύο προβολές, την Κυριακή 20 και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Διπλή ταυτότητα» (Double indemnity, 1944) του Μπίλι Γουάιλντερ, «Το χρήμα της οργής» (The killing, 1956) του Στάνλει Κιούμπρικ), «Ο Άρχων του τρόμου (Touch of evil, 1958) του Όρσον Γουέλς και «Η λεωφόρος της δύσεως» (Sunset boulevard, 1950) του Μπίλι Γουάιλντερ.

Σχετικά άρθρα

«Μακριά» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν στις προβολές της Εξαύδα

«Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές» από την Εξαύδα

Ποδαρικό με «Τσάιναταουν» για την Εξαύδα