ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Καλντερίμι», το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου

Εκδήλωση παρουσίασης για το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο «Καλντερίμι», που κυκλοφορεί από τις 23 Μαρτίου, οργανώνουν τα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων, το βιβλιοπωλείο Μάντζιος και οι εκδόσεις Ψυχογιός την Πέμπτη 30 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευόπουλου 4).

Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθώντας την ιστορία και την εξέλιξή της μέσα από τις ζωές των ηρώων (τρεις γενιές), ακολουθώντας τους από το 1867 έως το 1919, ενώ οι μνήμες τους κλείνουν έναν κύκλο 99 χρόνων. Μέσα από τη δράση των μυθοπλαστικών ηρώων υφαίνεται με παραστατικότητα και ακρίβεια η καθημερινή ζωή, ενώ ο αναγνώστης νιώθει να είναι παρόν στις εντυπωσιακές αλλαγές που συμβαίνουν στην πόλη: από το γκρέμισμα των θαλάσσιων τειχών και την ανάπτυξή της προς τα δυτικά και κυρίως προς τα ανατολικά (την Καλαμαριά, που σημαίνει καλή μεριά), έως το ιππήλατο και ηλεκτρικό τραμ, το φωταέριο, τον ηλεκτρισμό και τη διαμόρφωση λεωφόρων και κήπων όπως του Μπεχτσινάρ (στη σημερινή περιοχή των σφαγείων). Συνάμα να βιώνει μαζί με τους ήρωες τα συνταρακτικά γεγονότα, ιστορικά και μη, της εν λόγω χρονικής περιόδου: την προπαγάνδα των Εξαρχικών Βουλγάρων (Βούλγαροι που ήθελαν μέχρι και τον Όμηρο να γράφει σε σλαβική διάλεκτο), τη μεγάλη πυρκαγιά του 1890, τις βομβιστικές επιθέσεις Βούλγαρων εξτρεμιστών το 1903, τον Μακεδονικό Αγώνα, την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τη δολοφονία του βασιλιά Γεώργιου, την εκδίωξη των Βουλγάρων από την πόλη με αιματηρές μάχες τον Ιούνιο του 1913, τον Εθνικό Διχασμό, την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη περίπου 250.000 αντρών της Αντάντ (που έφεραν βέβηλους καιρούς, πρόστυχους), την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, ύστερα από την οποία δημιουργήθηκαν ευθύγραμμοι δρόμοι και πλατείες όπως η Αριστοτέλους και πολλά άλλα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου, φιλόλογος Παύλος Μαυρόγιαννης και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Γιολάντα Καπέρδα. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει και θα συντονίσει η Διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Ελένη Παπανικολάου. Συμμετέχει η χορωδία των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων, με μαέστρο τον καθηγητή μουσικής Δημήτρη Λεοντάρη και τον Γιώργο Μπέλλο στο κλαρίνο.
Ο Γιάννης Καλπούζος θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Σχετικά άρθρα

Σειρά της Αρίστης για ένα εργαστήριο πέτρινης δόμησης