ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Σειρά της Αρίστης για ένα εργαστήριο πέτρινης δόμησης

Tο 1ο συμμετοχικό εργαστήριο πέτρινης δόμησης στον οικισμό της Αρίστης, με τίτλο «Επιστροφές: Νέο καλντερίμι στην Αρτσίστα Ζαγορίου», συνδιοργανώνουν η ομάδα Μπουλούκι, ο Σύλλογος Νέων Αρίστης το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ και ο δήμος Ζαγορίου, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ηπείρου, από τις 24 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Η δράση απευθύνεται πρωτίστως σε ανθρώπους με καταγωγή από την Αρίστη και το Ζαγόρι, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους εξειδίκευση και τον τόπο διαμονής τους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν από κοινού και να ανακατασκευάσουν ένα παλιό καλντερίμι του οικισμού, υπό την καθοδήγηση τριών έμπειρων μαστόρων-εκπαιδευτών και των τεχνιτών-βοηθών τους. Ειδικότερα, έχει επιλεγεί το καλντερίμι ενός μονοπατιού 60 μέτρων (170 τ.μ.) και των παράπλευρων τοίχων από ξερολιθιά, που συνδέει την πλατεία του χωριού με το κεντρικό καλντερίμι του μαχαλά του Αϊ-Θανάση.
Ένας από τους κύριους στόχους του εργαστηρίου είναι η ενδυνάμωση της εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία για την έναρξη ανοιχτού διαλόγου με τους επίσημους φορείς σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που αφορά αυτές τις διαδικασίες.
Η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής στο εργαστήριο πέτρινης δόμησης “Επιστροφές: Νέο Καλντερίμι στην Αρτσίστα Ζαγορίου” λήγει στις 30 Ιουνίου. Έχουν προκηρυχθεί δέκα θέσεις ανά εβδομάδα μεταξύ 24 Αυγούστου- 13 Σεπτεμβρίου για τη δωρεάν παρακολούθηση του εργαστηρίου, καθώς, και μια θέση για μαθητευόμενο τεχνίτη-βοηθό μάστορα για την περίοδο 17 Αυγούστου- 13 Σεπτεμβρίου, με βασική προϋπόθεση να είναι μόνιμος κάτοικος του δήμου Ζαγορίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αφίσα και στην ιστοσελίδα μας.
Τα Σαββατοκύριακα του εργαστηρίου αφιερώνονται σε παράλληλες δράσεις ανοιχτές στο κοινό. Στις 29-30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία από το γεφύρι της Αρίστης στο γεφύρι της Κλειδωνιάς με ενδιάμεσους σταθμούς την παλαιολιθική βραχοσκεπή στο Κλειδί και το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, στις 5-6 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ημερίδα για το πολιτιστικό τοπίου του Ζαγορίου και στις 12-13 Σεπτεμβρίου θα οργανωθεί ένας πολιτιστικός περίπατος στον ιστορικό τόπο που έλαβε χώρα η Μάχη της Γκραμπάλας με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων (1940).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχετικά άρθρα

«Καλντερίμι», το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου

Ένα θεατρικό μπουλούκι στα Τζουμέρκα

Το κατράμι και τα μυστικά του στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Ηπειρωτικός Αγών