Πολιτισμός

«Το Γεράκι της Μάλτας» στις προβολές της Εξαύδα

Με την ταινία «Το γεράκι της Μάλτας», η οποία θεωρήθηκε αμερικανικός κινηματογραφικός θησαυρός το 1989, καθώς επιλέχθηκε από τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να διατηρηθεί ως ταινία μεγάλης «ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής» αξίας, ξεκινάει τις κινηματογραφικές προβολές για το 2019 το Καλλιτεχνικό Σωματείο Εξαύδα, που επέλεξε ένα αφιέρωμα στο Φίλμ Νουάρ.

Ό,τι ξέρουμε για τα φιλμ νουάρ, ξεκινά από αυτή τη μυθική ταινία. Το «Γεράκι της Μάλτας», είναι το φιλμ που ανοίγει τον κύκλο του αμερικανικού νουάρ, γυρισμένη το 1941. Είναι παράλληλα και η πρώτη ταινία, που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Τζον Χιούστον, μεταφέροντας με μοναδικό τρόπο στην μεγάλη οθόνη το ομότιτλο αστυνομικό βιβλίο του Ντάσιελ Χάμετ.
Ο Σαμ Σπέιντ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) είναι ένας σκληρός ντετέκτιβ, που έχει μια προσωπική ηθική και τον δικό του κώδικα τιμής. Μια μέρα, τον επισκέπτεται στο γραφείο του η «μοιραία γυναίκα» (η πανέμορφη Μαίρη Άστορ), του συστήνεται ως κυρία Γουόντερλι και του ζητά να αναλάβει μαζί με τον συνεταίρο του Άρτσερ την παρακολούθηση ενός επικίνδυνου άντρα, του Θέρσμπι.
Όμως, ο Άρστερ και ο Θέρσμπι την επόμενη μέρα βρίσκονται δολοφονημένοι και όλες οι υποψίες στρέφονται στον Σπέιντ. Με τους αστυνομικούς να τον έχουν από κοντά, ο Σπέιντ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος σε μια υπόθεση, που όσο την ψάχνει, γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.
Από εκείνη τη στιγμή κι ύστερα ο Σπέιντ βρίσκεται περικυκλωμένος από μια σειρά παράξενων και επικίνδυνων ανδρών, που όλοι σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την κυρία Γουόντερλι, της οποίας το πραγματικό όνομα αποδεικνύεται πως είναι Ο’ Σόνεσι.
Τελικά, και ενώ το σκοτάδι της ιστορίας πυκνώνει, ο Σπέιντ αντιλαμβάνεται ότι οι πάντες περιστρέφονται γύρω από ένα μικρό αγαλματίδιο, ανεκτίμητης αξίας, γνωστό ως «Το Γεράκι της Μάλτας» και μοναδικός σκοπός όλων είναι η απόκτησή του…
Η ταινία έχει ανακηρυχθεί μια από τις καλύτερες όλων των εποχών από τον κριτικό Roger Ebert και το Entertainment Weekly. Έχει, επίσης, ανακηρυχθεί «Το πρώτο αυθεντικό φιλμ νουάρ αλλά και το καλύτερο του είδους του» από το Panorama du Film Noir Américain.
Θα γίνουν δύο προβολές, αύριο Κυριακή και τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της Εξαύδα (Κουντουριώτη 31), με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Ο τρίτος άνθρωπος» (The third man, 1949) του Κάρολ Ρίντ, «Διπλή ταυτότητα» (Double indemnity, 1944) του Μπίλι Γουάιλντερ, «Το χρήμα της οργής» (The killing, 1956) του Στάνλει Κιούμπρικ), «Ο Άρχων του τρόμου (Touch of evil, 1958) του Όρσον Γουέλς και «Η λεωφόρος της δύσεως» (Sunset boulevard, 1950) του Μπίλι Γουάιλντερ.

Σχετικά άρθρα

«Χωρίς μέτρο» στις προβολές της Εξαύδα

«Σεξ, ψέματα και βιντεοταινίες» στην Εξαύδα

«Memento» στις προβολές της Εξαύδα