ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Ο τρελός Πιερό» στις προβολές της «Εξαύδα»

Με την προβολή της ταινίας «Ο τρελός Πιερό» (Pierrot le fou, 1965, 105’) κλείνει το Καλλιτεχνικό Σωματείο «Εξαύδα» τη φετινή χρονιά, αλλά και το αφιέρωμα στον Ζαν Λικ Γκοντάρ, την Κυριακή 18 και τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο του στην οδό Κουντουριώτη 31.

Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γκοντάρ, τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ανα Καρίνα, Γκρατζιέλα Γκαλβάνι, Σάμιουελ Φούλερ.
Ο «Τρελός Πιερό» είναι ένας αναρχικός ύμνος για μια γενιά που βιώνει το υπαρξιακό αδιέξοδο, ενώ θεωρείται η τελευταία μεγάλη ταινία της «νουβέλ βαγκ». Ο Φερντινάν είναι ένας άντρας που ζει με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Είναι λίγο απογοητευμένος καθώς μόλις έχασε τη δουλειά του στην τηλεόραση. Ένα βράδυ, λοιπόν, επιστρέφοντας από μια μελαγχολική κοσμική βραδιά στο σπίτι των πεθερών του, συνειδητοποιεί ότι η μπέιμπι σίτερ, που ήρθε να κρατήσει τα παιδιά του, είναι ένα παλιό του φλερτ, η Μαριάν. Αποφασίζει να τα εγκαταλείψει όλα και να φύγει μαζί της στον Νότο της Γαλλίας, σε έναν μεγάλο περίπλου όπου θα μπερδευτούν: η διακίνηση όπλων, οι πολιτικές σκευωρίες, οι ασυνάρτητες συναντήσεις, αλλά επίσης και οι βουκολικές παύσεις και οι ερωτικοί σπαραγμοί… Οι ήρωες της είναι ένα αρχετυπικό ζεύγος, που θα κάνει αυτή τη φορά το ταξίδι που ονειρευόταν, χωρίς όμως να ξεφύγει από το αναπόφευκτο της μοίρας, που είναι και πάλι η προδοσία της γυναίκας και ο θάνατος.
Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ. Οι κινηματογραφικές προβολές θα συνεχιστούν από τις 8 Ιανουαρίου με αφιέρωμα στο περιθώριο.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»