ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Ίδρυμα Γκανή – Έκθεση ζωγραφικής με έργα της Ιωάννας Μητσέα-Μαλάμου

Έκθεση ζωγραφικής με έργα της Ιωάννας Μητσέα-Μαλάμου (1913-2004) και θέμα «Η ποιητική του οικείου» θα παρουσιάσει το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου.

Τα θέματα των έργων της ζωγράφου Ιωάννας Μητσέα-Μαλάμου είναι απλά, καθημερινά. Ένα καπέλο ριγμένο δίπλα σε μια εσάρπα, ένα φόρεμα αφημένο πρόχειρα πάνω σε μια καρέκλα, μπουκέτα από ευωδιαστά λουλούδια, βάρκες που λιάζονται στο λιμάνι. Στις ελαιογραφίες της η εκζήτηση, η επιτήδευση και η υπερβολή απουσιάζουν. Ο θεατής, όμως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει την τόλμη της πινελιάς της, την εκφραστικότητα του χρώματος και το σημαντικό ρόλο του φωτός στη διαμόρφωση των συνθέσεων.
Η τεχνική του παστέλ ταυτίστηκε με τα ζωγραφισμένα άνθη της. «Είναι τα πιο ήσυχα και υπάκουα μοντέλα!», είχε αναφέρει στη Βεατρίκη Σπηλιάδη. «Γι’ αυτό φυτεύω και καλλιεργώ τα λουλούδια που ζωγραφίζω. Για να μπορώ να τα βλέπω όποτε θέλω». Στα ευαίσθητα και τρυφερά έργα της αποτύπωσε για πάντα την εφήμερη ομορφιά τους. «Όμως το “οικείο” στο έργο της δεν βγαίνει από το ευανάγνωστο, αλλά από το συγκινησιακό στοιχείο, που περικλείει, αναδύεται και μας δένει μαζί του με την ειλικρίνεια, την αλήθεια, την αισθαντικότητα», έγραψε ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης για την τέχνη της το 1981. Η Μητσέα-Μαλάμου ζωγράφισε εικόνες που την συγκινούσαν και αυτή η συναισθηματικότητά τους αγγίζει τους θεατές ως σήμερα.
Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στεγάζεται στην οδό Σούτσου 26 και οι ώρες λειτουργίας του είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και 6 με 9 το απόγευμα κάθε Τετάρτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651036517 και στο e-mail idrymagani@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

«Αναδρομή» του Κώστα Ντιού στην γκαλερί «Τεχνοχώρος»

Ηπειρωτικός Αγών

Χαρακτικές και γλυπτικές συνδέσεις του Δ. Τσιρογιάννη

Ηπειρωτικός Αγών

Μια έκθεση ζωγραφικής, που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις