ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση το «λίφτινγκ» των χώρων του «Σκουφά»

Αισθητικά και λειτουργικά ανανεωμένο παραδόθηκε στο κοινό, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, το κτήριο του ιστορικού Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς», μετά από μια σειρά παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση.

Με ανακαινισμένη πια την αίθουσα εκδηλώσεων στον α’ όροφο, ανανεωμένη την εξωτερική όψη του κτιρίου, κατασκευή χώρου φουαγιέ, τοποθέτηση νέων φωτισμών, καθισμάτων και κλιματισμού, καθώς και δημιουργία σκηνής (stage), το κτήριο του συλλόγου γίνεται πιο λειτουργικό και πιο μοντέρνο, ενώ κατασκευάστηκε διάδρομος πρόσβασης, έξοδος διαφυγής και χώρος υγιεινής για AμεA, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες για καλύτερη προσβασιμότητα στους χώρους του συλλόγου.
Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση εντάσσεται στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούνται κάτω από την ομπρέλα του πυλώνα του Πολιτισμού, ο οποίος εκτείνεται, ειδικά για την περίοδο 2022-23, σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, στην περίπτωση της Άρτας, το Ίδρυμα Ωνάση αναγνώρισε στους ανθρώπους του «Σκουφά» έναν σύλλογο δεμένο αναπόσπαστα με την αστική κουλτούρα, που αναδεικνύει και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της Άρτας των τελευταίων 125 χρόνων. Έναν σύλλογο που, κάτω από την ομπρέλα του συναντιούνται διαφορετικές γενιές, στο θεατρικό τμήμα, στη χορωδία, στο τμήμα ελληνικών χορών, στη φιλαρμονική, στο εκδρομικό τμήμα. Με μία λεπτομέρεια για τη δύναμη που έχουν οι συμβολισμοί: έναν Σύλλογο που φέρει το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρείας, ενός μοντέρνου ανθρώπου της εποχής του.
«Αυτό που φέρνει επίσης κοντά το Ίδρυμα Ωνάση και τον “Σκουφά”, είναι ο πολιτισμός που αναδεικνύει την Ελλάδα στα καλύτερά της. Η παράδοση που δε μένει “παγωμένη” μέσα στον χρόνο, αλλά ανανεώνεται, όπως επίσης και το γεγονός ότι η δωρεά στην Άρτα αποτελεί ένα σημείο πάνω στον χάρτη των δράσεων του Ιδρύματος σε όλη την Ελλάδα», σημειώνεται.
«Στόχος μας, στην περίοδο 2022-2023, είναι να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στην “άλλη” Ελλάδα και να παρουσιάσουμε τις δράσεις μας εκτός των τειχών. Το πολιτιστικό κέντρο, από όπου εκπέμπει το μήνυμά του το Ίδρυμα Ωνάση, δεν είναι ένα τοπόσημο. Αντιθέτως, είναι η Αθήνα και όλη η Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου στον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του νέου χώρου, αναφέροντας ως παράδειγμα και την έκθεση χειρογράφων και βιβλίων για τον Αθανάσιο Ψαλίδα στα Γιάννενα, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά. Επίσης, προανήγγειλε νέες δράσεις, μεταξύ των οποίων και μια έκθεση ψηφιακής τέχνης, που ετοιμάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τον ερχόμενο Μάιο στην πόλη των Ιωαννίνων.
Στη σημασία της ανακαίνισης του χώρου στάθηκε ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς» Νικόλαος Μπανταλούκας, αναφερόμενος και στο ιστορικό του κτηρίου. «Ο Σύλλογος ξεκινά τις προσπάθειες για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης το 1957, μετά τη σημαντική δωρεά του οικοπέδου της πρώην εβραϊκής συναγωγής από την Εβραϊκή κοινότητα Άρτης και τη δωρεά του “αέρα” του δημοτικού κέντρου “Αμβρακικόν”, νυν “Βυζάντιο”, από τον Δήμο Αρταίων το 1963. Το 1966 δέχεται τη δωρεά του σήματος και της επιγραφής του συλλόγου από τον ακαδημαϊκό ζωγράφο Γιάννη Μόραλη. Τα εγκαίνια της πνευματικής στέγης έγιναν στις 5 Ιανουαρίου 1969, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και της αίθουσας εκδηλώσεων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, τη σπουδαιότητα της αίθουσα αυτής, αλλά και την αναγκαιότητα της ανακαίνισής της, δεδομένου ότι, από το 1969 και μετά, ελάχιστες παρεμβάσεις είχαν γίνει στην αισθητική και στη λειτουργικότητά της», σημείωσε, εκφράζοντας ευχαριστίες προς το Ίδρυμα Ωνάση και τα μέλη του.

Σχετικά άρθρα

Ποιος θα «χακάρει» καλύτερα τη Χάρτα του Ρήγα;

Ηπειρωτικός Αγών

Θερινό Σχολείο Ειδικής Αγωγής από το Ίδρυμα Ωνάση στα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση