ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Συνέχεια με «Μικρές Κυκλάδες» και «Λιποτάκτες»

Αποσπάσματα από τις «Μικρές Κυκλάδες» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και «Λιποτάκτες» σε στίχους Γιάννη Θεοδωράκη παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του αφιερώματος στο μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, την Πέμπτη 12 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Συμμετέχουν οι Ειρήνη Δόβα και Νίκος Παπανικολάου στο τραγούδι, η Γεωργία Αναστάση στο πιάνο και ο Ελευθέριος Καραγιάννης στα πνευστά και την ενορχήστρωση.
Ο δίσκος «Μικρές Κυκλάδες – Λιποτάκτες» κυκλοφόρησε το 1966 και περιλαμβάνει τα τραγούδια Μαρίνα, Η Μάγια, Το τριζόνι, Του μικρού βοριά, Τα ελληνάκια, Τα ‘δατε τα μάθατε, Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα και Όμορφη πόλη, Δακρυσμένα μάτια, Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας, Χάθηκα. Έχει κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες και τα τραγούδια έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ειδικά, το τραγούδι «Δακρυσμένα μάτια» έχει ερμηνευτεί από ντόπιους μουσικούς ακόμα στις κορυφές των Ιμαλαΐων.
Ο Οδυσσέας Ελύτης αναφέρει για την μελοποίηση των ποιημάτων του: «Οι άγγελοι τραγουδάνε. Και οι ερωτευμένοι επίσης. Πίσω από κάθε ανάταση, από κάθε μεράκι, μια κιθάρα περιμένει έτοιμη να πάρει τα λόγια και να τα ταξιδέψει από χείλη σε χείλη. Δεν είναι λίγο αυτό. Είναι η χαρά να δίνεις χαρά στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή. Γι’ αυτό, κοντά στα ποιήματά μου, δοκίμασα να γράψω και μερικά τραγούδια, χωρίς να τα υποτιμώ καθόλου. Έτσι ή αλλιώς, μιλά κανείς για τα ίδια πράγματα που αγαπά, και από κει και πέρα το λόγο έχουν αυτοί που θα τ’ ακούσουν. Λένε πως το είδος έχει ορισμένους κανόνες. Δεν τους ξέρω και, πάντως, δεν ενδιαφέρθηκα ή δεν μπορούσα ίσως να τους ακολουθήσω. Δουλεύει ο καθένας όπως νιώθει. Και η θάλασσα είναι απέραντη, τα πουλιά μυριάδες, οι ψυχές όσες και οι συνδυασμοί που μπορούν να γεννήσουν οι ήχοι και τα λόγια, όταν ο έρωτας και το όνειρο συμβασιλεύουν».

Σχετικά άρθρα

Ένα ταξίδι στη Σεφαραδίτικη και Ρωμανιώτικη παράδοση

Βραδιές παραδοσιακής και ελληνικής λαϊκής μουσικής από το Πνευματικό Κέντρο

Ηπειρωτικός Αγών

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Πνευματικό και το παλιό Δημαρχείο