ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μορφές Γυναικών» της Νίκης Ράτσικα στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Η έκθεση φωτογραφίας της Νίκης Ράτσικα με θέμα «Μορφές Γυναικών» θα παρουσιάζεται στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» από την Τρίτη 3 έως και τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Η Νίκη Ράτσικα γεννήθηκε στα Γιάννινα το 1972. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος. Σπούδασε στο ΤΕΙ Οπτικής Οπτομετρίας Αθηνών. Δίδαξε φωτογραφία στο 1ο ΤΕΕ Ιωαννίνων και ήταν εκπαιδεύτρια φωτογραφίας στο 1ο ΙΕΚ Ιωαννίνων. Το 2016 και το 2017 εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια φωτογραφίας στα Εκπαιδευτήρια Όλγας Ντότη Οικονόμου και σε σεμινάρια στο Πολιτιστικό Σύλλογο Ζίτσας, όπως επίσης το 2018 και το 2019, στο «Κάστρο των παιδιών», που υλοποιούσε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο Κάστρο Ιωαννίνων όπου και απασχολούσε τα παιδιά με εργαστήρια φωτογραφίας. Είναι μέλος της εθελοντικής ομάδας Paguristas. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Μεταξύ των ομαδικών εκθέσεων ξεχωρίζει η συμμετοχή της στις εκθέσεις του διεθνούς φεστιβάλ Photometria (2017, 2018, 2019) και η συμμετοχή της στην έκθεση φωτογραφίας του ΧΟΙ «Χορεύοντας μουσικές του κόσμου», όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις φωτογραφίας της ΧΕΝ Ιωαννίνων, της φωτογραφικής ομάδας «Φωτογραφιστές», έχει εκθέσει φωτογραφίες σε εκθέσεις στην Πρέβεζα, στη δράση «Ένας τοίχος για την πόλη» κ.α.

«Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους»

Όσοι επισκεφθούν το «Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» μπορούν να δουν από κοντά και τις φωτογραφίες, που αποτέλεσαν το υλικό για το ημερολόγιο του 2022 του Ιδρύματος με τον τίτλο «Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους. Έργα τέχνης στην όμορφη πόλη των ευεργετών».
Στον χώρο του Ιδρύματος παρουσιάζονται έως τις 30 Αυγούστου οι φωτογραφίες των Μαρίας Βλάχου, Μαριλένας Γκόνη, Κατερίνας Ελευθεριάδου, Νικόλα Κυραμάριου, Χάρη Μπινώλη, Αγνής Παπαβρανούση, Γιάννη Παπασταύρου, Βασίλη Πατερούση, Θεόφιλου– Γεωργίου Πέτσιου, Γιώτας Σιώμου – Μπέστα και Πανταζή Τουφίδη, που απαθανάτισαν με τον φακό τους χαρακτηριστικά μπαλκόνια της πόλης, μαζί με τα φουρούσια τους, τα σιδηρά ή λίθινα υποστηρίγματα του δαπέδου του μπαλκονιού.
Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στεγάζεται στην οδό Σούτσου 26 και οι ώρες λειτουργίας του είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και 6 με 9 το απόγευμα κάθε Τετάρτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2651036517 και στο e-mail idrymagani@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

«Η τέχνη του καθημερινού» του Κώστα Πιέτα

«Αθλητισμός και αδερφοσύνη» στο Photometria Photography Center

Ξενάγηση στις «Χαρακτικές, Γλυπτικές συνδέσεις» του Δ. Τσιρογιάννη