ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μια ζωγραφική έκθεση με μηνύματα για την ταυτότητα της πόλης

Μια ζωγραφική έκθεση με περισσότερα από 60 νεοκλασικά και ιστορικά κτίρια της πόλης, που είτε υπάρχουν ακόμη είτε έχουν «χαθεί», αλλά κυρίως μια υπενθύμιση για τη διάσωση της ιστορίας της πόλης και ένταξή της στη σημερινή πραγματικότητα, αποτελεί η έκθεση του Λουκά Λούκα, που φιλοξενείται στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Ιωαννιτών.

Η έκθεση, η οποία έχει τίτλο «Εικαστικές Αναδρομές. Νεοκλασικά και Ιστορικά Κτίρια της πόλης μας», θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Ο Λουκάς Λούκας, μέσα από αυτή τη συλλογή έργων, θέλησε να επαναφέρει την παλιά αίγλη της πόλης, μέσα από αρχιτεκτονικά «κοσμήματα», με τρόπο που μπορεί να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στη σημερινή πραγματικότητα, αλλά αναδύει την αγάπη του για την πόλη και τα βιώματά του σε αυτή.
«Η μικρή μας πόλη, με το πέρασμα των χρόνων, μεγάλωνε και σε κάποια σημεία έχασε αυτό που γνωρίζαμε οι παλιότεροι, αυτή την αύρα που μας έδινε. Αποτέλεσε στόχο ζωής να κάνω αυτά τα έργα και να βάλω περισσότερο συναίσθημα και βιώματα, την αγάπη μου για αυτήν την πόλη που άλλαζε», σημείωσε, προσθέτοντας πως στα εκατοντάδες έργα των τελευταίων ετών δεν απεικονίζονται μόνο τα σημαντικά αυτά κτίρια, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν ή έδωσαν τις θέσεις τους σε πολυκατοικίες, αλλά και παλιές γειτονιές. Εξάλλου, όπως τόνισε, «τα Γιάννενα αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και η ιστορία και οι θρύλοι της».
Βαθύτερος σκοπός του έργου του καλλιτέχνη είναι να δώσει ένα μήνυμα υπέρ της ανάπτυξης με σεβασμό στον πολιτισμό, την ιστορία, το περιβάλλον και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την πόλη των Ιωαννίνων. Ερωτηθείς σχετικά, υπενθύμισε την προσπάθεια του Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου όχι μόνο για τη διάσωση των παλιών κτιρίων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, αλλά και τη «ζωντανή» χρήση τους, ενταγμένη στη σημερινή πραγματικότητα. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν αφορά μόνο τα κτίρια αλλά και άλλα σημεία της πόλης, όπως η Παμβώτιδα.
«Να μην αρχίσουμε να αλλοτριωνόμαστε και αυτό το γλυκό πρόσωπο των Ιωαννίνων να μοιάσει για παράδειγμα με την Αθήνα, να κρατήσουμε τον χαρακτήρα μας. Άνθρωποι που δε σέβονται το παρελθόν, το μέλλον τους είναι αμφίβολο. Και τα Γιάννενα είναι μια ιστορική πόλη, που χρειάζεται οτιδήποτε κάνουμε, να το κάνουμε σκεπτόμενοι πρώτα τι εικόνες μας παρέδωσαν φωτεινοί άνθρωποι και να μην τις καταστρέφουμε τόσο εύκολα», κατέληξε.
Κάλεσμα στους Γιαννιώτες να δουν την έκθεση αυτή και να «συνομιλήσουν» με τα κτίρια, απεύθυνε εκ μέρους του Πνευματικού Κέντρου ο ειδικός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος. «Το αισθητικό αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνους, είναι μια από τις εκθέσεις για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι που τη φιλοξενούμε στο Πνευματικό Κέντρο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Λούκα

Ηπειρωτικός Αγών

Έκθεση ζωγραφικής του Λ. Λούκα με νεοκλασικά και ιστορικά κτίρια των Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών