ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Έκθεση ζωγραφικής του Λ. Λούκα με νεοκλασικά και ιστορικά κτίρια των Ιωαννίνων

Έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Λούκα με τίτλο «Εικαστικές Αναδρομές. Νεοκλασικά και Ιστορικά Κτίρια της πόλης μας» παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών από τη Δευτέρα 1 έως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου (Αγίας Μαρίνας 55) και θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως της 9 το βράδυ. Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα.
Ο Λουκάς Λούκας γεννήθηκε και ζει στα Γιάννενα. Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος και τα μόνα του μαθήματα ήταν η συνεχής παρατήρηση των αγαπημένων του ζωγράφων, κυρίως Γάλλων ιμπρεσιονιστών. «Από μικρός εντυπωσιάστηκα από τα χρώματά τους, την ελεύθερη πινελιά τους, που ξεπερνούσε την κλασική απεικόνιση θέτοντας σε κυρίαρχο ρόλο την προσωπική τους εντύπωση, χρωματικά, για το θέμα», αναφέρει.
Η πρώτη ατομική του έκθεση έγινε στα Γιάννενα το 1974 και ακολούθησαν πολλές ακόμη τόσο στα Γιάννενα όσο και σε άλλες πόλεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και υπήρξε μέλος του διοικητικού της συμβουλίου επί δεκαετία. Σταμάτησε τη ζωγραφική το 1990 για εντελώς προσωπικούς λόγους και ξεκίνησε πάλι τον Οκτώβριο του 2019, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αποχής. Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τώρα το συνολικό έργο του απαριθμεί πάνω από 260 πίνακες και συνεχίζει με κυρίαρχα θέματα τον άνθρωπο, τη φύση και τα Γιάννενα.
Η ενότητα «Νεοκλασικά και Ιστορικά Κτίρια», που άλλα υπάρχουν ή άλλα χάθηκαν για πάντα, εμπορικές στοές, χάνια και δρόμοι που άλλαξαν μορφή, αριθμεί 65 έργα, τα οποία και εκθέτει. «Τα βιώματά μου είναι καθαρά γιαννιώτικα και αποτυπώνω ό,τι έζησα: μνήμες αξέχαστες με αγάπη και πάθος για την πόλη μας», αναφέρει ο καλλιτέχνης για την έκθεση που θα παρουσιάσει.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση ζωγραφικής, που ξυπνά παιδικές αναμνήσεις

Έκθεση ζωγραφικής του Λουκά Λούκα

Ηπειρωτικός Αγών

«Μονοπάτια της ψυχής» του Θεόδωρου Γκόλα